שר האוצר, משה כחלון, חתם אתמול (ג') על תקנה להקמת מנגנון חיסכון לכל ילד עד גיל 18. מינואר 2017 יופקדו מדי חודש כספי החיסכון, 50 שקל בחודש, על ידי המוסד לביטוח לאומי בקופת גמל על שם הילד, ולראשונה תהיה לכל ילד בישראל קופת חיסכון. סך התקציב שהוקצה לנושא - 2.65 מיליארד שקל בשנה.

ההורים יוכלו להחליט על הפקדת הכספים שלא בקופת הגמל, אלא במוסד פיננסי אחר, כראות עיניהם, ויוכלו גם לעבור בכל עת למסלול השקעה אחר. הם גם יוכלו להפקיד בכל חודש לקרן 50 שקל נוספים מתוך קצבת הילדים שהם מקבלים מהביטוח הלאומי. הכספים המופקדים לקופה יהיו פטורים ממס במעמד ההפקדה, מכיוון שהם נחשבים חלק מכספי קצבת הילדים, שפטורה היום ממס.

עוד ב-mako כסף:

בהתאם להערכות האוצר, הפקדת כספים מדי חודש בסך 50 שקל לתוכנית "חיסכון לכל ילד" תעמיד לרשותו בחלוף 18 שנה סכום של כ-20 אלף שקל. הילד יהיה רשאי לקבל החלטות באופן עצמאי מה לעשות בסכום זה. אם הורי הילד יחליטו להשקיע מדי חודש במקביל ל-50 שקל של המדינה/ביטוח הלאומי בקרן של בנם, עוד 50 שקל מכספי קצבת הילדים של בנם, יגדל הסכום שבנם יוכל למשוך בהגיעו לגיל 18 לכ-40 אלף שקל.  

בהתאם לתוכנית, יפקיד כאמור המוסד לביטוח לאומי 50 שקל לחודש לכל ילד לחשבון חיסכון ייעודי על שמו. עם הגיע הילד לגיל 18 יפקיד הביטוח הלאומי 500 שקל נוספים בקרן, ואם הילד יבחר לדחות את מועד משיכת הכספים עד גיל 21, יפקיד המוסד 500 שקל נוספים במועד הגיע הילד לגיל 21. המדינה תישא בכל עלויות הניהול של הקרן עד שהילד יגיע לגיל שבו הוא מושך את הכספים, גיל 18 או 21, לבחירתו. 

עיקרי ההמלצות, שמתבססות על עבודת מטה של הדרגים המקצועיים באוצר, במשרד המשפטים ובמוסד לביטוח לאומי הן:

ברירת המחדל תהיה ניהול כספי החיסכון בקופת גמל להשקעה, כך שיצברו תשואה לפי התשואה בשוק ההון. המשפחות שיחסכו במסלול זה יחולקו באופן אקראי בין כל הקופות הפועלות בתחום זה. המפקחת על שוק ההון במשרד האוצר תפקח על התנהלות הקופות. במסגרת הסמכויות הקיימות בחוק. הכספים יושקעו במסלול ברירת מחדל סולידי שייקבע על ידי המפקחת. זכויות העמיתים בקרן יהיו אחידות בכל הקופות.

הגופים הפיננסיים שיוכלו לפתוח תוכניות "חיסכון לכל ילד" ייקבעו במסגרת מכרז תנאי סף, אשר יגדיר את מחויבויות הגופים למוסד לביטוח לאומי, ואת שיעור דמי הניהול שתשלם המדינה. המדינה תישא בדמי הניהול עד הגיעו של הילד לגיל 21, ולאחר מכן דמי הניהול יישארו קבועים.

ההורים יוכלו להפקיד 50 שקל נוספים מתוך קצבת הילדים לחשבון החיסכון. כמו כן, תעמד בפניהם האפשרות לקבוע באם להפקיד את הכספים לקופת גמל או לבנק ולבחור את מסלול ההשקעה בו ינוהלו הכספים. באם ההורים לא בחרו, יחול מנגנון ברירת המחדל. מומלץ כי מנגנון זה יחלק את המשפחות באופן שווה ואקראי בין כלל הקרנות הפועלות בתחום. הגוף המנהל יעביר מדי שנה דיווח לילד אודות מצב החשבון שלו. בנוסף, יחויבו הגופים להעמיד לרשות ההורים והילד אתר אינטרנט ייעודי שבו ניתן יהיה לעקוב אחר מצב החיסכון. 

משיכת הכספים תתאפשר, על פי החוק, בהגיעו של הילד לגיל 18, עם חתימת הורים, והחל מגיל 21 ללא חתימת ההורים, לכל מטרה. המשיכה תיעשה בבקשה של העמית לקופה בה מנוהלים הכספים, והכספים יועברו ישירות מהקופה אל חשבון בנק על שמו. במקרה ולעמית אין חשבון בנק, הוא יכול לקבל מקופת הגמל המחאה על  שמו.

כחלון. דורש את האוצר (צילום: פלאש 90 בן קלמר, חדשות)
משה כחלון | צילום: פלאש 90 בן קלמר, חדשות

על הקמת החיסכון לכל ילד הוחלט לצד ההחלטה על הגדלת קצבאות הילדים, במסגרת תקציב 2015–2016 ובהתבסס על מסקנות הוועדה למלחמה בעוני. החיסכון החדש מחליף דרישה להגדלה גדולה אף יותר בקצבאות.

שר האוצר, משה כחלון, אמר כי "תכונית חיסכון לכל ילד מהווה צעד נוסף לצמצום הפערים החברתיים בישראל, לקידום שוויון הזדמנויות למשפחות ממעמד הביניים והשכבות החלשות ולהגברת המודעות לחיסכון. התוכנית תאפשר למי שהגיע לגיל 18 להתחיל את חייו הבוגרים עם 20 אלף שקל ביד, ותפתח בפניו הזדמנויות חדשות. מדובר בסכום התחלתי שיאפשר לכל צעיר בישראל לרכוש השכלה גבוהה, להקים עסק או כל מטרה ראויה אחרת. העובדה כי הכספים יופקדו בקופות הגמל החדשות להשקעה יאפשרו לחוסכים להשיג תשואה נוספת על כספם ובכך להגדיל את החיסכון אפילו יותר".

ישראל מצטרפת לאירלנד, סינגפור ובריטניה

מנגנוני החיסכון בעולם שונים זה מזה באופן משמעותי. כך למשל בבריטניה, ניתנו שני מענקים חד פעמיים, 1,500 פאונד בלידה, ו-1,500 פאונד נוספים בגיל בצורת ואוצ'ר, כאשר בעלי הכנסות נמוכות מקבלים סכומים מוגדלים. ההורים יכולים לבחור ולהפקיד את הכספים בכל גוף פיננסי לבחירתם. באם לא בחרו ההורים, הכסף הועבר לחשבון ברירת מחדל. את הכספים ניתן למשוך החל מגיל 18, לכל מטרה.

בסינגפור ניתן מענק לידה של כ-16.8 אלף שקל לילדים הראשון והשני, וכ-22.4 אלף שקל לילדים השלישי והרביעי. ההורים יכולים לבחור להפקיד את הכסף באחד משלושה בנקים מאושרים על ידי המדינה, וניתן למשוך את הכספים לטובת צריכת שירותים לילד (כגון חינוך, בריאות, משקפי ראייה) גם לפני הגיעו של הילד לגיל 18.

באירלנד, הורים שבוחרים להפקיד את קצבאות הילדים שלהם בחיסכון עבור הילד זוכים לתשואה קבועה מראש ל-5 שנים. ניתן למשוך את הכספים בכל עת, אך ללא הריבית המובטחת בסוף התקופה. 

בארה"ב, ברוב המדינות, מוקם מנגנון ממשלתי הדואג לתפעול השוטף של החשבונות (פתיחה, משיכה, הפקדות, העברת דיווחים למשפחה וכו'), אשר מוציא את הכספים להשקעה בשוק ההון על ידי גופים פרטיים. 

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
הפרסום דוחף קדימה את תחום המציאות המדומה
להוזיל את חשבון החשמל ב-10 דולרים בחודש