את ד' הכרתי כשעבדנו כמאבטחים במוסד ממלכתי. מסוג העבודות שמממנות את שכר הלימוד באוניברסיטה. הקשר ההדוק שלנו בתקופת הלימודים דעך עם השנים. בשלב מסוים עבר ד' ללימודים בחו"ל עם אשתו וילדיו, מה שניתק את הקשר באופן סופי. לכן, הופתעתי כששמו הופיע על צג הטלפון הסלולרי שלי לפני כחודשיים.

לאחר שיחה קצרה לסגירת פערים של כמה שנים, ביקש ד' את חוות דעתי. "תראה", אמר, "חזרנו לפני כשנה והחלטתי לתת את כל חסכונותינו, כ–500 אלף שקל, ליועץ השקעות. הוא הבטיח להכפיל את הכסף. אני מכיר אותו הרבה שנים. עכשיו אני לא ממש מבין מה קרה. אתה מבין בשוק ההון ובדו"חות. עשה טובה, תסביר לי מה קורה שם".

עוד ב-mako כסף:

לרגע חככתי בדעתי אם לסרב בנימוס לבקשתו, שכן בכל זאת מדובר בנתק של שנים, וככלל אני מעדיף לא לערבב חברים ומשפחה עם ענייני כסף, מדובר במתכון לבריאות. אבל בשל אותות המצוקה שהוא שידר, ומפני שבכל זאת היינו חברים טובים, הסכמתי להעיף מבט וביקשתי את פרטי החשבון שלו.

הכניסה לחשבון ההשקעות של ד' דרשה ממני התקנה של אפליקציה, וכשהופיע בפני דף החשבון הוצגו בו רק שני מספרים: יתרת מזומן של כ–22 אלף שקל והפסדים צבורים לצורכי מס בסך כ-120 אלף שקל. מעבר לכך, לא הופיע דבר. דף חשבון השקעות אמור להכיל את הנכסים שבהם הושקעו הכספים, שוויים ושיעור האחזקה בהם. ואולם אף לא שורה אחת מכל אלה היתה שם. שורת ההפסדים הצבורים לצורכי מס הבהירה כי מה שמנהל ההשקעות עשה היה בעיקר להפסיד את כספו של ד'.

מעצרו הוארך בחמישה ימים. אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
רשות ניירות ערך "סתם מציקה" | צילום: רויטרס, חדשות

בדיקה של פעולות העבר העלתה כי מנהל התיקים ביצע מספר רב של פעולות מסחר בתחום אופציות המעו"ף, בעיקר רכישה של אופציות בשעה מסוימת, ולאחר מכן מכירה של אותן האופציות. בחלק מהפעולות הללו הוא הרוויח, אך במרביתן הוא הפסיד — ומחק את כספו של ד'.

התקשרתי לד' ושאלתי אותו אם הוא ידע מה מנהל התיקים התכוון לעשות. הוא השיב, "כן. הוא אמר לי משהו על אופציות מעו"ף. לא מבין בזה. סומך עליו". הסברתי לד' שכל מה שבוצע בחשבונו היה מסחר תוך־יומי באופציות מעו"ף — כלומר, קנו לו את האופציות ולאחר כמה שעות מכרו אותן.

הרעיון במסחר תוך־יומי הוא לקנות בזול את האופציה, לחכות שהמחיר יעלה, ואז למכור ברווח. לקנות בזול ולמכור ביוקר. זה לא קרה בחשבונו של ד'. התמריץ לפעולות כאלה הוא שמנהל התיקים רשאי לקבל חלק מהעמלה שגבה הבנק בגין פעולות הקנייה והמכירה, והעמלות באופציות מעו"ף הן מהגבוהות בתחום ניירות הערך. זה דווקא כן קרה במקרה זה.

תהיתי אם שום דבר לא עורר את חשדו של ד' במהלך השנה, שכן הוא מטבעו אדם דקדקן. זכרתי שהיה סטודנט מצטיין, שמתעניין בפרטים הקטנים. "תראה, אני מכיר אותו שנים רבות", הוא אמר. "תגיד, יש קשר לזה שרשות ניירות ערך עצרה אותו? קראתי על זה אצלכם בעיתון".

עכשיו כבר לא התאפקתי. שאלתי את ד' אם הוא שפוי, וכיצד לא עזב את יועץ ההשקעות שלו לאחר חקירה של הרשות. תשובתו של ד' הותירה אותי פעור פה: "הוא אמר שהם סתם מציקים לו בגלל ענייני ביורוקרטיה ורישיון, אז האמנתי לו". זה אכן היה חלק מהאמת, מאחר שמנהל התיקים פעל ללא רישיון. הסברתי לד' שכס­פו התאדה, ושכדאי שיפנה לייעוץ משפטי. מאז לא חזר שמו להופיע אצלי בסלולרי.

סיפורו של ד' עשוי לעורר גיחוך וזלזול בקרב קוראים רבים, אבל התופעה של ריבוי תרמיות בשוק ההון מתעצמת בתקופות של ריבית אפסית ואף שלילית. בתקופה כזאת, המשקיעים תאבי התשואה מוכנים להאמין לכל הבטחה של "מומחה". אז גם כשמומחה מציע לכם הבטחה מפתה, שווה לבדוק אם יש לה בכלל כיסוי רציונלי. 

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
בבנק הפועלים סימנו את המנכ"ל הבא
ירידה מתמשכת בגיוסים של חברות מהמגזר הלא פיננסי