חברות הביטוח מאוד נגישות וידידותיות כשמדובר ברכישת פוליסת ביטוח, אבל כשאנחנו רוצים לבטל פוליסה, הנהלים הופכים לפתע למסורבלים ואיטיים.

בניסיון להתמודד עם התופעה פרסמה הממונה על רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון דורית סלינגר, חוזר שמחייב את חברות הביטוח להציע למבוטחים מגוון דרכים לבטל פוליסות והגדרת הפעולות הנדרשות לביטול. הדבר מנוגד למצב כיום בו כל חברה קובעת על דעת עצמה את הנהלים לביטול פוליסה.

על פי החוזר, שייכנס לתוקף ב-1 ביולי 2017, יוכל המבוטח לפנות לחברת הביטוח כדי לבטל פוליסה באמצעים הבאים, וזאת בנוסף לקיים בחוק:

דואר אלקטרוני. מבוטח יוכל לשלוח בקשה לביטול פוליסה שברשותו דרך כתובת הדואר האלקטרוני, באמצעות שליחת טופס סרוק לבקשת ביטול, ובצירוף מסמכים נוספים.


חשבון אישי מקוון. מבוטח יוכל לשלוח בקשה לביטול פוליסה שברשותו דרך החשבון האישי המקוון שלו באמצעות שליחת טופס ממוחשב, ובצירוף מסמכים נוספים. לשם כך, חברת הביטוח תידרש להקצות בעמוד הראשי באתר האינטרנט שלה אזור המיועד לביטול פוליסה שכותרתו "ביטול פוליסה קיימת".  

שיחת טלפון. מבוטח יוכל לבקש לבטל פוליסה שברשותו באמצעות פניה טלפונית למוקד השירות של המבטח. בשיחה הטלפונית תידרש החברה למנות בפני המבוטח את כל הפוליסות שיש ברשותו בחברה. לאחר שמסר המבוטח את הפרטים הדרושים לצורך ביטול הפוליסה בהתאם לתסריט שיחה המותאם לנתונים שבטופס, תידרש החברה לפרט באזני המבוטח ולבקש מהמבוטח לשלוח מסמכים נוספים.

פקס. מבוטח יוכל לשלוח בקשה לביטול פוליסה שברשותו דרך פקס, באמצעות שליחת הטופס ובצירוף מסמכים נוספים.

דרכים נוספות. חברת הביטוח תוכל רשאי לקבוע דרכים נוספות בהן יוכל המבוטח לפנות בבקשה לביטול הפוליסה שברשותו, לרבות מסרון (SMS).

טיפול מידי בבקשה

עוד מחייבת הממונה את החברה המבטחת לשלוח הודעת אישור אוטומטית על קבלת הבקשה בכתב, אי מייל או מסרון. בתוך שלושה ימי עסקים תודיע המבטחת אם קיימים ליקויים בבקשה או שחסרים נתונים (לבתי עסק – תוך 7 ימי עסקים). עם סיום הטיפול בבקשת הביטול ימסור המבטח למבוטח הודעת ביטול בה יציין את פרטי הפוליסה המבוטלת ואת מועד כניסת הביטול לתוקף  וכן ימנה את כל הפוליסות הנוספות הקיימות למבוטח בחברה, ככל שישנן, שנותרו בתוקף. הודעה כאמור תהיה בכתב, לרבות באמצעות דואר אלקטרוני.

ההוראות יחולו על כל חברות הביטוח כולל תאגיד ה"פול" (לא כולל ציי רכב) בתחומים הבאים: ביטוח חובה לרכב, ביטוח רכב מנועי - רכוש (עצמי וצד שלישי), ביטוח מקיף לדירות ולבתי עסק, ביטוח בריאות וביטוח חיים.