האם מגמת החזרה למשרדים וצמצום הגמישות הופכת לעובדה בחסות האתגרים הפיננסיים וגלי הפיטורים? פלייטיקה, מובילאיי, WIX ואמדוקס, הצטרפו באחרונה למגמה הגלובלית של החזרת העובדים למשרדים. לא עוד גמישות בעבודה מהבית, אלא מדיניות סדורה וברורה שרובה מהמשרד. גם חברות שעד לא מזמן התהדרו בגמישות, מחשבות מסלול מחדש.

באוגוסט האחרון, כשטים קוק מנכ"ל אפל, הכריז על שינוי מודל העבודה ההיברידי וחזרה למשרד לשלושה ימים בשבוע, הגיבו העובדים במה שנראה כשריקה של בוז. באפל העדיפו שלא להתעקש והמהלך לא לווה באכיפה קשה. גם מטא וגוגל שביקשו מהעובדים לצמצם את זמני העבודה מרחוק וקראו להם לשוב לשלושה ימים במשרדים לא עשו זאת תוך הפעלת סנקציות או לחצים.

גרסה קצת פחות אלגנטית הציג אילון מאסק כשקרא לעובדי טסלה לשוב למשרד אחרת יראה להם את דלת היציאה. מאסק עשה זאת שוב עם רכישת טוויטר בנובמבר.

מהר מאוד התברר שהוא לא לבד. לחברות ביטוח ופיננסים, למשרדים פרטיים שכבר קיבעו סטנדרט של ארבעה ימים במשרד אם לא שבוע מלא, הצטרפו באחרונה יותר ויותר חברות הייטק.

ניצול מצב: העובדים חלשים כרגע כדי להתנגד

בחברות עצמן מעדיפים שלא לדבר ולהעמיק את הדיון בנושא. והעובדים? הם מאוכזבים, אך גם יודעים שכבר לא מדובר בשוק שהכרנו לפני שנה. "אני לא מאמינה שזו טקטיקה לפטר עובדים. אבל יש כאן הרבה שמתבאסים ולכן ייתכן שזה ישפיע עלינו", אומרת לגלובס עובדת WIX. באמדוקס, חיברה ההנהלה את המדיניות החדשה, למעבר למשרדים חדשים. "אצל הצעירים יש אכזבה קלה", מעיד אחד מעובדי החברה, "אבל זה מגיע עם ההבנה שהשוק חזר להיות שוק של מעסיקים. מה אותם צעירים יעשו כשהשוק יתהפך? לא מן הנמנע שחלק יחפשו עבודה חדשה. אבל זה שהחברה חיברה את השינוי לקמפוס החדש, יוצר עניין מסוים בהגעה למשרד".

טלי וולף, דירקטור בכירה למשאבי אנוש ושותפויות ביוניקורן Sisense, סבורה כי "החזרת העובדים לשבוע עבודה מלא במשרדים היא טעות ואינה נכונה בשוק העבודה בעידן הפוסט-קורונה, וגם מול העובדים עצמם - המהלך נתפס כניצול של מומנטום בו הכוח חוזר למעסיקים. ארגונים שיכפו חזרה למשרדים יאבדו טאלנטים כשהמטוטלת תשתנה שוב לכיוון שוק של עובדים".

תהליך זה מתרחש גם למעבר לים. מגזין פורצ'ן דיווח בחודש שעבר כי הרשת החברתית לינקדאין מזהה ירידה בכמות המשרות המאפשרות עבודה מלאה מרחוק. הוול סטריט ג'ורנל דיווח כי חברת ניהול ההשקעות ואנגארד גרופ, חברת התוכנה פייקום ואחרות, שיגרו לעובדים הודעה על עדכון הנהלים הנוגעים לחובת הנוכחות במשרד, ואזהרה כלפי מי שלא יבצע.

סקר שערכה חברת ההד האנטינג הגלובלי EER ובו השתתפו 273 מנהלות משאבי אנוש עולה בין היתר, כי החלק העיקרי מבין המשיבים (42%) דורשים מהעובדים להגיע במשך שלושה ימים למשרד.  את הסקר ערכה EER בפורום הסמנכ"ליות והסמנכ"לים שלה, Global VP HR club. מירי גל בורט, בעלים ומנכ"לית משותפת בחברה, מזהה מגמת חזרה, ומדגישה כי ברוב המקומות עדיין לא מדובר בחזרה לעבודה מלאה.

פיטורים שקטים או איזונים חדשים?