החזון של ערב הסעודית לפרויקט בניית עיר העתיד הטכנולוגית, "ניאום", היה מתחילתו שאפתני, עצום ויקר מאוד. אלא שהמציאות הפיננסית בשטח החלה לעורר דאגה של ממש בקרב הממשלה, כך דיווחה אתמול (ג') סוכנות בלומברג. על רקע האזהרות בגין העלויות החריגות, קרן העושר הריבונית של הממלכה טרם אישרה את תקציב 2024 של פרויקט הענק.
התוכנית של ערב הסעודית להקמת עיר עתידנית בשווי 500 מיליארד דולר, היא מיסודה אמביציונית ביותר. הפרויקט נוסד על ידי יורש העצר של ערב הסעודית, מוחמד בן סלמאן, והוא הוקם במטרה להוות "דוגמה לאופן שבו העתיד עשוי להיראות". עם זאת, הכספים הרבים שיועדו לפרויקט עלולים להוות נקודת משבר במיזם.
כתבות נוספות בכסף >>
- עם נוף לכותל מכל חדר: דירת 4 חדרים בירושלים מוצעת ב-99,000,000 שקלים
- רשות המסים "נזכרה לעדכן" שניתן לרכוש ממנה ביטוח לחפצים שניזוקו מהמלחמה
- "לקחתי את רגב להודו": ההתרברבות של יו"ר נמל חיפה בפני עובדיו
ב-2022 חשפה ערב הסעודית את החזון שלה לאזור השלישי בפרויקט, שמכונה The Line ומהווה עיר אנכית עטופה בקירות עשויים מראות, המבטיחה להגדיר מחדש את תצורת החיים העירוניים. עיר זו נועדה לפעול באמצעות 100 אחוזי אנרגיה מתחדשת, ללא רחובות וללא מכוניות. אלא שכעת נראה שהממלכה החליטה להפחית משמעותית את ההערכות למספר האנשים שצפויים להתיישב בקו זה.
בדוח שהוצג בסוכנות בלומברג, נראה כאמור שההשקעות בגובה טריליון דולרים בפרויקט "חזון 2030" של יורש העצר הסעודי – החלו לעורר דאגה בקרב הדרגים הגבוהים ביותר של הממשלה. נציגי הפרויקט לא מסרו תגובה לאתר ביזנס אינסיידר, שפנה אליהם בנושא.
שנים של חזון עלו על שרטון?
ערב הסעודית מפתחת את המגה-עיר המדוברת מאז שנת 2017, במדבר הגובל בים האדום. בעבר המדינה התחייבה להשקיע לפחות 500 מיליארד דולרים על מנת שזה יקרה, תוך שהיא מחפשת אחר מקור להשקעה נוספת.
העיר היא חלק מפרויקט "חזון 2030" של יורש העצר, שמטרתו לחולל מהפכה טכנולוגית בחברה הסעודית, ולהפחית את התלות של המדינה במשאב הנפט. גורמים רשמיים בערב הסעודית מסרו זה מכבר כי מדובר בפרויקט ה"שאפתני ביותר בעולם". עם זאת, מה שנראה כרגע כמו הסתייגות מיישום התוכנית, הוביל לכך שלפחות קבלן אחד כבר החל לפטר עובדים המועסקים באתר, כך לפי דיווח של בלומברג. צעד זה קרה לאחר שגורמים רשמיים מסרו שחלק מהפרויקטים המתוארים בתוכנית "חזון 2030" יתעכבו, כך נכתב בדוח.
בעבר מומחים העלו סוגיות אתיות לגבי החזון של העיר החדשה. חלקם אף היו מודאגים שהעיר תהפוך לחלק מ"תוכנית כוללת למעקב". אחרים העלו התנגדויות אתיות בשל הכללים הנוקשים שהוצגו סביב הבעת ביקורת על הפרויקט.