גוברים הסיכויים כי רישי סונאק (42), שר האוצר הבריטי לשעבר, ימונה בימים הקרובים לראש ממשלת בריטניה, אחרי שהפך למועמד המוביל, וייתכן היחידי, במרוץ לראשות המפלגה השמרנית. אמש (א') הודיע בוריס ג'ונסון, שטס בזריזות חזרה מחופשה בקאריביים כדי לנסות ולאסוף מספיק תמיכה להתמודד שוב על התפקיד ממנו נאלץ להתפטר לפני כשלושה חודשים - על פרישתו מהמרוץ.

כעת ממתינים במפלגה השמרנית לראות אם פני מורדנט, מועמדת נוספת, תצליח לגייס לפחות 100 חברי פרלמנט שמרנים לתמיכה בה, הרף המינימלי לכניסה למרוץ. יותר מ-160 חברי פרלמנט שמרנים כבר הודיעו על תמיכה בסונאק, מתוך 357 חברי פרלמנט מכהנים. הדדליין להצגת התמיכה הוא ארבע אחר הצהריים (שעון ישראל)

רק 60 חברי פרלמנט, למרות שביניהם כמה שרים בכירים, הביעו תמיכה בג'ונסון. חלקם אמר כי הוא "למד מהטעויות שלו" וכי המפלגה צריכה לשוב ולהציב את האיש שהביא לה הצלחה אלקטורלית בבחירות ב-2019 בראשה. ג'ונסון ניסה לשכנע את מורדנט לפרוש מהמרוץ, אך היא סירבה.

מחברי הפרלמנט העשירים בבריטניה ואחראי על הפלת ממשלת ג'ונסון

סונאק הוא בן למהגרים ממוצא הודי שעברו לבריטניה אחרי שגדלו במזרח אפריקה (אביו בקניה ואמו בטנזניה), אביו רופא ואמו רוקחת. הוא למד בבתי ספר יוקרתיים, וכיום נחשב גם לאחד מחברי הפרלמנט המכהנים העשירים ביותר בבריטניה, אך לא בשל עסקים או הון משפחתי, אלא מנישואיו לאקשתה מורתי, בתו של המולטי-מיליארדר ההודי נאראיאנה מורתי. במהלך משבר הקורונה נחשף כי מורתי שמרה על אזרחותה ההודית, לפי הטענות כדי להתחמק מתשלום מסים כאזרחית בריטית. הדבר עורר ביקורת ציבורית. לזוג שתי ילדות. סונאק הוא הינדו באמונתו.

סונאק הוא הפוליטיקאי האחראי במידה רבה להפלתה של ממשלת ג'ונסון בקיץ, אחרי שההתפטרות שלו מתפקיד שר האוצר (ביחד עם שר הבריאות סאג'יד ג'אוויד) במחאה על האי-אמינות ושורת הסקנדלים בהם ג'ונסון היה מעורב הביאה לגל התפטרויות ולמרד פומבי במנהיג הפופולרי לשעבר. אחרי התפרקות הממשלה והמרוץ הפנים-מפלגתי, העפיל סונאק למרוץ ראש-בראש מול ליז טראס, אך הפסיד לה בבחירות של כ-140 אלף חברי המפלגה. לזכותו עומדת בימים אלה העובדה כי הזהיר מהרפורמות הכלכליות שטראס הבטיחה להוביל, ושהתבררו כאסון פיננסי. "מדובר בחוסר־אחריות פיננסית", אמר סונאק כבר במהלך המרוץ, "עלינו לשלם את החובות שלנו בעצמנו, ולא לגלגל אותם לדורות הבאים". סונאק הזהיר מהתפוצצות בעלויות החזר ההלוואות הבריטיות.

הניסיון הפיננסי שלו כולל כהונה כיועץ ב"גולדמן זאקס" וכן כהונה כבכיר בשורת קרנות גידור, אחרי שלמד באוקספורד. ב־2015 נכנס סונאק לפרלמנט מטעם השמרנים. הוא כיהן בתפקידי שרים זוטרים, עד שמונה לתפקיד שר האוצר שבועות בלבד לפני פרוץ מגפת הקורונה. מאז, הפך סונאק לפנים של המדיניות הכלכלית היוצאת־דופן של הממשלה הבריטית, שהעניקה רשת ביטחון לעצמאים, נאבקה למנוע מבריטניה להיכנס למיתון עמוק ובלתי הפיך והקצתה יותר מ-200 מיליארד ליש"ט להתמודדות עם המגפה. סונאק בעד מדיניות פיסקלית אחראית יותר. הוא תומך בהעלאה מתונה של המסים כדי לצמצם את הגירעון, הבטיח לעבוד "יד ביד" עם בנק אנגליה, ואף יזם מיסוי "רווחים עודפים".

לסונאק תדמית של מיליונר, והוא זכה לביקורת על חליפות בשווי אלפי ליש"ט שהוא לובש, ונעלי ספורט יוקרתיות. כשנשאל על מחיר הלחם במהלך הקמפיין ענה בהתחמקות "יש לנו כל מיני סוגי לחמים בבית". בני הזוג גרים באחוזה יקרה.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס