הפיקוח על הבנקים קנס את בנק דיסקונט, הפועלים ומזרחי טפחות ב-2.75 מיליון שקלים אחרי שלא דיווחו להוצאה לפועל כי חייבים שילמו להם את חובם. לפי בדיקת המפקח על הבנקים, הבנקים פתחו תיקים בהוצאה לפועל עבור לקוחות חייבים, קיבלו מהלקוחות תשלומים עבור החוב, אך לא דיווחו להוצאה לפועל על אותם תשלומים - מה שיכול היה להוביל לסנקציות ותשלומים מיותרים מצד הלקוחות.

כשלקוח נקלע לקושי כלכלי ולא מצליח לעמוד בתשלום חוב לבנק, הבנק יכול לנקוט בהליכים לגביית החוב, בין היתר פתיחת תיק בהוצאה לפועל. במסגרת התהליך, לקוחות רבים מעבירים לבנק תשלומים להקטנת החוב. הבנקים מחויבים לדווח להוצאה לפועל על קבלת התשלום, על מנת שיוכלו גם שם להקטין את יתרת החוב של אותו לקוח. אם זו לא קטנה, ההוצאה לפועל יכולה לנקוט בצעדים מחמירים נגד חייב, זאת למרות שהוא משלם את חובו לבנק.

בהוראה ייחודית שנקבעה בנושא, חויבו הבנקים לדווח בתוך שבעה ימים על קבלת התשלומים מהחייבים, ובפיקוח על הבנקים רואים בחומרה את אי-הדיווח של הבנקים. ההתנהלות, כותבים בפיקוח על הבנקים, עלולה להעמיס על הלקוח חובות מיותרים, ולהביא עליו סנקציות מיותרות במהלך הסדר החוב.

הליקויים בהתנהלות הבנקים מזרחי-טפחות ודיסקונט עלו מבקרה יזומה שנערכה על יישום ההוראה והליקויים בבנק הפועלים בתגובה לתלונות ציבור שהתקבלו בפיקוח על הבנקים. מבדיקת המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, עולה כי הבנקים רשמו בספריהם את תשלומי הלקוחות, ולא נגרמו נזקים בלתי ניתנים לתיקון לאותם לקוחות. הפיקוח דרש מהבנקים לתקן את הליקויים שאותרו, ולמנוע הישנות של מקרים דומים. המפקח על הבנקים ימשיך בבדיקת הנושא.

המפקח על הבנקים, מר יאיר אבידן, מסר: "הפיקוח על הבנקים רואה חשיבות בהגברת האכיפה הצרכנית וימשיך לפעול לביצוע בקרות מתוך המידע המתקבל מהציבור וכן מבצע ויבצע בקרות יזומות תוך שימוש בסמכויותיו לתיקון ליקויים ולאכיפתם. אנו רואים במקרה זה התנהלות בלתי תקינה אשר עשויה להביא לפגיעה משמעותית בלקוחות במקום בו קיים פער כוחות מובנה בין הבנק ובין הלקוח. לפיכך על אף שהדיווחים מבצועים על ידי באי כוחם של הבנקים הוטלה אחריות מוגברת על קיום ההוראות המגנות על הלקוחות".