כמה ימים לאחר טבח 7 באוקטובר פרסמה המשטרה כי יחידת הסייבר של להב 433 עם המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור (מט"ל) של משרד הביטחון, השב"כ וגופי מודיעין נוספים הצליחו להקפיא חשבונות קריפטו של חמאס, ששימשו את ארגון הטרור לגיוס תרומות ברשתות חברתיות. ההקפאה נעשתה בסיוע בורסת הקריפטו בייננס (BInance). "עם פרוץ המלחמה", נמסר מהמשטרה, "פתח חמאס בקמפיין גיוס תרומות ברשתות החברתיות, וביקש מהציבור להפקיד בחשבונו את מטבעות הקריפטו. יחידת הסייבר ומט"ל פעלו מיידית לאיתור החשבונות ולהקפאתם, בסיוע בורסת הקריפטו בייננס, על מנת לחלט את הכספים לקופת המדינה".

כמה חודשים קודם לכן, ביוני 2023, גילה שר הביטחון יואב גלנט כי מערכת הביטחון סיכלה תשתית טרור של חיזבאללה ויחידת "כוח קודס" של משמרות המהפכה האיראניות שפעלה להלבנת כספים באמצעות מטבעות דיגיטליים. במסגרת פעולת הסיכול הוחרמו מיליוני דולרים שיועדו לארגוני הטרור הממומנים על ידי איראן - והועברו לקופת מדינת ישראל.

"השימוש של חמאס במטבעות דיגיטליים החל לפני כחמש שנים. לאחר שנמנעה ממנו גישה למערכת הבנקאות העולמית, שבה הוגדר כישות טרור על ידי ארה"ב, מדינות האיחוד האירופי ומדינות מערביות נוספות, הוא עבר לגיוס כספים במטבעות קריפטו.

בשנים האחרונות התפתחו טכנולוגיות, בעיקר בשירותי הביטחון הישראליים, שמצליחות לחשוף לא רק העברות כספים בקריפטו אלא גם את הגורמים העומדים מאחורי ההעברות. למעשה, ישראל הייתה המדינה הראשונה בעולם שהצליחה לפגוע בגיוס תרומות של ארגון החמאס על גבי בלוקצ'יין. לאחר שעלתה על שמות התורמים וחשפה אותם, המדינה שלחה את השמות לגופים בינלאומיים שעוסקים באכיפה פיננסית; זה שרף את חמאס אבל גם שרף את התורמים, ושמם הושחר בשוק הפיננסי העולמי. כך מספר רו"ח חנן אהרנפלד, יועץ קהילת החדשנות Fintech.IL ומומחה קריפטו. "למעשה, חמאס הפך שקוף בגלל יכולת הניטור המתפתחת, וכנראה שהוא לא כל כך מתוחכם ויעיל בתחום," הוא מוסיף.

אילוסטרציה. סילברגייט, קריפטו (צילום: Shutterstock)
ישראל חשפה את שמות התורמים | צילום: Shutterstock

מה לגבי חיזבאללה ואיראן?

"אצל חיזבאללה השימוש מראש נמוך מאוד. הוא מקבל נשק וכספים במיליארדי דולרים ישירות מאיראן. עם זאת, גם בלבנון וגם באיראן יש פעילות גבוהה בשוק הקריפטו בקרב האוכלוסייה האזרחית. זאת משום שערך המטבע באותן מדינות נמוך מאוד, הבנקים שם קורסים ופעילות כרטיסי האשראי מוגבלת. זה ציבור שסובל מסנקציות ומפיחותים של המטבע המקומי, וממוסדות כספיים שאי אפשר לסמוך עליהם. לכן הם עוקפים את כל המגבלות האלה באמצעות שימוש בנכסים דיגיטליים, למשל לטובת העברת כספים לקרובי משפחה ומקרובי משפחה אליהם.

"בגלל ההגבלות עליהם במערב, הגבירו ארגוני הטרור את פעילותם לטריטוריות שגם ככה הן מוקצות, למשל רוסיה. על רוסיה הוטלו סנקציות פיננסיות בידי המערב לאחר הפלישה לאוקראינה, ולכן כל הפעילות הפיננסית העבריינית של העולם הולכת ומתנקזת לשם. ארגוני הטרור משתמשים בגופי בלוקצ'יין שבמערב לא מכירים, אבל זו פעילות שולית לעומת לפני כמה שנים. להערכתי מדובר בכמה מאות אלפי דולרים בפלטפורמת הקריפטו לעומת מיליארדי דולרים שהם מקבלים בכסף רגיל – גם חיזבאללה וגם חמאס".

"יש עקיצות של ישראלים בשוק הקריפטו, שמאחוריהן יכולים להיות גם גורמי טרור. לכן חשוב להיזהר בבחירת הגופים שאנחנו מתקשרים איתם"

רו"ח חנן אהרנפלד, מומחה קריפטו

הם ניסו גם לעקוץ ישראלים?

"לא יודע אם כמדיניות, אבל יש עקיצות של ישראלים בשוק הקריפטו, שמאחוריהן יכולים להיות גם גורמי טרור. לכן חשוב להיזהר בבחירת הגופים שאנחנו מתקשרים איתם; ובלי קשר לכך אם גונבים לכם את הכסף, יכול להיות שעוד שנה אותו גורם כן יעשה עסקים עם  חיזבאללה, למשל. במרכז הפינטק יש כללי זהירות למי שרוצה להיכנס לשוק הפינטק, שקורץ ליותר ויותר אנשים בעקבות הזינוק של הביטקוין. אנחנו גם מסייעים למי שנעקצו בשוק זה, עוזרים להם למצוא את הידיים והרגליים, אם כי לא תמיד אפשר להחזיר את הכסף. לכן חשוב לדעת כיצד להתגונן מראש מפני גניבת כספנו בשוק זה, שלרוב הוא בטוח, אבל יש בו גם גורמים עברייניים ומפוקפקים. יש עלייה במספר העקיצות, ואני מניח שעד סוף שנת 2024 נשמע על עוד הרבה אנשים שאיבדו את הכסף שלהם בשוק הקריפטו. אנשים צריכים להיות ערים לסכנות ולהתקשר רק עם גופים אמינים".