המשבר של עסקים חברתיים בדרום: קבוצת 19 הוקמה בשנת 2016 ע"י חנה רדו, יזמת עסקית וחברתית, במטרה לקדם תעסוקה נשית בפריפריה. בשנת 2020 הקימה רדו את לינק 19 ונגב 19, הממוקמים בשדרות ובאופקים שבנגב המערבי, במטרה להעניק שירותים במגוון תחומים לחברות, לתאגידים ולארגונים ממרכז הארץ. אלא שמאז פרוץ המלחמה, למעלה ממחצית מההכנסות של שני העסקים הללו נחתכו.

רדו מסבירה: "כל העובדות של המיזמים הן תושבות הנגב המערבי, והן פונו כבר ביום הראשון ללחימה. כולן משדרות, מאופקים ומהקיבוצים בסביבה, וכולן ספגו את המתקפה, לרבות מחבלים שהיו להן בחצרות הבתים. לשני עובדים, למשל, נפל טיל על הבית או בסמוך לו, ומנהל צוות מדהים ויקר שלנו נרצח יחד עם בתו התינוקת ואימו במתקפה בבארי. העסקים נסגרו מיד והעובדות פוזרו בכל רחבי הארץ. לקוחות עצרו ריטיינרים, ויצאנו למסע הישרדות".

המשרד באופקים ביום החזרה לעבודה  (צילום: קבוצת 19 )
צילום: קבוצת 19

במקביל, רדו מספרת שחלק מהעובדים בחברה גויסו למילואים ונמצאים במקומות שונים בארץ, חלקם גם בעזה ובחזית הצפונית. "הילדים של המנכ"ליות מגויסים גם הם, וההתמודדות היא מאוד לא פשוטה. הפסדנו עד כה 55% מהלקוחות שלנו, שחלקם עזבו וחלקם הקפיאו ריטיינרים עד להודעה חדשה. לפיכך, גם 55% מההכנסות שלנו נפגעו, ועד כה, לפי המתווה שאושר – אנחנו זכאיות לפיצויים על סך 100,000 שקלים, שהם טיפה בים לצד ההפסדים העצומים".

רדו טוענת שהמתווה אינו מחובר לצרכים האמיתיים בשטח, ולמצוקות של העסקים שנפגעו בעוטף וברחבי הארץ. למרות זאת, הדבר לא מנע ממנה להירתם ולסייע למדינה בזמן המלחמה: "כמו כל אזרח ואזרחית במדינה", היא אומרת, "הקמנו חמ"ל שפשוט עשה הכול. שינענו טאבלטים לים המלח, השגנו דירות לעובדות שלנו, השגנו ציוד ללוחמים, משלוחים של ציוד לאיפה שרק היה צריך, מחשבים לאנשים שרצו להצליח לעבוד מכל מקום שאליו פונו... ומה לא? אנחנו מבינות, כמו כולם, שהמדינה 'לא באירוע'. יש לנו מזל שיש לנו תמיכה של בנק הפועלים, שבלעדיו כבר היינו פושטות רגל". 

העובדות בנגב 19 לפני המלחמה (צילום: קבוצת 19 )
צילום: קבוצת 19

בעקבות הקושי הכלכלי שאליו נקלעו עסקיה, רדו החליטה לפתוח בקמפיין גיוס המונים שיאפשר את המשך פעילותם, גם אם בעצימות נמוכה יותר. "חשוב לנו לאפשר לעובדות לקבל שכר גם עבור חודש אוקטובר שבו לא עבדו. אחרי כל מה שהן עברו - ידענו שלאחר הסיוע הראשוני שהענקנו להן (דירות, ציוד לילדים, בגדים וכל מה שהיה צריך) - אנחנו חייבות לתת להן גם יציבות כלכלית. לא ייתכן שאחרי כל מה שחוו - גם הכנסה לא תהיה להן או אופק ותקווה שיש להן לאן לחזור".

לצד קמפיין ה-Give back שפתחה, קבוצת 19 מגייסת בימים אלה גם תרומות מתורמים פרטיים ומוסדיים. "אנחנו מאמינות שבזכות העם שלנו אנחנו נצליח לשרוד. בימים אלה אנחנו גם מקימות מיזם תעסוקה חדש למפונות ולמפונים שנמצאים ברחבי הארץ, ורוצים לחזור לעבוד. אנחנו מאוד מאמינות בכוח של תעסוקה ליצירת יציבות, שליטה על החיים, חזרה לשגרה כלשהי – אלמנטים שחשובים מאוד בטראומה. הכוח שיש לתעסוקה הוא עצום, והוא השלב הבא בחיזוק החוסן של המדינה ושל המפונים".  

"המנהיגות הנשית בעסקים של קבוצת 19 היא מאוד חזקה, מסכמת רדו. "הן מוכיחות את זה בימי שגרה ובמיוחד כעת, באופן כפול ומכופל בימי חירום. לצערי, המנהיגות של המדינה לא מוכיחה את עצמה - לא בשגרה ולא בחירום. אבל ככל שההנהלה של העסק תהיה חזקה - אני מאמינה שיותר עסקים יצליחו לשרוד". 

לתמיכה בקמפיין לחצו כאן.