האם הריבית תחצה את רף ה-4% כבר מחר? ההערכה לגבי החלטת הריבית שצפויה להתקבל מחר (שני) השתנתה לחלוטין בשבועות האחרונים. אם לפני חודש חשבו שזו תהיה העלאת הריבית האחרונה, בשבוע שעבר כבר העריכו רבים שיהיו עוד לפחות שתי העלאות בשיעור קטן, והיום בשוק חוזים בסבירות גבוהה העלאה חדה יותר, של 0.5 נקודות אחוז, לרמה של 4.25% כבר החודש.  

"לפני כחודש עוד הטלנו ספק אם בנק ישראל בכלל יעלה את הריבית בשני, אבל ההתפתחויות של החודש האחרון היו משמעותיות הן בגזרה הגלובלית והן המקומית, באופן שהוביל אותנו לשנות לחלוטין את ההערכות", אומר גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות. "כעת אנו נוטים למהלך של העלאת 50 נקודות בסיס מצד בנק ישראל - מה שיביא את הריבית לרמה של 4.25%".

"בזירה הגלובלית, ראינו את הבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה ממשיכים לאותת כי העלאות הריבית יימשכו. במקביל, מדד המחירים לצרכן כאן זינק מעבר לצפי ועלה לקצב שנתי של 5.4%. מדד ינואר נתן סיבות רבות לבנק ישראל להמשיך בתהליך העלאת הריבית ולאותת למשקיעים כי הוא נחוש ומתכוון ללכת רחוק יותר ממה שהעריך עד כה".

קו רקיע של תל אביב (צילום: 123RF‏)
מחירי הדיור יירדו בקרוב? קו הרקיע של ת"א | צילום: 123RF‏

גם בבנק הפועלים "שינו כיוון", ומעריכים כעת כי הריבית תעלה ב-0.5 נקודות, לעומת הערכה קודמת של 0.25. עוד מציגים בסקירה של הבנק כי השוק צופה להגיע לרמת ריבית סופית של כ-4.5%, לעומת הערכות של כ-4% לפני חודש. "הצמיחה החדה ברבעון הרביעי, בשילוב עם העלייה החדה בליבת אינפלציית השירותים, ופיחות השקל, תומכים כולם בהמשך העלאת הריבית", כותב מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים. עוד טוענים בבנק שאם בנק ישראל יבחר להעלות את הריבית לטווח הנמוך של הציפיות, השווקים יגבירו את הציפיות לאינפלציה מה שיתמוך בהמשך מגמת היחלשות השקל מול הדולר.  

הערכה: הריבית תוריד את מחירי הדיור כבר ב-2023

החלטת הריבית הקרובה תשפיע באופן ישיר על נוטלי המשכנתאות. ריבית הפריים, שצמודה לריבית במשק, תעלה לשיעור של 5.5%-5.75%, בהתאם להחלטה של בנק ישראל. ההעלאה החדה תוסיף עוד מאות שקלים להחזר החודשי של נוטלי המשכנתאות, שכבר עתה מתמודדים עם עליה של כ-3.5% בשנה במסלול הצמוד לפריים. התייקרות ההלוואות בכלל והמשכנתאות בפרט מראה את אותותיה בשוק הדיור, ובבנק הפועלים כי בשנה הקרובה נתחיל לראות ירידות מחירים בענף.    

"כל עליה בריבית בנק ישראל בגובה של 0.25 נקודות אחוז מתרגמת בקלות לעליה של 100 שקלים בהחזר החודשי של המשכנתא של משפחה ממוצעת", מסבירה ל-N12 ד"ר מרים שוורץ-זיו, ‎מרצה בכירה למימון בביה"ס למנהל עסקים באוניברסיטה העברית וחברה ב"צוות המומחים" של אלדר משכנתאות. "ריבית בנק ישראל, ובהתאם גם ריבית הפריים, ככל הנראה עדיין לא הגיעו לשיא, אך נראה כי הן מתקרבות לנקודה זו. מסיבה זו, עבור מי שלוקח היום משכנתא חדשה מומלץ שחלק משמעותי מהמשכנתא תהיה צמודה לריבית הפריים".

בסקירה השבועית של בנק הפועלים התייחסו גם למצב הפוליטי כאחד מגורמי הסיכון להמשך עליה באינפלציה, וכתוצאה מכך גם בריבית. "בצד גורמי הסיכון לאינפלציה בשנה הקרובה, נציין בעיקר את החשש מהמשך פיחות השקל, על רקע חששות ליציאת כספים של אזרחים ישראלים וקרנות זרות, במידה ולא תושג פשרה ברפורמה המשפטית", נכתב. בחלק אחר של הסקירה הציף הבנק את החשש כי "הקרע הפנימי במדינה יעיב על היקף ההשקעות במשק, יוביל לעליית יוקר המחייה (במידה והשקל ימשיך להיחלש) ויעיב על הצריכה הפרטית".

ובכל זאת בבנק הפועלים עדיין חוזים כי האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תתכנס לתחום היעד, ותרד לקצב של 2.7% (מ-5.4% כיום). בבנק הציגו נתונים שיכולים להעיד על התמתנות באינפלציה, ביניהם מחירי הסחורות שירדו בשבוע האחרון בחדות, וכך גם מחירי הנפט והפחם. בבנק צופים כרגע כי מדד המחירים לצרכן של חודש פברואר יעלה ב-0.3%.