הבנק הפדרלי העלה את הריבית הערב (רביעי) ב-0.75%. מדובר בהעלאה שנייה ברצף בשיעור הזה, כלומר עליית ריבית חדה של 1.5% בחודשיים. הריבית בארה"ב עלתה מ-1.5%-1.75% לטווח של 2.25%-2.5%. 

העלאת הריבית הדרמטית מגיעה בצל נתוני האינפלציה החמורים שפורסמו בארה"ב רק בשבוע שעבר. הבנק הפדרלי איבד מזמן שליטה בעליות המחירים, עם עלייה שנתית של 9.1% במדד המחירים לצרכן, הקצב הגבוה ב-40 השנים האחרונות.

מחירי האנריה לבדם זינקו ב-12 החודשים האחרונים ביותר מ-40% ומחירי הדלק השלימו עלייה שנתית של כ-60%. גם מד מחירי המזון ומדד מחירי הדיור עלה ביותר מ-1% בחודש האחרון, כפי שקרה בכל חצי השנה האחרונה. כל אלה הם סימנים מדאיגים שמובילים את הפד לקבל החלטות ריבית אגרסיביות ולהביע נחישות בניסיון להילחם באינפלציה.

ג'רום פאוול, נגיד הפדרל ריזרב (צילום: רויטרס)
נשיא הפד נוקט בגישה ניצית. ג'רום פאוול, ארכיון | צילום: רויטרס

האינפלציה כבר משפיעה על האמריקנים. השבוע פרסמה וולמארט, ענקית הקמעונאות, את הדוחות הרבעוניים שלה והזהירה פעם נוספת מירידה ברווח בשל צמצום ההוצאות של הצרכנים בארה"ב. "רמות האינפלציה הגבוהות של הדלק והמזון משפיעות על האופן שבו הלקוחות מבזבזים את הכסף שלהם", אמר מנכ"ל וולמארט לאחר פרום הדוחות.

עם זאת בארה"ב כבר חוששים מההאטה הכלכלית שמגיעה יחד עם העלאות הריבית, ובפרט שההאטה תהפוך למיתון בצל המלחמה באוקראינה ומשבר הסחורות העולמי. מחר יתפרסמו נתוני הצמיחה של ארה"ב וצמיחה שלילית, כלומר התכווצות של המשק האמריקני ברבעון השני של 2022, לאחר שהתכווצה ב-1.6% ברבעון הראשון, עלולה לעורר חשש מסוים גם בפד הניצי.

העלאות הריבית בארה"ב משפיעות על שאר העולם והבנקים המרכזיים מתאימים את עצמם ומעלים ריביות בשווקים המקומיים שלהם, בין השאר כדי לשמור על ערכו של המטבע המקומי מול הדולר. בנק ישראל, שכבר העלה את הריבית לרמה של 1.25% בתחילת החודש, צפוי להמשיך גם הוא להעלות את הריבית בהחלטות הקרובות.