בשנים האחרונות פוליסת החיסכון (או בשמה האחר, פוליסה פיננסית) הפכה למכשיר השקעה מבוקש יותר ויותר. הסיבה המרכזית היא התשואות הנאות במיוחד שמשיג מוצר זה בשנים האחרונות, לעומת תוכניות החיסכון והפקדונות המסורתיים בבנקים, וגם לעומת קרנות נאמנות וקופות גמל להשקעה. זאת, בעוד שמדובר במכשיר חיסכון לטווח בינוני.

הטבלה שלקוחה מאתר "פאנדר" מסכמת את שנת 2023 בכמה מסלולים: מסלול כללי (שהוא מסלול בסיכון לא גבוה), מסלול מניות (שבו התשואות גבוהות בהרבה), וניתן לראות שלאורך 5 השנים האחרונות המסלול הכללי צבר תשואות של עד 88%.

כתבות נוספות בכסף >>

"קונסולות משחק, שואבים ומחשבים ניידים במחירים נמוכים - זה חדשות מטורפות לצרכן הישראלי"

הבחירות המקומיות: למרות המלחמה – 91% מהמצביעים לא שינו דעתם על המועמד

יוקר המחיה מכביד עליכם? לא אם שואלים את הלמ"ס

מהי פוליסת חיסכון?

למרות שהיא מכונה "פוליסה", לא מדובר בביטוח אלא במוצר פיננסי המנוהל בידי חברות ביטוח. אם תוכניות החיסכון בבנק מבוססות על ריביות המוענקות לכל תוכנית, הרי שפוליסות חיסכון מבוססות על תשואות המושגות באמצעות השקעות בשוק ההון בעיקר. פוליסות ביטוח מציעות מגוון מסלולי השקעה בעלי מדיניות השקעה שונה ורמות סיכון שונות.

"למעשה, פוליסת החיסכון הפיננסי נולדה מביטוח חיים", מסביר אייל איליה, סמנכ"ל ומנהל חטיבת הפיננסים בהכשרה ביטוח, שבולטת בשנים האחרונות בתשואות שהשיגה במכשיר זה. "מרבית הכסף שהופקד בביטוח החיים המסורתי בעבר, הלך לחיסכון – וחלק לריסק (סיכון) למשל, ריסק מוות. החברות שמו לב שיש לקוחות שרוצים לשים את כל ההפקדה החודשית בחיסכון ובהשקעות, וככה נולדה פוליסת החיסכון, שהשתכללה במשך השנים. חברות ביטוח לא רק מוכרות ביטוח, הן גם מנהלות השקעות ויודעות לנהל כסף גדול, כי זה התפקיד שלהן. הן מנהלות טריליונים של שקלים".

לדבריו, פוליסות החיסכון הפכו למכשיר השקעה נוסף עבור כסף נזיל, אשר פרח בשנים האחרונות עם תשואות מעולות שמתחרות בהצלחה בקרנות הנאמנות – שגם הן מכשיר השקעה לטווח קצר ובינוני: "אנשים שיש להם כסף נזיל, גם אם לא בסכומים גדולים, נגיד כמה עשרות אלפי שקלים – אם הם ישימו אותו בפיקדון בבנק, אז הם יקבלו איזושהי ריבית שנתית של אחוזים בודדים מהבנק. כאן נכנסה פוליסת החיסכון כפיתרון לאותם אנשים, היא מקבילה לניהול תיקים ולקרנות נאמנות, ולמעשה היא מקבילה לכל סוגי ההשקעות הפיננסיות. זאת משום שיש לה מגוון מסלולי השקעה בהתאם לסיכון ההשקעה".

איליה קושר את הצלחת המוצר גם לעובדה שב-10-15 השנים האחרונות, לדבריו, העולם הכלכלי הפך להיות מאוד מהותי לכלל הציבור: "אם לפני 20 שנה הציבור הרחב היה פותח את העיתון במדור הספורט – היום המדור הכלכלי והתקשורת הכלכלית בכלל, הרבה יותר פופולאריים. כסף הכי מעניין את הציבור, והחיפוש אחר מכשירי חיסכון מחוץ לבנקים, חשף את הציבור גם לפוליסות החיסכון. אלו, מצידן, הלכו והשתכללו – והן משיגות כיום תשואות דו ספרתיות בשנה, ולא פעם בחודש", הוא אומר.

איפה רוכשים פוליסת חיסכון ומה המינימום שצריך להשקיע?

"ניתן לרכוש אותן בחברות ביטוח באופן ישיר, באמצעות סוכני ביטוח ומתכננים פיננסיים למיניהם. יש מינימום השקעה של 5,000 שקלים, ויש חברות ביטוח שדורשות 10,000 שקלים. אפשר לחסוך כך גם בהוראת קבע בתשלומים חודשיים – לקראת לידה קרובה, לבר המצווה של הילד, ללימודים באוניברסיטה וכדומה. לחילופין, ניתן גם להוציא את הכסף בעוד 40 שנה".

מה העלויות של פוליסת חיסכון לחוסך?

דמי הניהול השנתיים הממוצעים, לדברי איליה, נעים סביב ה-0.8% מהכסף הצבור, והם יורדים בכל חודש מהחיסכון באופן יחסי. זה סכום שיותר גבוה ממסלול סולידי בקרנות נאמנות, למשל, שם הממוצע פחות מחצי אחוז – אבל הוא נמוך או זהה למסלול מנייתי. לצד זאת, המשקיע לא יכול להשתמש ברווחי הפוליסות לצורך קיזוז הפסדי הון, כי הן מוגדרות כפוליסות ביטוח ולא כמכשיר הוני.

מה יתרונות של פוליסת חיסכון?

פוליסת חיסכון מתאימה לכל סוגי המשקיעים בזכות המגוון הרחב של מסלולי ההשקעה שהיא מציעה, וניתן להשקיע בה לכל תקופה – מחודשים ספורים ועד לעשרות שנים. במקביל, אין עמלת שמירה. עוד יתרון הוא שניתן להתמקח על דמי הניהול מול חברת הביטוח, וככל שהשקעה גדולה יותר – כך גדול גם כוח המיקוח מול חברת הביטוח, ואפשר להשיג הנחות בדמי הניהול. בקרנות נאמנות, למשל, העמלות הן קבועות.

יתרון נוסף הוא גמישות גבוהה ביכולת לעבור בין מסלולי השקעה שונים ללא עמלות וקנסות, וכן גמישות במועד פדיון הכספים, משום שאין צורך להמתין לנקודת יציאה – ואפשר למשוך את הכספים (חלקם או כולם) לפי הצורך. כלומר, מדובר במוצר נזיל, לעומת פיקדונות ותוכניות חיסכון בבנקים עם תחנות יציאה. בקרנות נאמנות, לשם ההשוואה, לא עוברים – אלא מוכרים ורוכשים מחדש (פעולה הנחשבת כמימוש ומכירה שמחייבת מס). בפוליסות חיסכון משלמים מס רווחי הון (25% על הרווח), אבל רק בתום תקופת החיסכון.

אייל איליה (צילום: יחסי ציבור)
אייל איליה | צילום: יחסי ציבור

עוד יתרון של פוליסת חסכון, הוא העובדה שהיא מאפשרת מגוון מסלולי השקעה. בין היתר, ניתן למצוא מסלול מאוד שמרני (עם 0% מניות) או מסלול 100% מנייתי, ויש גם מסלול כללי, שהוא נפוץ יותר בפוליסות חיסכון – כשלדברי איליה 80% מהמשקיעים בפוליסה חוסכים בו. בנוסף, יש מסלול שמשלב למשל השקעה בניירות ערך ואג"ח. בשנתיים האחרונות נוספו גם מסלולים שמשקיעים במניות חו"ל.

במקביל, חלק מחברות הביטוח מציעות מסלולי השקעה מחקי מדד S&P 500, נאסד"ק ועוד. במהלך כל תקופת החיסכון, יכול החוסך לעבור בין המסלולים, זאת מבלי שהפעולה תוגדר כאירוע מס. לבסוף, דמי הניהול הן פקטור של משא ומתן מול חברת הניהול וכן גודל של סכום ההשקעה. ככל שהשקעה גדולה יותר, כך גדול גם כוח המיקוח מול חברת הביטוח, ואפשר להשיג הנחות בדמי הניהול.

מה החסרונות של פוליסת חיסכון?

בכל הנוגע לפוליסת חסכון, יש חוסר שקיפות מסוים לעומת קרנות הנאמנות, למשל, שמפרסמות את השערים מדי יום. ברוב פוליסות החיסכון מקבלים מידע חודשי על האחזקות הגדולות של הפוליסה. בנוסף, חוסכים שיירצו לעבור מפוליסת חיסכון של חברה אחת לחברה אחרת, ישלמו מס רווחי הון על העברת הכספים. לבסוף, יש היצע נמוך יותר של חברות מנהלות, כי רק חברות הביטוח מנהלות פוליסת חיסכון.