ישראל היא המובילה בעולם בייצוא פטנטים ושירותי מידע ותקשורת (ICT), כך עולה מהדירוג העולמי לשנת 2022 שפורסם באתר Visual Capitalist. הדרוג מסתמך על נתוני הארגון העולמי לקניין רוחני WIPO (World Intellectual Property Organization) של האו"ם.

על פי הנתונים המפורסמים בדירוג, ישראל מדורגת במקום ה-16 מתוך 50 מדינות שנסקרו והיא הראשונה בדרוג במזרח התיכון ומרכז אסיה. עוד מצוין בדרוג, כי "ישראל היא המדינה היחידה בעולם שמוציאה מעל 5 אחוזים מהתמ"ג על מחקר ופיתוח. לצורך הקשר, צפיפות הסטארט-אפים במדינה לנפש היא פי 16 מזו של אירופה," נכתב בסקירה.

שוויץ במקום הראשון בין 50 המדינות החדשניות

לטובת הדרוג נבדקו בכל מדינה שבע קטגוריות הכוללות 81 אינדיקטורים שהמטפחים סביבה חדשנית וטכנולוגיות פורצות דרך.

על פי דירוג 50 המדינות החדשניות ביותר בשנת 2022,  שוויץ מדורגת ראשונה זו⁠ השנה ה-12 ברציפות. בסקירה נכתב, כי הסיבה להיותה החדשנית ביותר נעוצה בכך שכללי הקניין הרוחני במדינה זו הם ברמה עולמית, והם מושלמים באמצעות ידי שיתוף פעולה חזק בין אוניברסיטאות לתעשייה. בנוסף, המדינה מושכת כישרונות מובילים בזכות איכות החיים הגבוהה שלה.

במקום השני נמצאת ארצות הברית, המוציאה מובילה במו"פ במעל 700 מיליארד דולר בשנה. יש לציין כי ב-1960, ארה"ב היוותה כמעט 70 אחוזים מהוצאות המחקר והפיתוח העולמיות, ועד 2020 זה ירד ל-30 אחוזים.

עם זאת, ארבע מתוך חמש חברות הוצאות המחקר והפיתוח המובילות נמצאות באמריקה: אמזון (42.7 מיליארד דולר), אלפבית (27.6 מיליארד דולר), מיקרוסופט (19.3 מיליארד דולר) ואפל (18.8 מיליארד דולר).

כבר היינו בעשיריה הראשונה

כאמור, ישראל נמצאת במקום ה-16 והמכובד, אך ברשות החדשנות הישראלית זוכרים גם ימים טובים יותר.

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, מספר למאקו כסף: "החדשנות הישראלית, ותעשיית ההייטק המבוססת עליה היא המשאב העיקרי שעומד לרשות הכלכלה הישראלית. על אף זאת, אנחנו רואים בשנים האחרונות ירידה עקבית בדירוג של ישראל במדדי החדשנות העולמיים בכלל ובזה של ארגון הקניין הרוחני העולמי WIPO בפרט - עקב עלייתם של מרכזי חדשנות אחרים בעולם. מרבית מדינות העולם הבינו שחדשנות טכנולוגית היא המפתח לכלכלת העתיד והן משקיעות בפיתוח ההייטק המקומי משאבים רבים. בטווח הארוך יכולה להיות לכך השפעה על המשך השגשוג של ההייטק והכלכלה הישראליים.

במדד ה-GII, ישראל מצטיינת ונמצאת בראש הרשימה בכל מה שנוגע להשקעות במו"פ, אחוז מהייצוא ושת"פ בינ-מגזרי במו"פ בעוד שחולשותיה של ישראל הן באקלים הרגולטורי, דיגיטציה של המגזר הציבורי ושירותי ממשל מקוונים.

עם זאת, בשנת 2022 ירדנו עוד שלב למקום ה-16 לאחר שבשנת 2019 כבר הגענו לעשיריה החדשה. על ממשלת ישראל הנכנסת לבחון את השקעותיה במחקר ופיתוח ובדיגיטציה ורגולציה מאפשרת על מנת לשמר את היתרונות היחסיים של ישראל מול התחרות העולמית".