שבעה חודשים לאחר אפל פיי, ענקית הטכנולוגיה גוגל משיקה בישראל את גוגל פיי ומציעה ממחר (ג') את שירותי התשלומים שלה ושירותים פיננסיים נוספים גם לצרכנים בישראל.

בדומה לאפליקציות תשלומים נוספות, לאחר הורדת האפליקציה יוכלו משתמשי מכשירי אנדרואיד להוריד את האפליקציה, להוסיף כרטיס אשראי של כל אחד מהבנקים וחברות האשראי (כמה כרטיסים שונים, בניגוד לאפליקציות של חברות כרטיסי האשראי), ולשלם ללא מגע בבתי עסק שונים.

על פי נתוני חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים), המנהלת את מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי בישראל, מאז כניסת אפל פיי לישראל במאי השנה, השימוש בארנקים דיגיטליים זינק פי 13.5. אבל בעוד שבין אפריל למאי היה זינוק של 725% בשימוש בארנקים דיגיטליים, חלה התמתנות משמעותית בעלייה. על לפי הערכות בענף, העסקאות בארנקים דיגיטליים מהוות כיום כ-3% מסך עסקאות כרטיסי האשראי בישראל. מי שמובילה את התחום עדיין היא אפליקציית bit של בנק הפועלים. אפל פיי ממוקמת במקום השני.

בענף סבורים שהכניסה של גוגל פיי לשוק תהיה דרמטית הרבה יותר, ותביא לכך שאפליקציית bit תאבד את הדומיננטיות עצומה שלה. כיום מחזיקה bit בנתח שוק של יותר מ-60 אחוזים בשוק התשלומים הדיגיטליים.

בנוסף, מעריכים בענף שגוגל פיי תזניק משמעותית את השימוש בארנק אלקטרוני משתי סיבות: ראשית, גוגל פיי תהיה זמינה לכל סוגי הסמארטפונים, בניגוד לאפל פיי שזמינה רק למכשירים מתוצרתה. ההערכה בשוק היא שחלקם של בעלי מכשירי אייפון של אפל, היא כ-25%-30% מכלל בעלי הסמארטפונים, כך שגוגל פיי נחשפת לפחות לכ-ל70-75% בעלי בעלי מכשירי האנדרואיד בישראל (גרסה 5 ומעלה). שנית, גוגל ידועה ברמת האבטחה הגבוהה שלה, מוכרת מאוד בישראל ולכן בחברות כרטיסי האשראי מאמינים שכניסתה של גוגל תגרום לרבים לשנות את הרגליהם ולהתחיל לשלם בנייד. גוגל כבר חתמה עם חלק מהבנקים, בהם בנק לאומי ועם חברות כרטיסי האשראי, cal, ישראכרט ומקס על הסכם.

בעיקרון, כל אפליקציות הארנק הדיגיטלי הקיימות בישראל – ביט של בנק הפועלים, פייבוקס (של דיסקונט ושופרסל), אפל פיי והאפליקציות של לאומי, הבינלאומי ישראכרט וכאל, מספקות שירותים דומים – העברת כסף בין אנשים ותשלומים לקניות בבתי עסק, באמצעות פרטי כרטיסי אשראי שמזינים לאפליקציה בעת ההרשמה. החיוב נעשה בהתאם למה שהעסק והאפליקציה מאפשרים: 1. חיוב מיידי בכרטיס דביט. 2. חיוב נדחה – למועד החודשי של פירעון העסקאות בכרטיס הספציפי. 3. תשלומים – אם בית העסק מספק את האשראי, או חברת כרטיסי האשראי. ביט, למשל, אינה מאפשרת חלוקה לתשלומים. 4. קרדיט – מחברת כרטיסי האשראי, שגובה על כך ריבית.

אפליקציית ביט (צילום: Maor Winetrob, shutterstock)
ביט, שולטת ב-60 אחוז מהשוק | צילום: Maor Winetrob, shutterstock

מתי תגיע אלינו גם אפליקציית Apple Cash?

גוגל פיי אמנם מציעה שירותי תשלום דיגיטלי, אבל עדיין לא מתחרה בשירותים הפופולריים של ביט ופייבוקס, המאפשרים להעביר כסף בין יחידים, לעיתים מתוך האפליקציה, בלי מעבר בחשבון בנק.

מי שיכולה להתחרות באפליקציות בתחום הזה היא אפל, בעזרת אפליקציית Apple Cash שפועלת כיום בארה"ב בלבד.

האפליקציה מאפשרת תשלום רק באמצעות כרטיס אשראי של אפל שמונפק לטובת המשתמשים בה. אחד היתרונות שלה הוא האפשרות להעביר כסף מהיתרה הקיימת בארנק הדיגיטלי לחשבון הבנק, מה שלא קיים באפליקציות אחרות. יש אפשרות להגדיר באפליקציה Apple Cash Family ולהכניס גם את הילדים כשותפים. המארגן המשפחתי יכול להזמין בן משפחה אחד בן 18 ומעלה מקבוצת ה״שיתוף המשפחתי״ אשר עומד בתנאים ללקיחת חלק בבעלות משותפת על כרטיס Apple Card. חברים אחרים בקבוצת ה״שיתוף המשפחתי״ בני 13 ומעלה יכולים להצטרף על תקן "משתתפים" בכרטיס. כך אפשר להעביר כסף לילדים, וגם הם יכולים לשלם באמצעות האפליקציה, כשה"מארגן" יכול לראות את יתרת הכרטיס שלהם, לעקוב אחר עסקאות ולהגביל את הגורמים שאליהם הילדים יוכלו לשלוח כספים.

למה אפל קאש לא פועלת גם בישראל? "בעיקרון מדובר בהחלטה עסקית של אפל," מסביר לנו בכיר בעולם הבנקאות; הוא סבור שאין לאפליקציה זאת יתרון משמעותי לעומת אפליקציות הארנק האלקטרוני הקיימות כבר בישראל.