שלוש אפליקציות פופולריות קיימות היום בשוק התשלומים הדיגיטליים: פפר פיי של לאומי, ביט של בנק הפועלים ופייבוקס של דיסקונט. השלוש מציעות למשתמשים להעביר ביניהם סכומים קטנים יחסית בנוחות והמשתמשים באפליקציות נוטים לראות בהן מעין ארנק חינמי לחלוטין. אבל ספק אם המשתמשים באפליקציות הללו מודעים למחיר האמתי של השירות.

בדיקת "כלכליסט" העלתה שדווקא בהעברת סכומים קטנים, שמוצגת כיתרון העיקרי של האפליקציות האלה, הבנקים גוזרים לעצמם עמלות יקרות במיוחד דווקא ממקבלי הכספים תחת הסעיף של "עמלת שורה" שתקפה גם להעברת כספים באפליקציות.

לדוגמה, אם החשבון שלכם מתנהל בבנק בו אתם משלמים עמלת שורה של 1.60 שקלים על כל העברה, ואתם  מעוניינים למשוך כסף שקיבלתם מחבר באפליקציית התשלומים, תשלמו שקל שמונים על כל תשלום.

אם קיבלתם סכום של 100 שקלים, שיעור העמלה שהבנק ירוויח יעמוד על 1.60 אחוזים מהעסקה, אבל את תקבלו באפליקציה רק  20 שקלים ותהיו מעוניינים למשוך אותם לחשבון העמלה שהבנק יגזור מהעסקה תאמיר ללא פחות מ-8 אחוזים.

חשוב להדגיש - העמלה הזו לא תיגבה אם חשבון הבנק של מקבל הכסף מתנהל בבנק שמפעיל את האפליקציה. כלומר מי שמנהל את חשבונו בבנק הפועלים, למשל, לא ישלם על קבלת כסף באמצעות ביט. מי שמנהל את חשבונו בבנק לאומי, לא ישלם על קבלת כסף באמצעות פפר פיי ומי שמנהל את חשבונו בבנק דיסקונט, לא ישלם על קבלת כסף באמצעות פייבוקס. בשאר הבנקים, שאין ברשותם אפליקציות תשלומים כמו בנק מזרחי והבינלאומי, תשלמו עמלת שורה בהתאם לסיכום שלכם עם הבנק. זה הגיוני, הרי הבנקים מעולם לא התחייבו לא לגבות עמלה שכזו.

כששאלנו אנשים האם הם מודעים לכך שהם עלולים לשלם עמלות על העברות כספים באפליקציות התשובות היו דומות. כמעט כל הנשאלים בטוחים שהם מקבלים את הכספים ישירות לחשבון או שמקבלים התרעה כי האפליקציה מעוניינת להעביר כספים לחשבון אבל הם לא מודעים לעמלות שהם משלמים.

בפפר פיי אפילו יצאו בחודשים האחרונים במבצע במטרה לפתות את המשתמשים להעביר שקל בודד לחבר כדי ליהנות מהטבות כמו הנחה על פיצה או תלושי קנייה ברשתות אופנה. אבל אם לחבר אין חשבון בבנק לאומי, הוא ישלם עמלה שורה של בין שקל לשניים על מנת לקבל את הכסף – כלומר יפסיד כמה אגורות מההעברה ה"חינמית".

מי שיציץ בפרק השאלות והתשובות באתר של פפר פיי ימצא שם את השאלה "כמה עולה להעביר כספים באפליקציית התשלומים?" התשובה: " לא עולה! כל שירות התשלומים הוא חינמי".

להוריד את כל האפליקציות

הבנקים מעניקים פטור מעמלת שורה לקבוצות מסוימות ‑ סטודנטים, צעירים, חיילים וחברי מועדונים שונים ‑ ופטור זה נוגע גם לקבלת תשלום באפליקציה.

אם אתם נמצאים ב"מסלול רזה" בבנק שבו אתם זכאים לבצע 10 פעולות בחודש תמורת 10 שקלים ‑ קבלת תשלום באפליקציה נכללת בתשלום הזה.

אפשרות שלישית קיימת רק בפייבוקס של בנק דיסקונט, היחידה משלוש האפליקציות שפועלת כארנק דיגיטלי אמיתי. כשמשתמש באפליקציה מקבל סכום כסף, הוא לא חייב להעביר אותו לחשבונו בבנק ולשלם עמלה, אלא יכול להשאיר אותו באפליקציה כדי לשלם באמצעותו בעתיד.

אם אתם משתמשים בפפר פיי של לאומי - והבנק שלכם הוא בנק לאומי - אין לכם עמלות, אחרת אתם משלמים כמה שסיכמתם עם הבנק שלכם.

אותו הדבר בביט של פועלים. אם חשבון הבנק שלכם נמצא בפועלים אין לכם עמלות, אחרת אתם משלמים כמה את עמלת השורה שאתם חתומים עליה מול הבנק.

גבר בודק את הסלולרי באמצע הלילה (אילוסטרציה: Shutterstock)
אבל אמרתם שזה בחינם? | אילוסטרציה: Shutterstock

המסקנה היא שאם אתם רוצים להעביר כספים לחבר, מוטב שתורידו את כל האפליקציות, תוודאו איתו באיזה בנק הוא נמצא ותעבירו את הכסף לאפליקציה של הבנק שלו, זאת על מנת שלא ישלם עמלות לחינם.

תגובות

בנק לאומי: "כל מי שמעביר מפפר פיי ללאומי או לפפר לא משלם עמלה כלל. בנוגע לבנקים אחרים- לכל בנק תקנון עמלות משלו. כל לקוח משלם עמלות על פי ההסדר שיש לו מול הבנק".

בנק דיסקונט: "באפליקציית פייבוקס אין עמלה.

כשלקוח מחליט להעביר את הכספים שנצברו לזכותו בפייבוקס, הוא יכול להחליט בין שלוש אפשרויות:

1) לשמור את היתרה הצבורה בפייבוקס ואז בעתיד לשלם מהיתרה הצבורה, לאדם אחר - ללא עמלה.

2) למשוך לכרטיס אשראי - ללא עמלה כי זה ייכנס כזיכוי בסך חיובי הכרטיס.

3) למשוך לחשבון בנק - שם ישלם עמלת ערוץ ישיר, לפי ההסכם שלו מול הבנק ( תלוי מסלול, אם הוא בסל הבסיסי או המורחב, זה יכנס לסל)".

בנק הפועלים: "ההעברה באפליקציית ביט הינה ללא עלות למעביר הכסף. מקבל הכסף מחויב על פי עלות פעולה דיגיטלית הקיימת בבנק שלו. לקוחות בנק הפועלים אינם משלמים כלל, לא על ההעברה ולא על הזיכוי".