הוצאות הישראלים בזמן מלחמה: נתוני ההוצאות בערים מרכזיות בדרום, בצפון, במרכז ובשפלת הארץ במהלך המלחמה, פורסמו היום (א') בידי חברת שבא, אשר מפתחת ומנהלת את מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי. מנתוני הפעילות העסקית הגיאוגרפיים, ניתן לראות את המשך ההשפעה של "חרבות ברזל" בערים שדרות וקריית שמונה, אשר עדיין מפונות מרוב תושביהן. ההוצאות בערים אלו נחתכו בהיקף של כ-75% גם במהלך השבוע ה-9 של המלחמה.

עיר נוספת שספגה פגיעה כלכלית משמעותית היא אילת, שהצריכה בה ירדה בשבוע ה-9 בשיעור של 42% - על רקע הפיכתה לעיר מפונים ולא לעיר נופשים כבעבר. הנתונים גם מצביעים על כך שבשבוע של ההפוגה, נרשמה עלייה בהוצאות ברוב הערים באזור השפלה, המרכז, הדרום והשרון. מצד שני, בשבוע שלאחר מכן עם חידוש הלחימה והירי, נראתה חזרה של הגלגל לאחור – וערים רבות חוו ירידה בהוצאות.

העיר תל אביב, שהציגה עלייה של 8% בהוצאות בשבוע של ההפוגה, חזרה בשבוע שלאחר מכן להוצאות נמוכות ורשמה ירידה של 13%. ירושלים רשמה בשבוע ה-9 ירידה משמעותית של 23% בפעילות העסקית, וניתן לייחס זאת לפיגוע הקשה שהתרחש בה ממש עם סיום ההפוגה.

טלי הולנברג, סמנכ״לית שיווק, מכירות ופיתוח עסקי של שבא מסבירה: "נתוני ההוצאות הגיאוגרפיים של הפעילות העסקית בערים המרכזיות בישראל, הם הברומטר שנותן את האינדיקציה הטובה ביותר למצב המשק ולמצב הרוח של הציבור הישראלי. בשבוע של ההפוגה בלחימה ושחרור החטופים מעזה, ראינו צמיחה בפעילות העסקית כמעט בכל הארץ. אבל בשבוע שלאחר מכן, שבו הלחימה חזרה וגם הירי מעזה, מלבנון, מסוריה ומתימן – שוב חזרנו לירידה בפעילות העסקית".

לדבריה, "חשוב לציין כי הערים שדרות וקריית שמונה ממשיכות להיות היישובים עם הפגיעה הקשה מכולם. העיר אילת הפכה למעשה מעיר של נופשים ותיירים לעיר של מפונים שלא מבצעים שופינג. העיר תל אביב, שלראשונה היו בה עליות של 8% בהוצאות באשראי בשבוע של ההפוגה, חזרה בשבוע שלאחר מכן להוצאות נמוכות לעומת הממוצע. גם ירושלים ממשיכה לסבול מהפסקת תיירות הפנים והחוץ, וכן מאי-פתיחת שנת הלימודים האקדמית".