עד לפני שנה אף אחד לא הכיר את השם שלו, אבל אם לשפוט לפי איך שהעניינים מתקדמים, עוד כמה שנים בודדות לא יהיה אדם בעולם שלא יכיר את סם אלטמן. היזם והמנכ"ל של open AI, חלוץ ופורץ דרך בתחומו, הוא זה שהביא לעולם ראשון את בשורת מודל השפה בדמות Chat Gpt. אלטמן נחשב לאחד האנשים השאפתניים בתחום, אחד ששום דבר לא יעצור אותו. זה אולי עשוי להיות קצת מבהיל בהקשר של AI ועליית המכונות, אבל עבור בעלי המניות והמשקיעים, מדובר ב-CEO המושלם.

בנוף המשתנה תדיר של עולם היזמות הטכנולוגית, החיפוש אחר ידע, תובנות והשראה הם אינסופיים. יזמים רבים רואים בקריאת ספרים ככלי חשוב עבורם להתפתחות ולהרחבת אופקים, ואלטמן לא שונה בנוף. הוא ידוע בתעשייה בתור מעריץ קריאה ותיק, וכזה שמחזיק אוסף ספרים גדול ומגוון מאוד, בעיקר של ספרי עיון – פילוסופיה, טכנולוגיה, כלכלה ופיננסיים, התפתחות אישית וקוגניטיבית ועוד. מבחינתו קריאה היא לא רק עוד אמצעי להירגע בסוף יום, אלא משהו שיכול לעזור לו להבין את השאלות הגדולות של החיים.

רשימת הקריאה האישית שלו מלאה כל טוב, אם אלה המאבקים האישיים של איינשטיין או שאלות סוציולוגיות עדכניות בהקשר של AI. ב-Blinkist, פלטפורמה המעודדת קריאת ספרים לאנשים עסוקים, אספו שלל המלצות של אלטמן מראיונות, פוסטים ופודקאסטים בהם הוא מספר על מה שמעורר בו השראה. הנה חלק קטן מרשימת הקריאה המומלצת שלו.

ספרים מומלצים של סם אלטמן  (אילוסטרציה: אילוסטרציה, קולאז')
ספרים מומלצים של סם אלטמן | אילוסטרציה: אילוסטרציה, קולאז'

האדם מחפש משמעות/ויקטור פרנקל
ספר הפסיכולוגיה הקלאסי הזה נחשב לאחד מעשרת הספרים הטובים בעולם והודפס במלמעלה מ-12 מיליון עותקים. הכותר עוסק בחירות אישית, ובחיפוש משמעות בסיטואציות כמעט בלתי אפשריות, והוא נכתב מתוך החוויות האישיות של פרנקל, הוגה דעות ופרופסור לנוירולוגיה ולפסיכיאטריה יליד וינה, ששהה שלוש שנים במחנה ריכוז. אחרי שהשתחרר, כשהוא בן 40, כתב את הספר במשך תשעה ימים בלבד.

לחשוב מהר לחשוב לאט/דניאל כהנמן
זוכה פרס נובל לכלכלה הוא הוגה דעות חשוב, שרעיונותיו זולגים לאסכולות מגוונות והשפיעו רבות על תחומי מחקר שהם הרבה מעבר לכלכלה. הספר הפך לרב מכר בינלאומי עם צאתו, ובו כהנמן חוקר איך המוח שלנו חושב ומקבל החלטות. המסקנות בספר מבוססות על המחקר שזיכה אותו בנובל, שעיקרו בשאלות של עיבוד מידע ובשאלות של למה אפשר לסמוך הרבה פחות על אינטואיציה מאשר על חשיבה עמוקה ואנליזה.

אינטליגנציית על/ניק בוסטרום
גם האיש שהביא לעולם את בשורת ה-AI קורא ספרים על AI. הפעם, פרופ' ניק בוסטרום, אחד הפילוסופים הגדולים של זממנו, בוחן את ההשפעות של אינטליגנציה מלאכותית על העתיד האנושי – גם החיוביות וגם השליליות – ובודק מה בדיוק אנחנו יכולים לעשות עם זה. בוסטרום גם מעלה את תסריטי האימה שלכל אחד יש בראש – מה יקרה כאשר המכונות יתעלו עלינו ויהפכו הרבה יותר חכמות, ואיך הבטיח ש-AI יישאר בתחום השליטה האנושי.  

לנצח ולהוביל/ג'ק וולץ
הוא היה אחד המנכ"לים המצליחים בעולם, שניהל ועבד בחברת ג'נרל אלקטריק במשך 40 שנה, והוביל את התאגיד להיום מהגדולים בעולם, עם הצלחה מסחררת בשלל שווקים ומול תחרות אינסופית. כשפרש, וולץ הפך למרצה פופלארי, נסע בעולם וכתב ספרים, בין היתר את הספר הזה, שמדבר על הפילוסופיה העסקית שלו. הוא מחטט בקרביים של חברות גדולות ומראה איך בוחנים אותן מבפנים, מה משמעות ההנהלה, איזה מהלכים נחשבים מוצלחים, מהי אסטרטגיה של הצלחה, וגם, איך משלבים קריירה משגשגת עם החיים עצמם.

מאפס לאחד/פיטר תיל
אחד הספרים החביבים על יזמים נכתב על אחד היזמים המוכרים בעולם. המייסד של פייפאל שהקים גם קרן הון סיכון מצליחה שהייתה בין הראשונות להשקיע בפייסבוק והזניק עשרות סטרטאפים, יודע דבר אחד או שניים על הצלחה. הספר נוצר בעקבות קורס שהעביר תיל בחוג למדעי המחשב בסטנפורד. ההרצאות שלו עוררו המון עניין ועובדו לספר כדי להביא אותן לקהל הרחב.

פיטר ת'יל (צילום: 
John Lamparski, getty images)
פיטר ת'יל. אחד המשפיעים הגדולים על עולם ההשקעות והטכנולוגיה | צילום: John Lamparski, getty images

עולם חדש מופלא/אלדוס האקסלי
אלטמן אוהב כמובן גם ספרי עיון, אחד מהם הוא הקלאסיקה הדיסטופית הזו של האקסלי, שנוצרה בשנת 1932 במעין ביקורת נוקבת על הקפיטליזם האמריקאי ועל אורח החיים הראוותני שלה. האקסלי יצר עולם עתידי וקודר שבו יש הנדסת רבייה והשבחת גזע, ובני אדם למעשה מהונדסים לפי היררכיה מעמדית, האושר מיוצר במעבדה והאינדבידואליות בלתי קיימת. עד שאדם אחד מנסה לערער על הסדר הקיים ולזעזע את המערכת.

התחלת האינסוף/דייוויד דויטש
דויטש הוא אמנם פיזיקאי שעוסק ביסודות המכניקה הקוונטית, אבל הספר שלו עוסק בכוחם של ההיגיון והדמיון האנושיים. הוא נולד בישראל אבל עבר עם הוריו לבריטניה כשהיה בן שלוש. אחרי שנים של מחקר בתחומי תורת ההסתברות וגישת היקומים המקבילים בפיזיקה, הוא כתב ספר שטענתו העיקרית היא שאין גבולות למה שאנחנו יכולים להשיג אם נמצה את כל פוטנציאל המוח והתודעה שלנו.

Blitzscaling/ריד הופמן
מייסד לינקדאין נחשב גם הוא לאחד היזמים המובילים בעמק הסיליקון, וחלק ממאפיית פייפאל. הספר שלו, בליצסייקלינג, עוסק בשאלת הסקייל של חברות, כלומר איך הופכים מחברה קטנה לגדולה ורווחית במהירות, איך סטארטאפ קטן הופך לענק הייטק ומאיץ את הצמיחה שלו, והכל בלי לוותר על האיכות בטווח הארוך. הופמן מסביר, בין היתר, עד כמה ניהול והנהגה הם חלק קריטי בקפיצה הזו, ונותן דוגמאות קונקרטיות מהחברות הגדולות בעולם.  

 

הסודות של סנד היל רואד/סקוט קופר
קופר הוא משקיע חכם, שותף מנהל בבית השקעות שהיה בין הראשונים להשקיע בסטארטאפים מצליחים כמו Airbnb, אינסטגרם וסלאק, ובספר הזה הוא לוקח את הקוראים למאחורי הקלעים של אחת הכתובות המוכרות בעמק הסיליקון, Sand Hill Road, לחיים של מנהלי קרנות ההון סיכון, ולמה שהם מחפשים כשהם בודקים סטארטאפים להשקעה. הספר מיועד ליזמים שצריכים למכור את הרעיון שלהם למשקיעים, אבל נותן לכל קורא הצצה שרוצה להבין איך עובדת השיטה.