יוזמה חדשה מטעם נציג ש"ס בעיריית גני תקווה, טל מתתיהו, קוראת לבטל את הבחירות בעיר, ומעוררת הדים ביישוב הקטן. ״מערכת הבחירות או הבחילות, תלוי איך מסתכלים על זה, עולה לקופה הציבורית שני מיליון שקלים. אתם יודעים מה זה אומר? שני מיליון שקלים זה חינוך, תרבות, ספורט, גינון ותשתיות. זה כסף שאפשר לעשות בו המון דברים. חודשיים לפני הבחירות, חוץ מראש העיר אף אחד באמת לא הכריז על מועמדות וגם אם מישהו יעשה את זה היום מסתמא זה יהיה לא רציני״, טען מתתיהו בסרטון שהעלה לרשתות החברתיות.

לדבריו, הוא שוחח עם שר הפנים, שאישר לו שאכן יש אפשרות לבטל את הבחירות. ״רשימה בהסכמה", מסביר מתתיהו בסרטון, "משאירים את הכל כמו שעכשיו. ראש העיר נשארת עם המנדטים שלה, כל החברים נשארים עם המנדטים שלהם וממשיכים לעבוד בשיא הכוח. אני קורא לכולם: בואו נבטל את הבחירות, נחתום בהסכמה כולנו שאנחנו מבטלים את הבחירות, נשארים אותו מצב, חוסכים לכולנו כסף. הכדור בידיים שלכם. ושלא תטעו – אם יש בחירות אנחנו בכל הכוח במשחק״. 

חלק מתושבי גני תקווה נחרדו לשמע הרעיון. ״עצם התבטאות כזו של סגן ראש עיר זה דבר מטורף. בחירות זה הדבר הבסיסי בכל דמוקרטיה, לא משנה אם זה בשלטון הארצי או המקומי. יש מועמדים והוא החליט על דעת עצמו שאין. חוץ מזה, הרשימות עוד לא נסגרו ויכול להיות שיבואו עוד מועמדים בהמשך. בהצעה ההזויה שלו הוא אומר – יש לי 3 מנדטים בקואליציה, אז אישאר איתם״, אומר רונן (שם בדוי), תושב גני תקווה.

התושבים חוששים שהמהלך נועד לשמר את גודלה היחסי של מפלגת ש״ס בקואליציה. ״הוא מייצג את מפלגת ש״ס והגודל היחסי שלהם בעיר זה לא באמת 3 מנדטים, אלא שזה ציבור שמצביע באופן מאורגן. חלק ממה שהמחאה בישראל מביאה עמה זה שהציבור הליברלי, הציוני והדמוקרטי, התעורר והפך למגזר. מה שקורה למעלה מחלחל למטה. זה קשור להפיכה כי זה חלק מהאווירה ששוברים את הכלים ואפשר להמציא המצאות וחוקים כדי לשרת את הרפורמה. בבחירות הקודמות אנשים היו אדישים ואמרו לא נצביע. הוא בעצם חושש מכך שעכשיו התעוררנו, ולכן הוא מנסה  לשנות את החוקים. זה צועק וזה לא יכול לבוא ממישהו שיושב בפוזיציה הזו. זה לא משנה כמה זה חוסך. מה לעשות שבחירות עולות כסף, זאת הדמוקרטיה״.

"להכניס לפה את השסע ואת הקיטוב"

מתתיהו לא נותר אדיש לקולות ועלה בסרטו נוסף בעקבות הטענות כלפיו: ״יש הרבה שמנסים להשליך את מחאת הרפורמה המשפטית על גני תקווה, להכניס לפה את השסע ואת הקיטוב. בהצעה שלי אין שום כוונה לבטל את ההליך הדמוקרטי, החופשי והלגיטימי של כל אחד ואחד מכם לבחור ולהיבחר. חזרתי בסרטון על המילה ׳בהסכמה׳ כמה וכמה פעמים. הסכמה היא בדיוק ההפך מדיקטטורה. בחירות זו זכותכם, אף אחד לא יכול לקחת אותה מכם״, הוא אמר בסרטון, ״עם זאת כשקראתי את המפה הפוליטית של גני תקווה ראיתי שאין מתמודדים חדשים מול ליזי, אגב עד עתה אין כאלה. גם רשימות חדשות עדיין לא קמו. לכן חשבתי שאחרי שאנחנו כבר רווים ממערכות בחירות צפופות בשנתיים האחרונות נוכל להביא סוף סוף בשורה חדשה, מאחדת, מחברת בין כל הקהלים בגני תקווה. ואתם יודעים מה, היא גם תיתן דוגמא לכל הארץ. אגב אני לא מפחד ממערכת בחירות לכל השואלים״.

אלא שליוזמה של מתתיהו יש כפי הנראה עוד מתנגדת אחת: ליזי דולוריצ׳ה, ראש עיריית גני תקווה וסגנית יו"ר מרכז השלטון המקומי בישראל. כשפנינו אליה לקבל תגובה, דובר העירייה השיב: ״יהיו בחירות בגני תקווה ב 31/10 כמו בכל הערים במדינת ישראל. זו זכות דמוקרטית של כל תושב ותושבת. אין חשוב מזה!", פסקה. "ההצבעה לרשויות היא בשני פתקים: פתק אחד לראש הרשות ופתק שני לרשימה במועצת העיר. גם אם לא יהיו מתמודדים נוספים לראש רשות, הרשימה חשובה אף יותר. הרשימה תייצג את הערכים ואת אורח החיים שכל אחד מתחבר אליו. אז בבקשה, צאו להצביע ב- 31.10 כדי שנוכל להשפיע".

האם זה חוקי לבטל את הבחירות?

אומנם מתתיהו טען שבשיחה עם שר הפנים ביטול הבחירות אפשרי, אבל האם זה קביל מבחינה משפטית? מתברר שתיאורטית כן.

לפי חוק הבחירות, ניתן לבטל הצבעה לרשימות למועצה אם אושרה רק רשימת מועמדים אחת. במצב שכזה, מנהל הבחירות יוכל להכריז אך ורק ביום הבחירות על ביטולן, תוך הכרזה על מספר מועמדים מהרשימה היחידה כחברי המועצה.  מה לא יכול לקרות? למעשה לא ממש ניתן לבטל בחירות לראש הרשות. מנהל הבחירות יכול להכריז ביום הבחירות על בחירות בעד ונגד לראש הרשות. במצב שכזה, נדרש שמספר הקולות בעד עלה על מספר הקולות נגד.

מאחר שראש העיר הודיעה שלא תפעל כדי לקדם מהלך של הצבעת בעד ונגד לתפקידה, נותרה האופציה התיאורטית כי כלל הסיעות בגני תקווה יגיעו להסכמה כפי שהציע מתתיהו וירוצו ברשימה אחידה אחת. ככל שלא יתמודדו רשימות אחרות, יהיה ניתן באופן לבטל את הבחירות לרשימות.

אבל מה שחשוב לזכור שמועד הגשת הרשימות הוא רק ב-20-21 לספטמבר, וכל עוד לא אושרו הרשימות במשרד הפנים לא ניתן לדעת אם הדבר אכן אפשרי.

לדברי התושבים, זה לא ישים בפועל: ״למה הוא קבע שאין מועמדים ואין רשימות? באיזה זכות? איך אפשר להשיג הסכמה? של מי ההסכמה? רשימה אחת לא הייתה עוברת ביישוב. זה מצית מחאה, כי זה לא דמוקרטי.  זה לא יעבור ולהפך – זה יעיר את האנשים הליברלים שחושבו עד היום שהשלטון מקומי לא משנה. מאה משרדי יחסי ציבור לא היו עושים לרשימות הדמוקרטיות-ליברליות שירות יותר טוב ממה שהוא עשה. ראשת העיר צריכה להתבטא ולהגיד שזה לא יעבור״, אומר רונן.

 

תגובת משרד הפנים:  "בהתייחסות לחברי המועצה - בהתאם לסעיף 46 לחוק הבחירות אם יש רק רשימה אחת – אין בחירות בקלפי אלא הכרזה – אך ורק ביום הבחירות".

"נבחרים בלי הצבעה בקלפי: סעיף 46: אושרה רשימת מועמדים אחת בלבד, יכריז מנהל הבחירות, על דעת ועדת הבחירות, ביום הבחירות, על מספר המועמדים מתוך אותה רשימה השווה למספר חברי המועצה העומדת לבחירה, ולפי סדרם ברשימה, כעל האנשים שנבחרו חברי המועצה, ויפרסם הודעה על כך ברשומות".

"לגבי מועמד יחיד: סעיף 8א:  אושר מועמד לראש רשות והוא מרשימת מועמדים שאושרה לפי חוק הבחירות כרשימה היחידה לבחירות למועצה, יכריז מנהל הבחירות, על דעת ועדת הבחירות, ביום הבחירות, על המועמד שנבחר ראש הרשות ויפרסם הודעה על כך ברשומות".

"סעיף 9ד'(ד): היה מועמד אחד בלבד, יהא הוא הנבחר, ובלבד שמספר הקולות הכשרים שניתנו בעדו עלה על מספר הקולות הכשרים שניתנו נגדו; לא נבחר המועמד כאמור, תבחר המועצה ראש רשות, מבין חבריה, לפי הוראות סעיף 26".

"להבהיר ולהדגיש כי מועד הגשת הרשימות הינו בין 20-21.9 וכל עוד לא הוגשו ואושרו הרשימות, הבחירות בגני תקווה מתקיימות כרגיל".

מעיריית גני תקווה לא נמסרה תגובה.