במרכז העיר פתח תקווה אירעו בין השנים 2018-2022 קרוב ל-200 תאונות דרכים. במילים אחרות, כמעט תאונה בשבוע. שלוש מהתאונות האלה היו קטלניות, כלומר, מעורבים בתאונות איבדו את חייהם. מרכז העיר של פתח תקווה הוא ריבוע קטן למדי, שכונה אחת מתוך 41 שכונות המרכיבות את העיר. שכונת המרכז היא בלב פתח תקווה, ואינה גובלת בשום ציר תנועה ראשי, אלא תחומה ברחובות העיר בלבד. אז איך יכול להיות שהיא השכונה שמובילה את הרשימה במדד השכונות המסוכנות ביותר בישראל להולכי רגל?

מדי שנה מתפרסמים נתונים על הערים המסוכנות ביותר להולכי רגל. ב-2023, זאת הייתה בת ים. עמותת אור ירוק בדקה את נתוני תאונות הדרכים שבהן נפגעו הולכי רגל בערים הגדולות בין השנים 2018-2022, ומצאה כי 97 הולכי רגל נפגעו שם מדי שנה, 0.77 לאלף תושבים. לעומתה, ירושלים היא העיר המסוכנת ביותר להולכי רגל ילדים, וכמות הילדים שנפגעו בה בתאונות דרכים הייתה הגבוהה בישראל – 48 ילדים עד גיל 14 בשנה אחת, פי שלוש מתל אביב, כך על פי נתוני עמותת אור ירוק.

אבל לא כל האזורים בכל הערים מסוכנים באותה מידה. אתר מדלן, אתר האינטרנט המציג מידע על סביבות מגורים שונות בישראל, במטרה לסייע למתעניינים בנדל"ן באותו אזור, מציג נתונים על שלל מאפיינים שחשובים למי שמחפש לשכור או לרכוש, בין היתר, בתי ספר באזור, פארקים, מבני ציבור ועוד. האתר מציג גם נתוני הקשורים לבטיחות בדרכים, וכעת הוא ערך בדיקה הסוקרת את השכונות הכי מסוכנות להולכי רגל. במקום הראשון מבחינת מסוכנות, כאמור, מרכז העיר פתח תקווה. השכונה הכי קטלנית בישראל, לעומת זאת, היא רוממה בירושלים: בין השנים 2018-2022, היו בשכונה שש תאונות שעלו בחיי אדם, מתוך 100 תאונות בסך הכל.

השכונה השנייה הכי מסוכנת בישראל היא גם השנייה הכי קטלנית – שכונת מרכז העיר צפון בנתניה. 178 תאונות אירעו בה בארבע השנים האלה, חמש מתוכן קטלניות. שלישית ברמת המסוכנות היא מרכז העיר ירושלים – היו בה 134 תאונות ושלוש מהן קטלניות.

התחדשות עירונית ללא פתרונות תחבורתיים

עוד גבוהה בשכונות הקטלניות היא נווה שאנן בתל אביב, שהיו בה רק 114 תאונות בין השנים האלה, אבל 5 מהן היו קטלניות. בצפון הישן ובשרונה בתל אביב היו ארבע תאונות קטלניות בין אותן שנים, מתוך 82 ו-79 תאונות בהתאמה. שכונת רמב"ם בראשל"צ אמנם ראתה רק 74 תאונות בין השנים האלה, אבל ארבע מהן היו קטלניות. שכונת בית חנינא בירושלים גם עברה ארבע תאונות קטלניות, מתוך 61 תאונות בלבד.

שיאניות הקטל: השכונה שבה היו הכי הרבה תאונות קטלניות ביחס למספר התאונות היא שכונת הרכבת, פרדס שניר בלוד, עם שתי תאונות קטלניות מתוך שש. אחריה שכונת י"א בבאר שבע – מתוך 11 תאונות שלוש היו קטלניות, והשלישית הקטלנית ביחס למספר התאונות היא שכונת הרי"ף בנה ביתך, עם שלוש תאונות קטלניות מתוך 13.

"ברשימת השכונות הכי מסוכנות להולכי רגל ניתן למצוא לא מעט מרכזי ערים, כשבולט לרעה מרכז העיר נתניה", אומר טל קופל, מנכ"ל מדלן. "אלמלא היה האזור הזה מחולק לשתי שכונות, צפון ודרום, הוא היה ממוקם במקום הראשון עם כמעט 300 פצועים ויותר מחמישה הרוגים באותן שנים. זוהי כמות גדולה מאוד של תאונות, שאת חלקן ניתן היה בוודאי למנוע. כשמדברים על ציפוף והתחדשות עירונית, חייבים להקפיד גם על פתרונות תחבורתיים, כי אפשר לראות בבירור שככל שהאזור צפוף יותר, כך יש יותר תאונות דרכים".