בעוד שבוע ייערכו הבחירות לכנסת ה-25 – בחירות חמישיות בתוך שלוש שנים. למי שאינו זוכר – ב-9 באפריל 2019 נערכו בחירות לכנסת ה-21; ב-17 בספטמבר 2019, בחירות לכנסת ה-22; אחר כך ב-2 במרץ 2020, לכנסת ה-23; בתאריך 23 במרץ 2021, התקיימו הבחירות לכנסת ה-24, וב-1 בנובמבר 2022, יתקיימו הבחירות לכנסת ה-25.

מעבר לטרלול של אזרחי ישראל שמקבלים בכל כמה חודשים ממשלה חדשה שעד שהיא מתחילה להביא תוצאות היא מתחלפת, מדובר גם בהוצאה כספית אדירה.

בהתאחדות התעשיינים בדקו ומצאו שעלות יום הבחירות למשק בגלל יום השבתון הנהוג בבחירות לכנסת, תסתכם בכ-2.8 מיליארד שקלים (גם גופים כלכליים אחרים הגיעו לסכום דומה), מתוכם -1.9 מיליארד שקלים לעסקים הפרטיים ו-0.9 מיליארד שקלים למגזר הציבורי. הערכה זו מבוססת על נתוני עלות שכר לשכירים ישראלים לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, תוך הבחנה בין המגזר הציבורי והעסקי.

על פי חוק, כל העובדים השכירים זכאים ביום הבחירות לכנסת ליום חופש בתשלום מלא, ושכירים שיועסקו ביום השבתון יקבלו תוספת תשלום בגובה של 100%. במילים אחרות, העלות גבוהה יותר, כי ההערכה הזו לא מביאה בחשבון את תוספת העלות עבור עובדים הבוחרים לעבוד ביום השבתון.

ארבעת ימי הבחירות הקודמים עלו לנו בסכומים קטנים בכמה מאות מיליוני שקלים (ב-2021 כ-2.4 מיליארד שקלים עלות ההפסדים על יום השבתון), אבל בסך הכל, מגיעה התאחדות התעשיינים למסקנה, שחמשת ימי הבחירות עלו כ-15 מיליארד שקלים.

ספירת קולות בבחירות (צילום: פלאש/90 )
ספירת קולות בבחירות. מגבלות הקורונה הוסרו. התקציב דווקא גדל | צילום: פלאש/90

עלות תקציבי הבחירות ב-5 הסבבים כ-2.5 מיליארד שקלים

זה הסכום שמכמת את עלות השבתון ביום הבחירות. לכך יש להוסיף מאות מיליוני שקלים בכל מערכת בחירות. לדוגמא, ב-2020 עמד תקציב הבחירות של ועדת הבחירות המרכזית על כ-450 מיליון שקלים, ב-2021 על 675 מיליון שקלים, מהם כ-231 מיליון שקלים הוצאות קורונה.

שלשום (א') אישרה ועדת הכספים של הכנסת את הצעת תקציב ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה-25, שייערכו ב-1 בנובמבר, בהיקף של 538 מיליון שקל. 28% מסכום זה, כ-153 מיליון שקל, מיועדים לשכר עובדי יום הבחירות. הסכום האמור אינו כולל את התקציב השוטף של ועדת הבחירות ל-2022, בסך 45 מיליון שקל, שאושר בנובמבר 2021.

בסך הכל מוערך תקציב הבחירות ל-5 הסבבים האחרונים בכ-2.5 מיליארד שקלים, שאותם יש להוסיף לעלות השבתון של יום הבחירות.

מימון המפלגות ומענק הסתגלות נדיב

אי אפשר לשכוח, כמובן, את מימון המפלגות. המדינה מעבירה לכל מפלגה כספים לטובת קמפיין הבחירות שלה. השנה הם יסתכמו כנראה בכ-200 מיליון שקל, בדומה ל-2021. המימון לכל מפלגה מחושב לפי מספר חברי הכנסת שלה בכנסת היוצאת ובכנסת החדשה. כספי המימון משולמים מאוצר המדינה באמצעות יושב ראש הכנסת, לחשבון בנקאי של כל סיעה. הבסיס לחישוב סכום המימון נקבע בעיקרו לפי יחידת מימון, אחת לכל חבר כנסת. ב-2021 קיבלה מפלגה קיבלה מהמדינה של 1.388 מיליון שקל עבור כל חבר כנסת שנבחר.

כל חבר כנסת שפורש מקבל מהמדינה מענק הסתגלות, וכנראה יהיו הרבה חברי כנסת שמכהנים וכיהנו בכנסות הקודמות, שיקבלו מענק כזה, כי הם לא יהיו חברי כנסת בבחירות אלו. מדובר במענק של 45 אלף שקל עבור כל שנת כהונה החל מהשנה השנייה. חברי כנסת שמכהנים רק בקדנציה זו ולא יהיו בכנסת הבאה, יקבלו מענק הסתגלות צנוע של קצת יותר מ-11,000 שקלים.

לחישוב אפשר להכניס גם עוד כמה עשרות מיליוני שקלים של תרומות ישירות וכמה עשרות מיליוני שקלים של ערבויות שנותנים אנשי עסקים אמידים למפלגות שהם רוצים ביקרן, שזה לפחות עוד כ-100 מיליון שקלים.

מליאת הכנסת (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
מליאת הכנסת. חשוב לרפד את היציאה מהשירות הציבורי | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מה המדינה יכלה לעשות עם 18 מיליארד שקלים?

בסך הכל עלו לנו, אזרחי מדינת ישראל, 5 מערכות הבחירות כ-18 מיליארד שקלים בשלוש שנים. כסף שיכול היה ללכת לטובת מחוסרי דיור, לשדרוג ולהרחבת השירותים הרפואיים בפריפריה, לשיפור התשתיות, לתוספת מאות שוטרים, לתוספת של מאות מורים – בקיצור, לשיפור החיים של כולנו.

אי אפשר להתעלם מהעובדה, שהעלות הכבדה ביותר של הבחירות היא יום השבתון הנהוג ביום הבחירות, כ-15 מיליארד שקלים מתוך 18 מיליארד עלות כוללת של 5 מערכות הבחירות האחרונות. יום הבחירות הפך ליום בילוי משפחתי, שפחות מחצי שעה מוקדש ממנו להצבעה. אולי הגיע הזמן לבטל אותו?

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, טען זאת וטוען שוב: "יום שבתון בבחירות עולה למשק קרוב ל-3 מיליארד שקל, שיוצאים מהכיס של כולנו. בגלל ריבוי מערכות הבחירות שנאלצנו לחוות, עלות זו מצטברת לסכום עצום ולא הגיוני של קרוב ל- 15 מיליארד שקל, שיכלו ללכת במקום זאת לחינוך, לרווחה ושיפור התשתיות של מדינת ישראל. לכן אני קורא לממשלה להפסיק לקיים יום שבתון בבחירות, בייחוד לאור העובדה ששיטה זו לא הוכיחה את עצמה לאורך השנים ככזו אשר מעודדת הצבעה. אנחנו כן חושבים כי יש לעודד את התושבים ללכת ולהצביע, ולכן ביום הבחירות יש להעניק הקלות בשעות עבודה, אשר יאפשרו לתושבים לנצל את זכות הבחירה שלהם".