ביום יום הוא מתכנת, בסופי השבוע הוא צלם – ובעברו הוא בכלל שליח וולט ודומינוס שעלה לארץ מרוסיה בגיל 16. יבגני גרבנצ׳וק, רק בן 25, הספיק להגיע לפסטיבל קאן עם סרט שצילם, ליצור ציור בתוכנת DALL-E-2 שהגיע לשלושה מיליון איש ואפילו למצוא עבודה כמתכנת בחברה של פרופ׳ דן אריאלי, שמשלבת בין שני העולמות שהוא כל כך אוהב – הקולנוע וההייטק.  

גרבנצ׳וק עלה לישראל מרוסיה בגיל 16 יחד עם משפחתו, בהחלטה שבדיעבד התבררה לדבריו כטובה. "המשפחה שלי תמיד הייתה רגישה לשינויים בממשלה ובפוליטיקה. היום אפשר לראות את זה שעשינו בחירה נכונה. הרגשתי שמשהו רע הולך לקרות שם והחלטנו לעלות", הוא מספר ומשתף, "היו קשיים כי רוסיה וישראל הם עולמות שונים. יש הבדל עצום בהתנהגות, בטמפרמנט, באישיות ואפילו במזג האוויר. עם השנים התחלתי להרגיש חופשי ונוח כאן עם האנשים והצלחתי להתחבר". 

אחרי שבגיל 18 הוא הוציא רישיון נהיגה על אופנוע, הוא התחיל לעבוד בשליחויות. "ביום שקיבלתי רישיון קיבלו אותי לעבודה כשליח בדומינוס. בפעם הראשונה שיצאתי לכביש זה היה לעבודה, כשלא ידעתי באמת לנהוג וכמעט לא ידעתי עברית. זה היה סיוט אבל ככה למדתי את השפה", הוא מספר. בגיל 19 הוא החליט להגשים את חלום הילדות שלו וללמוד קולנוע, כשהתקבל ללימודים באוניברסיטת תל אביב. במקביל, הוא התחיל ללמוד קורס תכנות במכללת ג׳ון ברייס. "רציתי ללמוד תחום מקצועי לצד תחום אומנותי. מגיל צעיר התחברתי לקולנוע ולצילום", הוא מספר. 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Eugene (@jewish_goose)

 

אחרי סיום הקורס, הוא החליט להתקדם בעולמות ההייטק ולהירשם לתכנית של מרכז פרקטיקום, המציעה בוט קאמפ מיוחד המיועד לסייע להיכנס לקריירה בתחום. "קיבלו מאה תלמידים לאחר שעברנו 3 ראיונות ומבחן, כשהרעיון הוא שאתה משלם על הקורס רק לאחר שהתקבלת לעבודה", הוא מספר, "ההכשרה עזרה לי לצבור יכולות חשובות, ובעזרת הטיפים שקיבלתי שם למדתי איך להתחיל לבנות את קורות החיים והפורטפוליו שלי". 

הבחירה להתקדם בעולם ההייטק: "נתתי לעצמי דד ליין – עד תחילת שנת 2022 להקים אתר עם פורטפוליו"

הבחירה להתקדם בעולם ההייטק במקביל ללימודי הקולנוע לא הייתה מובנת מאליה, ולאחר זמן מה בו ניסה לשלב לימודי דאטה, קולנוע ועבודה כשליח בוולט, הוא וויתר על הקולנוע. "בסוף השנה שעברה הבנתי שקשה לי להסתדר מבחינה כלכלית. הייתי צריך לשלם שכירות, לעבוד בוולט, ללמוד קולנוע ותוכנה, וזה לא הסתדר בזמנים. אני לא רגיל להיכנס לחובות ומינוסים והחלטתי להקפיא את הלימודים", הוא מספר ומסביר, "הבנתי שאני עדיין צעיר בשביל קולנוע ולעולם התכנות יותר קשה להיכנס בגיל מבוגר. קולנוע לעומת ההייטק הוא כמו יין, ככל שיש לך יותר ניסיון יש לך יותר מה להגיד". 

אחרי שהבין שעולמות הדאטה פחות מדברים אליו, הוא החליט לעזוב הכל ולהשקיע את כל כולו בלימוד עצמי ובמציאת עבודה כמתכנת פרונט אנד. "למדתי מיוטיוב במשך חודשיים , כשקרו לא מעט דברים לא טובים בחודש הזה. המנוע של האופנוע איתו עבדתי נשבר כך לא יכולתי לעבוד, והתיקון עלה אלפי שקלים. הייתי תקוע במשך חודש בבית בלי כסף ובלי עבודה", הוא נזכר. עם זאת, הוא לא וויתר: "החלטתי לא להיכנס לדיכאון ובמקום זה לעבוד על המטרה של כל יום". 

יבגני גרבנצ׳וק בקאן
יבגני גרבנצ'וק בקאן

במשך חודש וחצי הוא עבד ללא הפסקה. "נתתי לעצמי דד ליין – עד תחילת שנת 2022 להקים אתר עם פורטפוליו שאוכל לשלוח למעסיקים. ישבתי במשך חודש וחצי עשר שעות כל יום כדי לבנות אותו וזה עבד. ב-29 לדצמבר סיימתי לבנות את האתר", הוא מספר בגאווה. האתר שיבגני בנה לא שגרתי כלל - הוא מציג סרטון קריאטיבי שערך כשליח וולט, ומציע ממשק אינטראקטיבי שמאפשר לגולש להזיז דמות של שליח וולט על מנת להתחמק מהגשם, כשבסיום המשחק הדמות מבקשת מהגולש לעזור ליבגני למצוא עבודה. 

כנראה שהוא לא היה היחיד שהתלהב מהתוצר, כשיום אחד בלבד לאחר ששלח את האתר לעשרות מעסיקים בלינקדין, הוא כבר קיבל הצעה שקשה לסרב לה. "הלכתי לישון באותו הלילה ויום לאחר מכן התקשרו אלי מחברת ׳קיימא׳ של פרופ׳ דן אריאלי. הזמינו אותי לראיון עבודתי אבל לא התרגשתי יותר מדי, כי חשבתי שיבינו מהר מאוד שאין לי ניסיון או השכלה אקדמית ואני אפול". 

כשהוא התחיל להתקדם בשלבי הקבלה, הוא לא האמין שזה קורה לו. "שאלתי אותם למה דווקא אני? זה לא הגיוני, אין לי ניסיון. הם ענו לי שדווקא העובדה שלמדתי קולנוע מעניינת אותם, כי הם מחפשים מפתח שיהיה בעל כישורים יצירתיים, שיהיה בו שילוב של אמנות ותכנות ביחד", הוא מספר ומשתף, "אני זוכר שבכיתי כמעט בכל שלב של ראיון. היו לי ממש דמעות בעיניים. זה היה ממש מרגש". 

מאז, הוא מפתח פרונט אנד בחברה של פרופ׳ אריאלי: "אנחנו מפתחים מוצר שנועד לשפר את חווית התלמיד בבית הספר. אני נהנה מצד אחד לשלב בעבודה שלי את ההיבט הוויזואלי שמתקשר לרקע היצירתי שלי, את עבודת התכנות, וגם את המשמעות שעומדת מאחורי המוצר. בית הספר הוא מקום קריטי לעתיד של כל אחד, וחשוב מאוד לשפר את המוסד המשמעותי הזה לטובת כולנו". 

"העליתי אותה לאינטרנט והיא קיבלה 3 מיליון צפיות וסיקור בינלאומי". 

אך אחרי שהוא חשב שכבר השאיר את עולם הקולנוע מאחור, במרץ הוא קיבל טלפון מפתיע. "לפני שפרשתי מלימודי הקולנוע צילמתי עבור חברה טובה מהתואר סרט ושכחתי ממנו לגמרי. היא התקשרה אלי יום אחד ואמרה לי ׳יש לי חדשות, אנחנו טסים לצרפת. הסרט שלנו ׳שארית׳ התקבל לפסטיבל קאן׳", הוא נזכר, "הרגשתי ברגע הזה שיש מעין כוח עליון בעולם, שלא הכל תלוי בי. יש הרבה דברים שקרו לי בשנה הזו שהם פשוט מזל גדול". הם אמנם לא זכו, אבל יבגני זכה לטוס ולצבור חוויה מיוחדת שם: "פגשתי שם את האנשים והשחקנים המפורסמים בעולם. זה היה מדהים". 

המזל שלו לא נגמר כאן. אם שמעתם על אפליקציית הבינה המלאכותית שמאפשרת ליצור כמעט כל ציור שניתן לחשוב עליו, DALL-E-2, מתברר שיבגני הספיק בזמן הזה ליצור יצירה שהגיעה למיליוני אנשים ברחבי העולם. "הייתי בין האנשים הראשונים בעולם שקיבלו גישה לפלטפורמה, לאחר שנרשמתי כאמן והתקבלתי מרשימת ההמתנה. הצלחתי להרחיב באופן גרפי את הציור ׳יצירת האדם׳ של מיכאלנג׳לו, העליתי אותה לאינטרנט והיא קיבלה 3 מיליון צפיות וסיקור בינלאומי". 

אחרי כל הדרך שעבר, הוא עדיין לא מקבל את ההצלחה כמובנת מאליו: "העובדה עבדתי במשך שנים בשליחויות, כמציל, כמלצר ואפילו בניקיון, בנתה אותי ונתנה לי פרספקטיבה אחרת לחיים. למרות שאני עובד בהייטק עוד לא התרגלתי לכך. אנשים מסביבי שוכרים דירות שוות, קונים טלפונים ומחשבים חדשים, ואני עדיין מנסה לחסוך וגר עם שותפים. אני יודע ששעה יכולה להיות שווה גם 25 שקל כשאתה עובד כשליח, אפילו אם זה בגשם ובחורף. עדיין יש לי את הקטע הזה שבכל פעם שאני קונה משהו אני חושב על כסף". 

לצעירים שתוהים איך להיכנס להייטק בלי ניסיון או תואר הוא ממליץ: "אנשים רוצים להיכנס להייטק בגלל הכסף, התן ביס, השעות הגמישות והעבודה מהבית, אבל זה לא הקטע. הסיכוי שיקחו אותך כג׳וניור ללא ניסיון נמוך, אם לא יראו שאתה באמת ובכנות אוהב את התחום. הכי חשוב זה להבין מה אתה רוצה לעשות בחיים וממה אתה נהנה. שים את הנשמה שלך ותעשה את זה מכל הלב, כשאתה נותן את כל הכוח שלך - רק אז אנשים יראו את זה ומי שצריך ישים לב".