הפקדת הבקבוקים הריקים: בעקבות תלונות מצד צרכנים - המשרד להגנת הסביבה החליט לאכוף מחדש את חוק הפיקדון של מכלי המשקה הריקים על הרשתות והצרכניות הקטנות יותר.

נזכיר כי ב-15 באוקטובר הודיע המשרד להגנת הסביבה כי הוא "נרתם לסייע לרציפות תפקודית" במדינה, ולכן "אין בכוונתו לאכוף את החזרת הפיקדון בימים מורכבים ומאתגרים אלו". החלטת המשרד באה בעקבות פניית איגוד לשכות המסחר על מחסור בעובדים שיוכלו לתפעל את החזרת מכלי המשקה.

היום פרסם המשרד כי לאחר בחינה של מכלול השיקולים - אשר בוצעה בימים האחרונים, "מודיע אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי במשרד להגנת הסביבה, והממונה על חוק הפיקדון, כי אין בכוונתו להאריך את התקופה הנקובה בהודעה מעבר ל-31 באוקטובר 2023".

המשרד הבהיר לרשתות השיווק, לאיגוד לשכות המסחר ולמערך כולו, כי עליהם לקבל מהציבור את מכלי המשקה, ולהשיב את דמי הפיקדון גם בתקופה מורכבת זו. כלומר, עליהם "לספק את השירות במלואו, ולעמוד בהוראות החוק באופן מלא". מדובר במכלי משקה קטנים (פחיות ובקבוקי פלסטיק וזכוכית), ומזה כשנתיים גם במכלי משקה גדולים, 1.5 ליטר ויותר.

לצד זאת, בתי עסק הפסיקו באופן גורף לקבל מכלי משקה, וחלק מהרשתות אף סגרו את המכונות האוטומטיות. עמיחי הוסיף בהקשר הזה, כי "המשרד מודע לאתגרים שאותם חווים בתי העסק, אך בה בעת מתקבלות במשרד ובמוקד הפיקדון המשותף למשרד ולמועצה הישראלית לצרכנות, פניות רבות מאזרחים המלינים על כך שבתי עסק רבים החליטו באופן גורף להפסיק לחלוטין את קבלת מכלי המשקה והחזרת הפיקדון - באופן שאינו עומד בהוראות החוק. בחלק מהמקרים, הרשתות אף סגרו את המכונה האוטומטית לקבלת בקבוקים. המשרד רואה בהחזר הפיקדון המחויב על פי חוק, שירות חשוב לציבור ומעשה אזרחי בעל ערך במיוחד בימים אלו".

לא מעט אזרחים בישראל אוספים מכלי משקה ריקים לטובת המחיה שלהם. לפי חוק הפיקדון, כל בית עסק ששטחו שמעל 28 מ"ר ומוכר מכלי משקה מלאים מכל סוג, חייב לקבל מכלי שתייה מהציבור הרחב, ולהחזיר בעבורם את דמי הפיקדון. את מכלי השתייה אוספות חברות איסוף, המספקות שירות ליצרנים וליבואנים של המשקאות - ומשם הם נשלחים למיון ולמחזור.

באיגוד לשכות המסחר, שבו חברות רשתות המזון ובתי עסק בתחום, זועמים על החלטת המשרד להגנת הסביבה, ומודאגים ממצב של התנפלות צרכנים ואספנים, שצברו בשבועיים אלה עשרות מיליוני מכלים ריקים. לפי הערכות שפורסמו, בימים כתיקונם מחזיר הציבור כ-2.5 מיליון מכלים ריקים קטנים (לא כולל גדולים) ביום.

נמרוד הגלילי, מנהל אגף חטיבות ענפיות באיגוד, טוען בהמשך לדברים כי "מדובר בהחלטה מצערת מאוד של המשרד להגנת הסביבה בעסקים, ונילחם בה. הם לא מבינים שמעבר למצוקת העסקים בגלל מחסור בעובדים, שחלקם גויסו וחלקם עם הילדים בבית - מעבר לרמה התפעולית, גם המחסנים של הרשתות והעסקים מלאים במוצרי יסוד ומוצרים חיוניים. זאת, לפי הוראת רשות החירום הלאומית (רח"ל) והמשרד לכלכלה. אנחנו בעד הסביבה, אבל בעת מלחמה – מה יותר חשוב, הביטחון התזונתי ומוצרי קיום יומיומיים של האזרחים, או הגנת הסביבה? שיבחרו מי קובע יותר בימים אלה, המשרד להגנת הסביבה או רח"ל ומשרד הכלכלה".

באשר לשאלה מה ניתן לעשות בכל זאת לתיקון המצב הקיים, משיב הגלילי: "אנחנו מקווים שבכל רשות מקומית יקימו יצרני המשקאות מרכזי איסוף למכלי משקה ריקים, ולהחזרת דמי הפיקדון. אבל זה לוקח זמן, אז שהמשרד להגנת הסביבה ימתין עוד קצת עם הדרישה הזאת".