השפעת ירידת הריבית הצפויה: מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ("חודש הקניות") הפתיע את אזרחי ישראל עם ירידה של 0.3%. בהיקף שנתי, מדובר באינפלציה של 3.3%, אשר חוזרת לגבולות היעד שהציב בנק ישראל – בין 1% ל-3%.
בנק ישראל העלה את הריבית בשנה וחצי האחרונות כדי לבלום את האינפלציה, לאחר שהמדד ירד בחודש נובמבר והשקל התחזק מול הדולר – מה שתרם גם לירידת מחירים. כעת, גדלות הציפיות להורדת הריבית במשק, כשהדעות חלוקות אם בנק ישראל יעשה זאת כבר בינואר 2024, המועד הבא של פרסום הריבית במשק, או מאוחר יותר.
כך או כך, הציפיה היא להורדה של חצי אחוז בפעימה הקרובה. חטיבת המחקר של בנק ישראל העריכה בסקירתה האחרונה, כי הריבית במשק תעמוד ברבעון האחרון של 2024 על כ-3.75-4 אחוזים לעומת 4.75% כיום.
מי שמחזיק במשכנתא הרגיש בשנה האחרונה את עליית הריבית במשק, בשל התייקרות החזר המשכנתא במאות שקלים בחודש. אך האם לקראת הורדת הריבית הצפויה של בנק ישראל, הדבר ישפיע שוב על ההחזר החודשי שלנו?
השפעה ישירה על מסלול הפריים
שימי אדזיאשוילי, יועץ משכנתאות וסגן יו"ר התאחדות יועצי המשכנתאות, מסביר כי גובה ריבית בנק ישראל משפיע על המשכנתא שלנו בכמה אופנים, והראשון שבהם הוא השפעה ישירה: "הורדת ריבית בנק ישראל משפיעה ישירות על ההחזר החודשי במסלול הפריים במשכנתאות של כולם. מדובר גם בנוטלי משכנתאות בעבר וגם בנוטלי משכנתאות חדשות. לכן, כפי שבשנה וחצי האחרונות חווינו עליות בהחזרים החודשיים בכל הודעה על עליית ריבית בנק ישראל במסלול הפריים, כך נחווה ירידה בהחזר החודשי במסלול הפריים אם בנק ישראל יוריד את הריבית".
שנית, לדבריו צפויה לחול גם השפעה עקיפה להורדת הריבית: "כאשר יש ציפייה להורדת הריבית, אפילו לפני המימוש של הורדתה בידי בנק ישראל – השווקים החיצוניים בבורסה מושפעים מכך ובעצם 'מתמחרים' מראש את הציפייה לירידת הריבית. התמחור מראש משפיע על אגרות החוב של מדינת ישראל לתקופות שונות, ומביא לירידה בתשואות האג"ח – בהתאם לציפייה שהפער בין תשואות האג"ח לבין ריבית בנק ישראל יצטמצם".
לדבריו, הבנקים מחשבים את הריבית שהם גובים מהלקוח לפי "עוגן" – כלומר עלות הכסף לבנק שהיא בהתאם לריבית האג"ח שהם משלמים, פלוס "מרווח" פנימי לבנק, שהרי הבנק צריך להרוויח. אדזיאשוילי ממחיש זאת בדוגמה: "משכנתא בריבית של 5.2% תהיה מרכבת לרוב מעוגן של כ-4% ומרווח של כ-1.2%. בסיסי הריבית של מסלולי המשכנתא צמודים לאג"ח של מדינת ישראל לתקופות שונות, ובהשפעה נוספת אך פחות 'מיידית' גם על העוגנים של המסלולים הקבועים במשכנתאות החדשות. הירידה בתשואות האג"ח משפיע על ה'עוגנים' – כלומר על בסיסי הריבית של מסלולי המשכנתא צמודי האג"ח לתקופות שונות. בנוסף, יש לכך השפעה נוספת אך פחות 'מיידית' גם על ה'עוגנים' של המסלולים הקבועים במשכנתאות החדשות".
להורדת ריבית בנק ישראל יש השפעה ישירה על ההחזר החודשי שלנו במסלול הפריים. לדברי אדזיאשוילי, כדי שכל אחד יוכל לחשב ולהעריך את המשכנתא שלו – יש כלל אצבע פשוט: "על כל 100 אלף שקלים במסלול הפריים, בירידה של 0.25%, ההחזר החודשי יקטן ב-14.5 שקלים. על כל 100 אלף שקלים במסלול הפריים, בירידה של 0.5%, ההחזר החודשי יקטן ב-29 שקלים. על מסלולי ריבית קבועה או משתנה, אין השפעה על משכנתא קיימת, אך תהיה השפעה לטובה בנטילת הלוואת משכנתא חדשה".