ברשתות השיווק כבר מיואשים: מספר הגנבות בכל העולם עלה בחודשים האחרונים, אבל בתקופת החגים נראה שהמצב כבר הגיע לשיא. הגנבים השתכללו והפכו גם לפחות בררנים. אם בעבר הגנבות מרשתות השיווק התמקדו בבשמים, בגדים ובמוצרי יוקרה שאפשר למכור - עכשיו גונבים כמעט הכול, כולל תחליפי מזון לתינוקות.

הגנבות הללו לא מבוצעות בידי אנשים נזקקים שגונבים כדי להאכיל את המשפחה, אלא הם עושים את זה כדי למכור את המוצרים. גופי אבטחה שאיתם עובדות רשתות השיווק טוענים שמאחורי הזינוק במעשי הגנבה עומדות קבוצות מאורגנות שהפכו את הגנבה מהחנויות למקצוע שלהן. בחלק לא קטן מהמקרים הסחורה גנובה מגיעה לידי אנשים רגילים מהישוב שאין להם מושג שהמוצרים שקנו הם גנובים.

סרטוני אבטחה מרשתות השיווק חושפים את שיטות העבודה של הגנבים. כך, סרטון אבטחה ממצלמות אחת החנויות מציג אדם מכניס לעגלת קניות עשר חבילות של תחליף מזון לתינוקות, ממתין לרגע כושר שבו לא יהיה עובד של החנות סמוך ליציאה - ואז פשוט יוצא החוצה עם העגלה העמוסה בלי לשלם. שווי העגלה הזו נאמד ביותר מ-1,000 שקלים.

תיעוד של גניבה מחנות (צילום: חדשות 12)
הגנב מחכה שהעובד יהיה עסוק - ויוצא עם הסחורה | צילום: חדשות 12

סרטון אחר מציג צעיר תוחב לעגלה מוצרי טואלטיקה ותחליפי מזון לתינוקות - ורגע לפני שהוא מגיע לאזור הקופות, מכניס את המוצרים לתיק שחור גדול ויוצא איתו ועם המוצרים בלי לשלם. לא רק מוצרים לתינוקות נגנבים, הכל הפך לגניב. גם מברשות שיניים חשמליות ואפילו בשרים מהמקפיא.

"הגענו למצב שאנחנו כל היום עסוקים בלבדוק איך מחביאים את הסחורה", מספר אוהד סנדלר, מנכ"ל ובעלי רשת הפארם גוד פארם. "כשאני מגיע היום לחנויות שלנו אני רואה שאריזות של תחליפי מזון לתינוקות קשורות עם לולאת ברזל (כדי להקשות את הגנבה). מרוב כמות הגנבות התחלנו לשים (את המוצר) מאחורי הקופות, כך שיצטרכו לבקש את זה". סנדלר אומד את הנזק שנגרם לרשת כתוצאה מהגנבות במאות אלפי שקלים בשנה.

לדברי סנדלר, גם במקרים שבהם עובדי החנות לוכדים את הגנב המקרה לא מסתיים כפי שאפשר היה לצפות. "אנחנו תופסים את הגנבים, מביאים את סרטוני האבטחה למשטרה, עושים את כל החקירה - ובסוף כמה שעות לאחר מכן (התיק) נסגר מחוסר עניין או סיבות כאלו ואחרות. אין ענישה וזה נותן לאנשים לגיטימציה להמשיך ולעשות ככל העולה על רוחם".

סרטון אבטחה שמתעד גניבה מחנות (צילום: חדשות 12)
מכניס את המוצרים לתיק ויוצא בלי לשלם | צילום: חדשות 12

זהות הגנבים גם השתנתה ממה שרשתות הקמעונאות התרגלו אליו: "מדובר בפשע מאורגן בכל דבר, זה לא ברמה שחשבנו פעם על אנשים מסכנים שאין להם ושידם אינה משגת, והם באים לקחת אוכל לתינוק", אומר החוקר הפרטי הראל יעקבי, מנכ"ל ובעלי חברת D.t.t Solutions. "מדובר בקבוצות מאורגנות שמגיעות נטו כי זה המקצוע שלהן".

ברשתות השיווק והפארם טוענים שמי שרוכשים את הסחורה הגנובה הם לרוב בעלי חנויות קטנות, שקונים את המוצרים בזול ויכולים למכור אותם בהמשך במחירים מאד אטרקטיביים לצרכנים. הצרכנים שרוכשים את המוצרים לא יודעים שלמעשה במקום מבצע הם פשוט רכשו סחורה גנובה.