בשנה שחלפה מחירי השכירות עלו בחדות, ובתקופה האחרונה נחשפו מחפשי הדירות לתופעה חדשה נוספת שרק מקשה עוד יותר על מציאת דירה להשכרה. יותר ויותר שוכרי דירות שמפנים את דירתם, לוקחים על עצמם את משימת מציאת הדייר החדש לדירה, ודורשים בתמורה לדירה שהם מפנים "דירה להחלפה" – את דירתם של אלו שנכנסים במקומם. תופעה זו מצמצמת עוד יותר את ההיצע של דירות להשכרה עבור מי שאין לו דירה להחליף ומקשה על המחפשים.

סיקור N12

"התופעה הזו השתלטה על השוק", מספרת מיכל צ'ין, שחיפשה במשך חודשים דירה בירושלים. "אנשים מציעים את הדירה שלהם להחלפה בשוק שקטן גם ככה ומשתמשים בה כמנוף בחיפוש דירה. הדברים הקטנים האלה הופכים את שוק הדירות לעוד יותר לא הוגן".

 

דירה להחלפה: התופעה שמקשה על מחפשי הדירות
דירה להחלפה: התופעה שמקשה על מחפשי הדירות

"זה מתחיל מין מעגל אימה שמצמצם יותר ויותר את השוק", היא מוסיפה, "ברגע שזה קיים בשוק ומתחילים לעשות את זה אז אין איך לברוח מזה. לחפש דירה בערים מרכזיות זה פשוט סיוט מתמשך, וכל דבר קטן כזה שרק שם אותך בעמדת נחיתות הוא עוד יותר מקשה".

גם יוסי שלומו מחפש בחודשיים האחרונים לעבור דירה בתל אביב יחד עם בן זוגו. לאחר שלא מצא אחרי סבב ראשון של חיפושים, החליט שלומו להציע את הדירה שלו להחלפה, בתקווה שזה יקל על החיפוש. "זו תופעה שצוברת תאוצה משנה לשנה. מה שקורה זה למי שיש דירה שווה, במיקום, במחיר או בגודל - זה יכול לעזור לו. המצב כל כך קשה בשוק הדיור בתל אביב שאנשים מחפשים כל יתרון שיעזור להם למצוא דירה. בגלל שיש לי דירה שנחשבת ל'מציאה', חשבתי שזה יהיה יותר קל להחליף דירות", הוא מספר.

עו"ד אסף פלג, שנחשף לתופעה, מסביר את הקושי שהיא יוצרת - בעיקר לאוכלוסיות מוחלשות: "הבעיה העקרונית עם הסיטואציה - כאשר היא מתרחשת בהיקף נרחב - היא האפשרות לפגיעה עקיפה בשוכרים פוטנציאליים שאינם דרים כעת בנכס בר החלפה, או בכאלה המעוניינים להעתיק מקום מגורים לאיזור מרוחק. הם יזכו כתוצאה מכך לעדיפות נמוכה בתחרות על שכירת דיור. במילים אחרות, ניתן לשער שהראשונים להיפגע מהמצב יהיו תושבי הפריפריה, למשל, עולים חדשים וצעירים - המעוניינים לעבור לגור ולהתפרנס במרכז".

עו"ד אסף פלג (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד אסף פלג, "הראשונים שנפגעים - תושבי הפריפריה" | צילום: באדיבות המצולם

פלג מדגיש שהנוהג חוקי, אך קורא למחוקק למצוא פתרונות למצוקת הדיור של זוגות צעירים: "למרות הבעייתיות המסוימת בפן החברתי והכלכלי, על פי מצב החוקי היום, לא נראה על פניו שיש מניעה לכך. יחד עם זאת, לאור מצוקת הדיור בארץ ועליות המחירים החדות, נראה שעל המחוקק וקובעי המדיניות בנושא לנסות לאתר פתרונות יצירתיים על מנת למקסם תחרותיות ולאפשר דיור בר השגה - גם בשוק השכירויות - בפרט עבור זוגות צעירים".