משקיעים, סמנכ״לי כספים ומנהלי חברות הייטק בישראל מדווחים על לחץ גובר והולך למשוך את כספי החברה מבנק סיליקון וואלי (SVB) הלילה לאחר הודעתה של החברה על הפסדי מיליארדי דולרים וקריסת המנייה אמש (ה') בכ-60% בזמן המסחר וב-20% לאחר סגירתו. לפי ההערכה, הבנק משרת מאות חברות בישראל שמחזיקות בו חשבונות עו״ש, פיקדונות, מסחר ואשראי. 

"החל מאחר הצוהריים אמש אנחנו באירוע מתגלגל״, מגלה לגלובס משקיע ישראלי שביקש להישאר בעילום שם. המשקיע ייעץ לחברות הפורטפוליו שלו למשוך את הכסף מסיליקון וואלי בנק, שנחשב לבנק הפיקדונות וההלוואות הדומיננטי ביותר לסטארט-אפים ולחברות ההייטק הפרטיות - גם בישראל.

"הבנק יצר חוסר ודאות והחברות מחפשות פתרון״, אומר משקיע הייטק. ״אמנם, ההפסדים שלו הם משמעותיים אבל הם לא שמו אותו תחת סיכון קיומי. מה שכן מציב אותו בסכנה קיומית הוא התגובה של החברות לאירוע. לפעמים, כאשר כל כך הרבה כספים נמשכים החוצה - הסיכון בתגובה מתעלה על הסיכון המקורי. לסיליקון וואלי בנק היה בזה יד ורגל: הם לא תקשרו את הסיכון הכלכלי שלהם כמו שצריך. אי אפשר להוציא הודעה על הפסדי ענק ולקוות שיהיה בסדר - צריך להכין את התעשייה, להתנהל בשקיפות, להסביר מדוע הסיכון הוא נמוך ולהכין תוכנית עסקית. אם המצב ימשיך ככה - עוד היום בסיליקון וואלי בנק ייאלצו להציג תוכנית התאוששות חדשה, אחרת המצב רק יחמיר״. 

בורסה, מניות (צילום: Don Mason, getty images)
בורסה, מניות | צילום: Don Mason, getty images

יצוין כי הבנק סובל בעיקר מירידה חדה בהיקף הפיקדונות של סטארט-אפים, שמצידם מתקשים לגייס כספים מקרנות הון סיכון. זאת, על רקע העלאות הריבית המתמשכות של הפד בשנה האחרונה, במטרה להילחם באינפלציה.

לפזר סיכונים

בעוד כמה משקיעים הודו כי המליצו לחברות הפורטפוליו שלהם למשוך כספים מהחברה, אחרים סיפרו כי אין להם המלצה גורפת וכי הם בוחנים יחד עם החברות את היקף האחזקות שלהן בבנק, והמליצו להשתמש בשירותי המשמרות (חשבון ״קסטודי״) של הבנק באופן זמני, כך שגם במקרה של התמוטטות אפשרית ניתן יהיה למשוך אותן.

בכל מקרה, זוהי שעתם היפה של הבנקים הישראלים שעד לאחרונה סבלו מנטישה של כספים לחו״ל בשל רצון החברות לגדר סיכונים בעטיה של המהפיכה המשפטית. האלטרנטיבות המדוברות בקרב משקיעי ההייטק והיזמים הם מוסדות כמו פועלים הייטק, לאומי טק ו-״ואלי בנק״, הבנק האמריקאי בבעלות בנק לאומי, וגם בנקים זרים כמו ג'יי. פי. מורגן צ'ייס וסיטי. ״אנחנו ממליצים לפזר את הסיכונים בין בנק אמריקאי לבנק ישראלי״, אמר לגלובס משקיע נוסף.

בפועלים הייטק פתחו הלילה חמ״ל על מנת לטפל בפניות שמגיעות אליהם ולטפל בהם זמנית בהיבטים הפיננסיים והמשפטיים של המעבר. בבנק, כמו גם בלאומי טק, מבטיחים ללקוחות לאפשר מעבר מהיר שעשוי להימשך 1-3 ימי עסקים.