מדד המחירים לצרכן שיתפרסם היום (חמישי) יעיד עד כמה האינפלציה "התקררה" בחודש מאי, נתון מכריע לקראת החלטת הריבית של נגיד בנק ישראל בחודש יולי. בשוק מעריכים כי המדד יעלה ב-0.4-0.6% בחודש מאי, זאת אחרי שמדד אפריל הפתיע לרעה ועלה ב-0.8%. אם גם הפעם המדד יעלה בחדות - נגיד בנק ישראל יצטרך לשקול העלאה של הריבית, שתכביד פעם נוספת על נוטלי המשכנתאות.

סיקור N12

לפי הערכה שפרסם בנק הפועלים, המדד צפוי לעלות ב-0.4-0.5% בחודש מאי. בבנק העריכו כי מחירי המזון צפויים לעלות קלות בעיקר בשל עליית מחירי הארוחות במסעדות. גם העלייה במחירי מוצרי החלב צפויה להתבטא הפעם במדד, אחרי שזו "נבלעה" בחודש הקודם במבצעי חג השבועות. בבנק מעריכים כי מחירי העופות, הבקר הטרי - והדגים דווקא ירדו בחודש מאי.

לחם, חלב, אינפלציה, סופר, קניות, חמאה, יוקר המחייה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הציבור מודאג מיוקר המחיה - אבל רוצה ליצור יציבות, אילוסטרציה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בבנק מעריכים שההתייקרויות הרבות שעליהן הכריזו חברות המזון בחודש החולף יתחילו להתבטא רק במדד יוני, ועשויות להביא לעלייה חדה ומחודשת במדד. מחירי הפירות והירקות לא צפויים להקפיץ הפעם את המדד, זאת על רקע ירידה חדה במחירי הירקות הטריים.

התייקרות נוספת שהורגשה במחירי החינוך (קייטנות לדוגמה) צפויה להביא גם היא לעלייה במדד, וכך גם הוצאות חריגות בקטגוריית מחירי חופשות הקיץ בארץ ומסיבות הסיום והאירועים. מחירי הטיסות לחו"ל צפויים לרדת קלות, אם כי היחלשות השקל במאי צפויה לקזז את הירידה.

הקשר בין היחלשות השקל לאינפלציה

בבית ההשקעות פסגות מציגים תחזית "פסימית" יותר. גיא בית אור, הכלכלן הראשי, אמר ל-N12: "להערכתנו מדד מאי צפוי לעמוד על כ-0.6% וזאת על רקע עליות מחירי המזון שהוכרזו בשבועות האחרונים ושצפויים להשתקף במדדי מאי, יוני ויולי. כמו כן, סעיף הדיור צפוי להמשיך ולעלות. סיכונים מרכזיים למדדים הקרובים מגיעים להערכתנו מכיוון השקל ומחירי המזון".

ברקע כל התחזיות, נמצאים האירועים הדרמטיים שהתרחשו ביממה האחרונה בשוק המטבע. אחרי ימים של התחזקות, השקל נחלש בכ-2% אחוזים אל מול הדולר בעקבות הדרמה בהכרעה בנושא הוועדה לבחירת שופטים. לפי שקף שהציג השבוע נגיד בנק ישראל בכנס מכון אהרן, על כל אחוז מיותר של פיחות בשקל, צפויה האינפלציה השנתית לעלות בכחמישית האחוז. במילים פשוטות: כבר עכשיו יש אינפלציה עודפת של אחוז שלם (5% בפועל לעומת 4% ללא הפיחות) ואם הפיחות בשקל ימשיך, המגמה רק תעמיק.

כל הנושאים האלה יעמדו לנגד עיניו של נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון ב-10.7. אם ננטרל את השפעת ערך המטבע, בבנקים ובבתי ההשקעות העריכו כי נגיד הבנק יוכל "לוותר" הפעם על העלאת הריבית, ולהמתין ולראות האם האינפלציה מתקררת לפני שיעלה שוב את הריבית. אך אם השקל ימשיך להיחלש מול הדולר, הנגיד ככל הנראה יצטרך "להנחית" מכה נוספת על המחירים - ועשוי להעלות שוב את הריבית בכרבע אחוז.