רשות המיסים ומשרד האוצר הציגו את תוכנית המענקים לעסקים, להתמודדות עם המשבר הכלכלי וההאטה במשק בעקבות המלחמה. בואו נצלול אל הסעיפים העיקריים של התכנית כדי לבדוק האם מדובר במענה אמיתי והולם לעסקים ואיך ניתן לשפר את מתווה האוצר, שכבר זכה לביקורת לא מעטה מאז שפורסם.

תנאי קבלת המענקים

תנאי בסיסי לכניסה למענקים, הוא השוואת תקופת בשנת 2023 לשנת 2022, כך שנדרשת ירידה במחזורים של מעל 25% בחודש אוקטובר, או 12.5% בחודשים ספטמבר – אוקטובר.

הבעיות העיקריות:

  1. לא ניתן מענה לעסקים חדשים שנפתחו אחרי אוקטובר 2022, ולכן בדומה למענקי הקורונה מומלץ לפצות עסקים חדשים שנפתחו בשנה האחרונה.
  2. חודש אוקטובר 2022 היה מרובה בחגים, ולכן הבסיס לחישוב יגרום לכך שהנזק הכלכלי האמיתי של עסקים רבים, לא יבוא לידי ביטוי.
  3. דרישות הירידה במחזורים הן גבוהות מאוד, ולכן מומלץ להוריד את אחוז הפגיעה כתנאי לכניסה לזכאות במענק.

מנגנון פיצוי הוצאות שכר

במענק הוצאות השכר, מתייחסים לעלות שכר שמעסיק שילם בפועל לעובדים, או לכמות העובדים בעסק כפול השכר הממוצע במשק, כנמוך מהם. בנוסף, הסכום הנמוך האמור, יוכפל ב 60%.

הבעיות העיקריות:

  1. מעסיק המשלם שכר גבוה לעובדיו, יקבל חלק יחסי לפי שכר ממוצע במשק, וכך ייוצרו פערי שכר גבוהים מאוד ללא פיצוי, ועל חשבון המעסיק. האוכלוסייה העיקרית הנפגעת הן חברות הייטק וטכנולוגיה המעסיק עובדים רבים בשכר גבוה, ויש לזכור שמדובר במקרים רבים באוכלוסיית עבודה צעירה, ברובה עם ילדים שמתקשה להגיע לעבודה, או לעבוד כרגיל.
  2. הכפלת הוצאות השכר ב 60%, משמעותה ש 40% משכר עובד שכלל לא הגיע לעבודה, ולא מייצר הכנסה, תמומן מכיסו של המעסיק, ולכן מומלץ להגדיל את הסכום לאחוזים גדולים יותר.
קליטת לוחמי מילואים (צילום: דובר צה"ל)
גיוס מילואים. אין מענה לעסקים שנשארו מאחור | צילום: דובר צה"ל

מנגנון פיצוי הוצאות קבועות

בבסיס המענק מחשבים הוצאות תשומות חודשיות (הוצאות המותרות לניכוי במע"מ) בשנת 2022 כפי שדווח למע"מ. הוצאות אלה מוכפלות בשיעור שקבע משרד האוצר.

הבעיות העיקריות:

  1. תקרת ההוצאות הקבועות המקסימליות המזכות במענק הן 18% בלבד, כך לדוגמא עסק שחווה ירידה של 100%, יקבל פיצוי של 18%. מומלץ לעלות אחוז זה בכדי לאפשר סכום מענק מהותי יותר.
  2. התייחסות להוצאות ממוצעות של שנת 2022 יוצרת עיוות מול הוצאת העסק בפועל בשנת 2023, עקב יוקר המחייה והאינפלציה בשנה האחרונה, שהגדילו משמעותית את כל ההוצאות בשנת 2023, מול שנת 2022. מומלץ לבצע חישוב ממוצע של ההוצאות בהתחשב בשנת 2023.
  3. עסק שרוב הוצאותיו הן הוצאות שכר, יקבל פיצוי מועט מאוד. הדבר מתייחס בעיקר לעסקים נותני שירותים שרוב ההוצאות שלהם בשכר, והם הנפגעים העיקריים במלחמה עקב גיוס מילואים נרחב.
  4. לא הובהר האם המענקים פטורים ממע"מ ומס הכנסה, ולכן מומלץ לפטור מענקים אלה מתשלומי מיסים שחוזרים למדינה.
  5. הוצאות ללא מע"מ לא נלקחות בחשבון כחלק מההוצאות בגינן ניתן לקבל פיצוי, לדוגמא הוצאות פחת, ריבית, ועוד הוצאות ללא מע"מ. מומלץ להתייחס גם להוצאות אלה שבמקרים רבים הן הוצאות מהותיות מאוד בעסקים.

מענק עצמאים

המענק רלוונטי בעיקר לעסקים קטנים פרטיים, עם מחזור של 300,000 שקל, שחוו ירידה במחזורים של מעל 25%. כך נוצרה הפרדה בין עסקים שמתחת ומעל 300,000 שקל.

מומלץ לבצע מדרג נוסף לבעלי עסקים בין 300,000 שקל ל-600,00 שקל, כטווח בטחון לעסקים שמחזורים הוא קצת מעל 300,000 שקל, ולקבוע אחוז מדורג לפיצויים בהתאם.

בנוסף, דרישת ירידה של 25% לעסק קטן, היא פגיעה מהותית, ולכן מומלץ להקטין את אחוז ירידת המחזורים הנדרשת ל 15%.

אין מענה לפיצוי לבעלי שליטה

יש לקדם מענק לבעלי שליטה בחברות, בדומה לתקופת הקורונה, בכדי לתת מענה לאוכלוסייה נרחבת של אנשים פרטיים הפועלים באמצעות חברה בבעלותם, ולא באמצעות עוסק מורשה.

הכותב הוא שותף מנהל מחלקת המיסוי ב-AUREN ישראל