בזמן שהרשויות מנסות לדחוף את היישובים בקיבוצים ובמושבים של עוטף עזה לחזור לבתים, נראה שהתושבים עדיין לא מקבלים מענה לחששות לביטחונם האישי, או לתמיכה הכלכלית לאחר יולי.

אתמול (ג'), התקיימה פגישה טעונה בין יוסי קרן, מ"מ ראש המועצה האזורית שער הנגב, לתושבי קיבוץ מפלסים, שמרוחק כ-1,200 מטר מגבול עזה. ברקע הפגישה מתווה החזרה ליישובי עוטף עזה, לפיו משפחות של מפונים שנמצאות בבתי מלון יוכלו להישאר במלון עד חודש יולי ומי שירצה לחזור לביתו החל מחודש מרץ יקבל מענק, שיפחת בהדרגה במאות שקלים בכל חודש, ופתיחת בית הספר האזורי שער הנגב, בשבוע הבא.
אלא שניכר שתושבים רבים לא התרשמו מהמענקים הכספיים. רבים מהם טענו שהחזרה ליישוב מסכנת את חייהם ואת חיי ילדיהם.

"ציפינו מראש המועצה שלנו , לעמוד על הרגליים האחוריות ולהגיד לקבינט הבטחוני ולממשלה שלא בטוח לחזור לשער הנגב. חשבנו שהוא ייתן לנו גב. אבל במקום זה הוא מחזיר אותנו ליישובים, פותח את בית הספר כאילו כלום", אמר ג', אחד המשתתפים.

כתבות נוספות בכסף >>

תושבת אחרת, אמא לילדים בחטיבת הביניים, הטיחה בקרן שהוא לא מייצג אותה, ומסכן את חייה ואת חיי ילדיה. "את רכבת שדרות סגרו מפחד מטילי נ"ט לשנתיים ! אז אתה פותח את בית הספר שההסעה אליו עוברת ממש ליד רכבת שדרות וגם עליו יכול ליפול טיל נ"ט. אנחנו יישובי צמודי הגדר לא מוכנים לחזור לאיזור מלחמה ואתה אמור לייצג אותנו", אמרה לקרן.

מרבית השאלות של התושבים המפונים נגעו בביטחון: אילו גדודים יאבטחו את הגבול, האם יהיו מסוקי קרב בהיכון ואיך תימנע חדירת מחבלים נוספת לאזור. אלא שקרן ענה: "מעולם לא אמרתי לכם שבטוח לחזור. אני לא איש צבא. תפנו את השאלות לצבא, אני לא יודע לענות לכם על זה".

התושבים התרעמו: "אתה לא יודע? אז מי יודע? אין לנו אבא ואמא, איך אפשר בכלל לחזור כשאין לנו ודאות שמה שקרה לא יקרה".

"משחדים אותנו כדי שנחזור"

 "נולדתי וגדלתי בקיבוץ. אני אוהב את המקום אבל ככה אי אפשר לחזור", אמר לאחר הפגישה גל צורי, 43, תושב מפלסים, אבא לילד בן שנתיים. "אני תושב שער הנגב כל חיי. משחדים אותנו. עשו לנו תרגיל - מצד אחד אמרו לנו שיכולים להישאר עד ה-7.7 ומצד שני מאחורי הגב מציעים לנו כסף וייקחו לנו אותו אם אנחנו לא חוזרים. זה שוחד של ממש.

"כל התחושה שאנחנו לא באים בטוב למדינה ויעשו הכלה כל להחזיר אותנו גם כשלא בטוח. נחזור כי אנחנו אוהבים את האיזור ומרגישים בטוח ושום כסף בעולם לא שווה ובטח לא 50 אלף שקל מעליבים. ציפיתי מראש המועצה שיפוצץ את הכל ויעמוד מול הממשלה ויגיד שאם אתם מוכנים לתת פיצוי לתושבים שסבלו כל כך ב-7 באוקטובר תתנו פיצוי בלי תנאים. ובלי להחזיר אותנו לאיזור מלחמה. אם היה בטוח לא הייתם צריכים לתת לנו כסף כדי לחזור. אם היה בטוח היינו חוזרים לבד".

"הייתי רוצה לחזור לקיבוץ ב7.7 ואפילו לפני", מסכים נתי כהן, תושב הקיבוץ. "אבל כשעומד מולי ראש מועצה והדבר הכי בסיסי בעולם כמו לענות על השאלה: 'מה או מי ישמור על הקיבוץ מיולי' הוא לא היה מסוגל להגיד ולכן אני לא יודע אם אשים אותי ואת הילדות שלי ברולטה הזאת של 'תחזרו יהיה בסדר'".

כיסופים
כיסופים לאחר השבעה באוקטובר

למה אין פתרון למי שלא רוצה לחזור ביולי?

מועצה אזורית שער הנגב אכן האריכה עבור תושבי המועצה את השהייה במלונות עד ה- 7.7 כדי שתלמידים יוכלו לסיים את שנת הלימודים בישובים אליהם פונו, אך ישנן משפחות רבות החוששות להגיע לאיזור גם אחרי ה-7.7 ולהן אין מענה. תוך כדי הפגישה הסברי קרן שכסף שהובטח למועצה על ידי מנהלת תקומה לא עבר, ולכן אין פתרון למשפחות שלא רוצות לחזור ביולי.

תוך כדי הפגישה הסוערת, אמר גם מר קרן, מ"מ ראש המועצה כי כספים שהובטחו על ידי תקומה לא הועברו ולכן אין לו פתרון למשפחות שחוששות לחזור לאזור אחרי ה-7.7. תקומה מכחישה את הדברים. בכיר במנהלת תקומה אמר ל-mako כי גם למשפחות שיחששו לחזור ב-7.7 ימצא פיתרון ואף הוקצה לכך תקציב.

"אתה זורק אותנו לרחוב", האשימה אחת מתושבות הקיבוץ. "יש לי משכנתא של 6,200 שקל בחודש ואם אצרך להשכיר דירה לעוד שנה כדי להרגיש בטוחה, לא אעמוד בתשלומים. הבית שלי בקיבוץ לא שכיר ולא מכיר, אף אחד לא ירצה להשכיר אותו . נהפוך כולנו להומלסים".

מהמועצה האזורית שער הנגב נמסר: "מועצה אזורית שער הנגב מבהירה בכל מפגש ובכל הזדמנות שהיא לא קוראת או ממליצה לאף תושב לחזור. הקריאה היחידה - והיא מובהרת היטב מה - 7.10, היא שכל תושב וכל קהילה יבחרו בעצמם את המועד הנכון עבורם לחזור לביתם. מ"מ ראש המועצה, יוסי קרן פעל יחד עם שאר ראשי הרשויות מול משרד רוה"מ ומנהלת תקומה על מנת להבטיח את מימון הפינוי לכלל התושבים שיבחרו בכך עד סוף שנת הלימודים. נזכיר כי הכוונה המקורית של ממשלת ישראל הייתה לחייב אנשים לחזור לביתם ולהפסיק את המימון החל מחודש מרץ. אנו שמחים שהצלחנו לאפשר לתושבינו את האפשרות להשלים את שנת הלימודים במקומות בהם הם יבחרו בכך ונמשיך לתת מענים מלאים כולל מסגרות חינוכיות לכל קהילה שבוחרת להמשיך בנקודות הפינוי. נבהיר כי אמנם מדובר בהישג אך נדגיש כי המדינה חבה לקהילת שער הנגב ותושבי העוטף כולו, חוב מוסרי שאף מתווה לא יפצה עליו".

ממנהלת תקומה נמסר: "הטענה שכספי תקומה לא הועברו, היא טענה שאינה נכונה.
עד כה הועברו כספים רבים, 218 מיליון ש״ח על ידי מנהלת תקומה למועצות האזוריות ולישובים ובתוך כך למועצת שער הנגב לטובת המענים הדחופים ולטובת מענים חינוכים ורגשיים למשפחות ולצרכיהם. בנוסף ניתנו 141 מיליון ש״ח לטובת הקמת בתי ספר עורפיים. תוקצבו על ידי מנהלת תקומה 650 מיליון ש״ח נוספים עבור מרכיבי ביטחון לישובי החבל. עוד תקצבה מנהלת תקומה את התשלום עבור רכזי תקומה למועצות ולישובים על סך 15 מיליון ש״ח לשנה.
בימים אלה עתידים לעבור לרשויות תקציבים נוספים, 90 מיליון ש״ח עבור קידום פרוייקטים מיידים בעקבות חזרתם של תושבי החבל לישוביהם.
מעבר לכך, מנהלת תקומה קמה בראש ובראשונה עבור תושבי העוטף ולכן תמשיך ותפעל על מנת לדאוג לתושבים שחוו את הטראומה הקשה מנשוא ב-7 באוקטובר 2023".