החודש הסתיים המחזור השלישי של תוכנית 8200 לעסקים קטנים מבית עמותת בוגרי 8200 בשיתוף הפורום הכלכלי חברתי ובחסות בנק הפועלים, תנובה, מורנינג חשבונית ירוקה ומשרד עו"ד נשיץ ברנדס אמיר ושות'. היוזמה לתוכנית נולדה בעמותת הבוגרים על ידי ענבל בן-יהודה ועמית תורן, שני בוגרי יחידה, ששמו לב לפגיעה האנושה בעסקים קטנים בתקופת הקורונה – יותר מ-100 אלף עסקים קטנים נסגרו כתוצאה מתשתית עסקית לקויה שלא אפשרה להם להתמודד עם אתגרי תקופת הקורונה.

במחזור הנוכחי נתנה התוכנית מענה ל-50 עסקים בצפון המדינה באמצעות 230 מנטורים ויועצים ו-16 שותפים עסקיים שליוו את התוכנית. בשני המחזורים הקודמים שיעור ההישרדות של העסקים עמד על 95 אחוז, והעסקים חוו צמיחה ממוצעת במכירות של 53 אחוז בשלושת חודשי התוכנית למול תקופה מקבילה בשנה הקודמת.

אחד ממשתתפי התוכנית הוא בסאם בירומי (46) מחיפה, בעל פיננסיקו - מכללה ללימודי חינוך פיננסי והשקעות הראשונה בארץ המלמדת בשפה הערבית. "פיננסיקו הוא לא העסק הראשון שלי, היו לי כמה עסקים, בהם יבוא טחינה, אפליקציה לתפילות במכה, שבאמצעותה אנשים שהלכו לאיבוד יכולים לזהות היכן הם נמצאים, אבל רוב העסקים שלי נכשלו לא משום שאני לא טוב אלא כי לא היו לי את הכלים והידע לנהל עסק, אף אחד לא הסביר לי שצריך לעשות תוכנית עסקית".

בעבודת המחקר שערכו לצורך תוכנית הבוגרים של 8200 עלתה תמונה עגומה: כ-72 אחוז מהעסקים הקטנים בישראל לא שורדים, זאת לצד העובדה שהעסקים הקטנים מהווים 56 אחוז מהתל"ג במדינה.

רוני אפטר (צילום: צילום עצמי)
רוני אפטר | צילום: צילום עצמי

"בעל עסק צריך להבין בטכנולוגיה, במדיה ובשיווק וגם בניהול עובדים. כשאדם מתחיל אין לו כסף לבנות את התשתית של כל המערכות האלה. במדינת סטארטאפ הגיע הזמן שיהיה גוף שיחנוך וילמד אנשי עסקים כך אנחנו נחסוך המון פשיטות רגל והלוואות שלא ישולמו", אומר בירומי, "8200 צריך להיות פרויקט לאומי, לא ברור לי למה אין חוק כזה שכל עצמאי יקבל כלים לניהול העסק, בסופו של דבר המדינה תרוויח כי אנחנו משלמים מסים ונהיה פחות נטל הבנקים וביטוח לאומי".

בירומי למד הנדסת אלקטרוניקה ותקשורת מחשבים. "כסף תמיד קסם לי", הוא מספר. לאחר שנפל לידיו הספר "אבא עשיר אבא עני" בשנת 2012, הפך לאדם עשיר. "למדתי קורס נדל"ן ואני מאוד שמח שלא עשיתי תואר כי באוניברסיטה מלמדים אותך איך להיות פקיד, אין גוף במדינה שמלמד להיות יזם. אחרי שעסקתי בנדל"ן נפתחתי לעולם הבורסה והשקעות, ובהמשך פתחתי ב-2017 את פיננסיקו. אנשים במגזר הערבי לא יודעים מה זה השקעות או התנהלות פיננסית נכונה וזה היה הקורס הראשון שבניתי".

"הגיע הזמן שיהיה גוף שיחנוך וילמד אנשי עסקים כך נחסוך המון פשיטות רגל והלוואות שלא ישולמו. לא ברור לי למה אין חוק שכל עצמאי יקבל כלים לניהול העסק, בסופו של דבר המדינה תרוויח"

בסאם בירומי, בוגר התוכנית

החיבור עם עמותת בוגרי 8200 נוצר באופן אקראי. "חשבונית ירוקה שלחו מייל פרסומי על הפרויקט. בהתחלה לא ממש הבנתי מה זה, חשבתי שזה משהו צבאי והתעלמתי מזה כי זה עושה לי קונוטציות לא טובות. הגיע עוד מייל שההרשמה נמשכת, ואז נרשמתי ופנו אליי. בהתחלה קצת נרתעתי כי הבנתי שזה דורש התחייבות של שלושה-ארבעה חודשים אינטנסיביים, יום יום יש שיחות, מצגות, זומים, פגישות, ואני עדיין בונה את העסק שלי, אבל ראיתי שם שמות של מנכ"ל שטראוס ועוד ואמרתי שאני בטוח יכול ללמוד מהם משהו, והחלטתי לעשות את זה".

המנטור חסך לי מאות אלפי שקלים

בירומי מספר כי מי שמסייע לו במהלך התוכנית היה צוות שלם של מומחים בתחומים שונים, ביניהם ראש הצוות גיא גולדברג (קריאטיב דירקטור), אסף ממון (סמנכל לקוחות פובליסיס) ופרופסור דותן אוליאל שמתמחה בקניין רוחני. הצוות זיהה שהעסק חייב להתקדם לאוטומציה וחיברו אותו למכללת פרוג שם הכיר את דוד, סטודנט חרדי ממכללת פרוג מבני ברק. "הבטחנו שכשהפרויקט יסתיים, אנחנו ניפגש. אין לנו שום דיונים ושיח פוליטי. מי שמקשיב לשיחות לא יוכל לזהות מי ערבי ומי יהודי כי אין לי מבטא, הפרויקט חיבר בינינו ויש לנו מטרה אחת - שהעסק שלי יעבוד. לפעמים אני מרגיש שזה חשוב לו יותר מאשר לי".

אחת הבעיות שאיתן התמודד בירומי בניהול פיננסיקו היה גיוס וניהול עובדים ויכולת אמון בצוות. "כל מי שאני מגייס הולך ופותח משהו דומה. עד 8200 כל המכללה שלי הייתה 'וואן מן שואו', הייתי גם מדריך, גם משווק וגם המנקה של המכללה. היו לי גם בעיות בשיווק במדיה החברתית, מי שלא מבין את הטריקים של המדיה הזו משלם ביוקר, והיו המון פונקציות שלא ידעתי".

לדבריו, התרומה המשמעותית של התוכנית היא בחיזוק הביטחון העצמי שלו. "הרגשתי שיש מי שעומד לצדי ועוזר לי. עד הפרויקט התמודדתי עם הכול לבד. אבל עכשיו אני יודע שיש לי למי לפנות. בנוסף, קיבלתי המון פתרונות טכנולוגיים. אני תמיד אומר שאני לא יודע מה שאני לא יודע. כל הזמן חשבתי שאני צריך לגייס עוד עובדים שיתקשרו ללידים טובים וצריך לתת להם משכורות גבוהות והיה לי קשה עם זה. אבל הבנתי שיש בוטים בווטסאפ שיכולים לעשות את כל תהליך הרישום. ראיתי את זה תמיד בחברות גדולות אבל אני עסק קטן ולא ידעתי שאוכל להטמיע דבר כזה, פתרתי כאן בעיה רצינית וזה חסך לי מאות אלפי שקלים. במהלך התוכנית קיבלתי המון טיפים על ניהול המדיה החברתית, כל הסודות שאנחנו לא יודעים ואין לנו זמן ללמוד. איך טיקטוק ואינסטגרם עובדים, וכך העלויות של הלידים שלי ירדו".

לבירומי יש גם כמה הצעות לייעול התוכנית: "הפרויקט מדהים אבל קצר מדי. לדעתי, כל מי שרוצה לפתוח עסק חייב לעבור ליווי לפחות שנה כי השנה הראשונה היא המבחן האמיתי. צריך שיהיה תקציב מהמדינה ואני בטוח שאחוז העסקים שיפשטו רגל ירד דרסטית – ברגע שיש כלים וקבוצות תומכות אין שום סיבה שזה יקרה, והייתי מעתיק את התוכנית לחברה הערבית. מגיעים אליי סטודנטים שאין להם חשבון בנק, הם אחרי פשיטות רגל ומתנהלים רק עם מזומן, לכן הייתי מתחיל קודם כול עם החברה הערבית".

שיעור במכללת פרוג (צילום: באדיבות מכללת פרוג)
שיעור במכללת פרוג | צילום: באדיבות מכללת פרוג

"שיתוף הפעולה עם 8200 הוא ווין ווין לכל הצדדים"

לאחר שעמותת 8200 פנתה לרוני אפטר, הבעלים של OTE Business Automation ומרצה במכללת פרוג קורס לאוטומציה עסקית וצ'טבוטים, לחבר סטודנטים ממכללת פרוג עם עסקים קטנים בתוכנית העמותה, הוא מספר כי ראה את הפוטנציאל שבחיבור והחליט ללכת על זה. "ערכתי סינון קבלה לסטודנטים וחיברנו לכל עסק סטודנט מצטיין, שיבנה מערכת שתאפשר לעסק יכולת לגדול באופן אוטומטי", מספר אפטר.

אחד הפרויקטים הראשונים היו העבודה עם פיננסיקו. "למדתי את העסק של בירומי, הבנתי את הצרכים שלו ומה אפשר וצריך לעשות, חיברתי סטודנט שיכול להתאים לזה, והדרכתי אותו מה עליו לעשות, נתתי לו להוביל את כל המהלך מול בירומי כאשר אני נמצא מאחורי הקלעים, לכוון ולהעניק מהידע ומהניסיון שלי.

"הפרויקטים האלו הם 'ווין ווין סיטיואיישן' – הסטודנטים מקבלים את היכולת לעבוד עם עסק אמיתי, ללמוד לנהל את הזמן, והעסק מקבל את השירות הכי טוב כיוון שהם אנשי אוטומציה מהשורה הראשונה, ואני מדייק אותם אם צריך".

לדברי אפטר, ניהול פיננסיקו התבצע עד אז בצורה ידנית ורמת ה-CRM הייתה כמעט אפסית. "אנחנו כאנשי אוטומציה שיפרנו את פעילות העסק כך שחסכנו לו שבועיים עבודה בחודש, שבהם יוכל להתפנות להגדיל את העסק שלו בלי הצורך לגייס עוד עובדים". 

"זה רק מתבקש שקבוצת מיעוט תעבוד עם קבוצת מיעוט, אנחנו יכולים להבין ולהזדהות. בסופו של דבר, לא משנה איזה מגזר ואיזו קבוצה, יש הרבה יותר משותף מאשר נפרד"

רוני אפטר, מנטור בתוכנית

על העבודה עם פיננסיקו אומר אפטר, "זה רק מתבקש שקבוצת מיעוט תעבוד עם קבוצת מיעוט, אנחנו יכולים להבין ולהזדהות. בסופו של דבר, לא משנה איזה מגזר ואיזו קבוצה, יש הרבה יותר משותף מאשר נפרד, וכשמתבקשים למען מטרה משותפת – הצורך שלו לשפר את העסק והידע שלי לתת לו לשיפור העסק, אנחנו רוצים להתקדם ולהצליח, כל השאר לא מעניין. כולם היו חדורי מטרה ולכן זה הצליח. אני חושב להרחיב את שיתוף הפעולה הזה בעוד תחומים כמו בניית אתרים ובניית אפליקציות. אנחנו כרגע בהרצה, והפידבקים טובים מאוד, האוטומציה העסקית מקפיצה את העסקים, והחיבור עם הסטודנטים עד לרמת חברות הוא דבר נפלא מבחינתי".  

לדברי יפעת כפיר, מנהלת התוכנית 8200 לעסקים קטנים, "תוכנית 8200 להעצמת עסקים קטנים הוקמה מתוך צורך אמיתי לתמוך באותם עסקים ממגוון תחומי המשק, המהווים אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של הכלכלה הישראלית. כשחקרנו את הנושא גילינו כי שיעור השרידות של העסקים הקטנים בישראל נמוך מאוד – רק 28 אחוז מהעסקים בישראל מצליחים לשרוד ו-72 אחוז מהם נסגרים. על מנת לחולל שינוי במצב הזה בנינו תוכנית מנטורינג וליווי שמביא בחשבון את כל הצרכים של כל עסק ועסק באופן פרטני. לשמחתנו, הניטור של האתגרים והצרכים בתשתיות העסקים התברר כמהלך נכון, לראיה, 94 אחוז מהעסקים שהתוכנית מלווה במהלך השנים האחרונות המשיכו לפעול ואף לצמוח, וזאת בתוך שלושה חודשים בלבד. העסקים המשתתפים בתוכנית חוו צמיחה ממוצעת של 40 אחוז במכירות במהלך שלושת חודשי התוכנית ו-70 אחוז בחצי שנה שלאחר תום התוכנית. אנו גאים להוביל תוכנית זו, הרוקמת חיבורים בין עסקים למנטורים, התורמים מזמנם למען אותם עסקים, וכך לכלכלת ישראל כולה".

 

תנאי הקבלה לתוכנית:

  • מחזור של 150 אלף עד 3 מיליון בשנה
  • 5-1 מועסקים בעסק
  • ותק עסקי של לפחות שנתיים
  • נמצא ב"משבר כלכלי"/תקיעות/ בעיה שלא מאפשרת לצמוח
  • הפוטנציאל הדיגיטלי לא ממומש ויישום כלים דיגיטליים יהווה קפיצת מדרגה