1.  נטילת הלוואה מהמעסיק

    לכאורה נדמה כי היות ומרבית המעסיקים לא גובים ריבית עבור ההלוואה שהם מעניקים לעובדים, הרי שמדובר על מסלול שמשתלם הרבה יותר מאשר נטילת הלוואה מהבנק. אולם בפועל, שני דברים קריטיים צריך לקחת בחשבון.

    ראשית, לפי פקודת מס הכנסה, כל עובד חייב לשלם מס, לא רק על שכר העבודה שלו אלא גם על הטבות השוות כסף שהוא מקבל ממקום העבודה, כגון: רכב, טלפון וכדומה. הטבות אילו אינן חייבות רק במס הכנסה, אלא גם בדמי ביטוח בריאות וביטוח לאומי.

    יתרה מכך, שווי ההטבות נכלל בשכר העובד ומשפיע על מדרגת המס שלפיה מחושב מס ההכנסה הכללי. ככל שהשכר גבוה יותר, כך מס ההכנסה גבוה יותר בענייני הלוואות, מס הכנסה קבע אחוז ריבית בהתאם להמלצת בנק ישראל שעומד על כ-4.07% (נכון ל-31 בדצמבר 2015) ומשתנה אחת לשנה בהלוואות שיתרתן עולה על 7,800 שקלים, בהלוואות שסכומן הוא 7,800 שקלים או נמוך מתקרה זו - המיסוי הוא לפי מדד המחירים לצרכן. אם קיבלת הלוואת מעסיק בריבית נמוכה מכך או בסכום גבוה מכך, הפער יחושבו כהטבה החייבת במס ונחשבת לחלק משכר העבודה.

    יותר מזה , על המעסיק לחייב את העובד גם במע"מ על הריבית – דבר שלא קיים במוסד כספי או בנקאי וכך עלות המע"מ מעמיסה עלות גבוהה על ההלוואה ומביאה את שיעור הריבית לכדי הוצאה לא משתלמת.
  2. פדיון קרן פנסיה
    בנוגע לקרן פנסיה (או מוצרים דומים אחרים שהם חסכון פנסיוני)- יש נטייה לחשוב שהפנסיה מאד רחוקה ואפשר "בינתיים" להשתמש בכסף לצרכים מידיים שונים על חשבון הטווח הארוך. מדובר בטעות שכן מי שיגע בכסף – כאשר יגיע לגיל הפנסיה ימצא את עצמו בלי כלום שכן במקרים רבים יש לשלם מס על הפדיון. נבהיר. אדם חוסך במשך שנות עבודתו מידי חודש סכומים שמיועדים לשמש אותו לעת פרישה מעבודה. כספי תגמולי קרן הפנסיה מיועדים לתשלום פנסיית זקנה ועל כן משיכתם כסכום הוני נחשבת למשיכה שלא כדין ותחויב במס בגובה 35%. בנוסף צריך לזכור שמשיכת חלק מכספי הצבירה עלולה לפגוע בכיסויים הביטוחיים בקרן הפנסיה, ולהקטין את סכום הפנסיה לגיל פרישה.

    לגבי קרן השתלמות נוטים לחשוב שאם קרן ההשתלמות נזילה אז כדאי לפדות אותה ולהשתמש בכספים לצורך רכישה גדולה או שימוש אחר מיידי. כדאי לדעת שהרווחים על כספי קרן ההשתלמות פטורים ממס וכל משיכה עוצרת את הפטור הזה.

    אחת הדרכים למימון צרכים כאלה ואחרים היא לקיחת הלוואה בתנאים נוחים מהבנק או מקרן ההשתלמות. בדרך כלל יציעו לכם הלוואה בתנאים מאד נוחים.
    זוג מבוגר יושב על יאכטה (אילוסטרציה: Shutterstock)
    זה לא אפשרי אם משכתם את הפנסיה מראש | אילוסטרציה: Shutterstock
  3. לשכוח לקזז הפסדים בשוק ההון
    לא כולם קוסמים שעושים רווחים נאים בשון ההון וגם אם מרוויחים, לפעמים יש הפסדים. אפשרות אחת היא לא לגעת בכסף ולהמתין לשינוי מגמה. אפשרות אחרת היא לנסות ולהציל משהו מהיתרה ולמכור בהפסד. וזאת יש לדעת- בשון ההון ניתן לקזז הפסדים.

    המשמעות היא שבמכירה של ניירות ערך בהפסד יש קיזוז של 25% כנגד רווחי הון (למשל רווחים ממכירת נדל"ן), או כנגד דיבידנד וריבית מניירות ערך. אם עדיין לא התקבלו ההכנסות לקיזוז, מה שאפשר לעשות הוא לפנות לפקיד השומה עם אישורים על ההפסדים, ולנסות ולקבל פטור מניכוי מס במקור על ההכנסות. אפשרות אחרת היא להגיש למס הכנסה דו"ח ובו לבקש החזרים. סוף שנת המס, שכבר מתדפקת על הדלת, היא הזדמנות מצוינת לעשות זאת ולצמצם מעט מההפסדים.
  4. תשלומי מס ביתר
    עצמאים משלמים מקדמות מס הכנסה בהתאם להכנסת השנה הקודמת אלא שרבים לא בודקים את המקדמות שהם משלמים במשך כל השנה וכאשר מגיעה העת לדוח השנתי הם מגלים שהם חייבים אלפי אם לא עשרות אלפי שקלים למס הכנסה ו/או לביטוח לאומי. יש לזכור שמדובר בחובות שנושאים ריבית ואשר אי אפשר לשלם בתשלומים. או לחילופין, יוצא שמשלמים יותר מדי ואז הם ביתרה גדולה ברשויות המס, מה שעלול לגרום לרשויות המס לפתוח בבדיקה של העסק או לדרוש הצהרת הון.
    כדי להימנע מבעיה כזו כדאי מאד לבדוק אחת למספר חודשים את חבות המס על פי נתוני הרווח והפסד, ולהעריך את חבות המס לשנת המס הנוכחית עוד בטרם השנה הסתיימה, כדי להביא לידי אופטימיזציה את תשלום המקדמות – הן של מס הכנסה והן של ביטוח לאומי.
    בנק ישראל, רשות מקרקעי ישראל, רשות המיסים (צילום: פלאש/90 )
    צילום: פלאש/90
  5. לא מתייעצים עם רואה החשבון שלהם
    לסיכום, אומר רו"ח יורם שיפר שהוא גם מפתח ובעלים של תוכנה להפקת חשבוניות INVOICE4U, עבור עצמאים - גם אם הם עוסק פטור, רואה החשבון הוא כלי עבודה שרצוי מאד להשתמש בו ובעצותיו. עצה אחת טובה של רואה חשבון חוסכת כספים רבים לבעלי עסקים ולמשקי בית. למעשה, משק בית שבו אחד מבני הזוג עצמאי רצוי שישתף את רואה החשבון של בן הזוג העצמאי בשיקולים ונושאים כספיים שכן ויש רבים שלא מתייעצים עם רואה החשבון שלהם והטעויות הנגרמות כתוצאה מכך עולות להם ביוקר רב. רואה החשבון מתעדכן בחידושים השונים בעולם המיסוי, מעודכן בנושאי פטורים ולסייע לכם לצמצם את הסיכוי להפתעות מצד רשויות המס.