הבנקים מיהרו לעדכן את הריבית על המינוס, ההלוואות והמשכנתאות שלנו, בהתאם לעליית הריבית במשק, שכבר עלתה בכמה פעימות (וכנראה תעלה שוב בקרוב) במטרה להילחם באינפלציה. החל מאפריל התייקרה ריבית בנק ישראל מ-0.1% ל-2%, ובעקבותיה עודכנה גם ריבית הפריים (הריבית הבנקאית) המסתכמת היום בשיעור של 3.5% לשנה. לעומת זאת, הריבית על חסכונות ופיקדונות בנקאיים חדשים עודכנה בשברי אחוזים (בנק ירושלים והבנק הדיגיטלי החדש וואן זירו, בלטו בכך שהציעו כבר קודם ריבית גבוהה יותר – 2.3% לשנה בבנק ירושלים, ו-2.65% בשבועות האחרונים בוואן זירו).

בעקבות הביקורת הציבורית נגד הבנקים שנהנים מרווחים אדירים ולקראת הדיון הדחוף בוועדת הכספים עליו הודיע יו"ר הוועדה ח"כ אלכס קושניר, הכריזו בימים האחרונים הבנקים פועלים, לאומי, מזרחי טפחות, הבינלאומי ודיסקונט על העלאה של הריבית על פיקדונות.

חשוב להדגיש שמדובר במסלולים למפקידים חדשים, ולא על על פיקדונות קיימים. הריביות על הפקדות דיגיטליות (אתר/אפליקציה של הבנק) גבוהה יותר מאשר בהפקדות בסניף. השינויים הם בעיקר במסלולי ריבית קבועה ולא ריבית משתנה/צמוד לפריים.

יש לציין, כי היו מי שנהנו גם כיום מעדכון הריבית במלוא עליית ריבית הפריים, ואלו הם בעלי פיקדון ב"ריבית משתנה" או צמוד לפריים (הריבית הייתה תמיד פריים מינוס אחוז מסוים), למשל. ואולם, רוב הפיקדונות שנלקחו בבנקים בשנים האחרונות (ולא היו הרבה) היו ב"ריבית קבועה" לשנה של פחות מחצי אחוז בממוצע, כי החוסכים חשבו שאין טעם להצמיד לפריים שלא השתנה בשנים אלו. החוסכים האלה גילו שנשארו מאחור, ולא נהנו בכלל מעליית ריבית הפריים בחודשים האחרונים.

בנק לאומי  (צילום: משה שי , פלאש 90)
סניף בנק לאומי | צילום: משה שי , פלאש 90

איזו ריבית מציע כל בנק

המסלולים החדשים שהבנקים מציעים (כולם פתוחים ללקוחות כל הבנקים האחרים) הם הרבה יותר טובים משהיו, בעיקר במסלול ריבית קבועה. אבל בכל מקרה, גם בריבית גבוהה מ-3% לשנה, שחלק מהבנקים מציעים לחיסכון של יותר משנה. הרי ששיעור האינפלציה כיום כבר מסתכם בכ-5.2%, כך שגם בפיקדונות החדשים, הכסף שלכם יישחק. מסלולי ריבית משתנה (צמוד לפריים, שאמור עוד לעלות) לא השתנו בעיקרון.

הפועלים מציע למשל, מסלול חדש של ריבית קבועה – על הפקדה חד פעמית לשנה בסך 10,000 שקלים, ריבית של 1.7%. על הפקדה של 100 אלף שקלים לשנה - 1.9%. הריביות נכונות להפקדות בדיגיטל. הריביות ל-5 שנים בשני הסכומים עלו ל-3% לשנה.

בנק דיסקונט, מציע מסלול חדש של ריבית קבועה בשיעור 3% לפיקדון לשנה, ללא תחנות יציאה, החל מהפקדה של 250 שקלים, למפקידים באתר הבנק או באפליקציה.

פיקדון לשנה בריבית משתנה - לא צמוד לתקופה של שנה, ללא תחנות יציאה. הריבית P-1.50% (2.00%, לפי ריבית הפריים כיום) למפקידים באתר ובאפליקציה, ובסניף P-2.00% (1.50%).

בנק דיסקונט (צילום: Yossi Zamir, פלאש 90)
הריבית עלתה, אבל רק למי שיסגור את הכסף | צילום: Yossi Zamir, פלאש 90

יש גם פקדונות נזילים יותר עם תחנות יציאה חודשיות שהריבית עליהן עדיין נמוכה מ-1% ברוב המקרים אלא אם תחכו לסוף התקופה, ואז היא תהיה קצת יותר גבוהה.

בנק לאומי הודיע על פיקדון בריבית קבועה לשנתיים - המשלם ריבית של 6.6% בסוף התקופה (3.25% ריבית שנתית) - החל מסכום של 1,000 שקלים

חיסכון בהפקדה חודשית לתקופה של 3 שנים – החל מ-100 שקלים בחודש ועד 10,000 שקלים בחודש, בריבית שנתית של 3.5%

חיסכון בהפקדה חודשית לתקופה של 5 שנים – החל מ-100 שקלים בחודש ועד 10,000 שקלים בחודש, בריבית שנתית של 3.7%

בחשבון פפר דיגיטלי ניתן להפקיד סכום של 100 אלף שקל ולקבל ריבית של 2.5% למשך שנתיים, החל מסכום של 20 אלף שקל.

בבנק מזרחי טפחות מציעים על הפקדה של 100 אלף שקל 1.75% לשנה.

הבנק הבינלאומי מציע את פיקדון גלבוע, שמשלם ריבית קבועה של 2% על פיקדון של 10,000. ניתן לשחרר את הפיקדון בהתראה של 33 יום.