קטגוריית הקרנות 20/80 הן מהפופולאריות ביותר בתעשיית הקרנות. מדובר בקרנות שמתמחות באיגרות חוב ושיעור חשיפתן לאג"ח מכל סוג ו/או פיקדונות ו/או מזומנים לא יפחת מ-80% מהשווי הנקי של נכסי הקרן. יתר השקעות הקרן במניות. מה הרציונל? ובכן, רוב הציבור משקיע את כספיו בין אגרות חוב למניות כשאגרות החוב נהנות ממשקל גבוה יותר כי הן נתפסות בטוחות יותר. 80/20 זה היחס המועדף, אבל זה תלוי באהבת הסיכון יש גם כאלו שיבחרו ב-70/30 ויש בקצוות שונאי סיכון עם שיעור מאוד גבוה של מניות ובקצה השני אוהבי סיכון עם שיעור גבוה של מניות. 

 

בתעשיית הקרנות מנסים לכוון לקרנות שמתאימות לציבור והסתבר שהקטגוריה הזו היא המועדפת, גם וכנראה בעיקר יועצי ההשקעות בבנקים שמכוונים לשיעורי השקעה כאלו. 

 

בדקנו את הקטגוריה של ה-80/20 (בהמשך לבדיקת הקרנות הגמישות המובילות). נתחיל בכמה תובנות. ראשית, רוב הקרנות המובילות נוטות לחשיפה גבוהה לאג"ח קונצרניות (60%-40% מסך השקעת הקרן). שנית, יתר ההשקעה מתפזרת באג"ח ממשלתי ופיקדונות שונים. וכאמור - שיעור של עד 20% הוא במניות. במילים פשוטות, אם רכשתם קרן נאמנות 80/20 סדר גודל של 80% מההשקעה שלכם תהיה באגרות חוב ו-20% במניות. 
 

דגשים חשובים בבחירת קרן 80/20

יש מספר פרמטרים שניתן לבדוק לפני שמחליטים באיזה קרן להשקיע - גידול בהיקף הנכסים, דמי ניהול, מדיניות הקרן ובאיזה מכשירים היא משקיעה וכן מבחנים ודירוגים של תשואה וסיכון. ככלל, המבחנים האלו מבטאים מי היה טוב בעבר. זה לא מבטיח מי יהיה טוב בעתיד, אבל מנהל טוב אמור להמשיך לספק את הסחורה, אם כי ואת זה חשוב לדעת - בסופו של דבר התשואות של קרנות בכל קטגוריה בטווח הארוך די קרובות אחת לשנייה. הרי אין קוסמים. אי אפשר להכות את השוק לאורך זמן. ואגב - זה מחבר אותנו לסוד ידוע בתעשייה: קרנות מחקות שעוקבות אחרי מדדים מספקים לאורך זמן תשואה טובה מרוב מנהלי הקרנות האקטיביים, ואם כך - אז למה לשבור את הראש? רוצים 80/20 תקנו קרנות מחקות מנייתיות ב-205 מהתיק ו-80% קרנות מחקות אג"חיות - גם תיצמדו למדדים (ולאורך זמן זה משתלם) וגם תשלמו דמי ניהול נמוכים יותר (הרחבה: בדיקת ביזפורטל - מי הקרנות המחקות הטובות?)
 

עניין חשוב נוסף בקרנות האלו הוא ההבנה שמה שמייצר את התשואה אלו המניות. באגרות חוב הפערים בין מנהל אחד לשני הם קטנים. איך מרווח, אין הבדל כי פשוט אין תשואה. התשואות באגרות החוב הממשלתיות אפסית ובאגרות חוב הקונצרנית היא נמוכה היסטורית. מכאן שהדרך של מנהל הקרן לייצר תשואה היא דרך המניות. בחירת המניות הופכת את הקרן להצלחה או כישלון.     

 

בדיקת אחוז דמי הניהול - בעולם של ריבית אפסית, יש משמעות ענקית לדמי הניהול. אפילו יותר ממבחן התשואה ההיסטורי כי אחרי הכל זה ישפיע על התשואה בעתיד. בקרנות מסוג 80/20 בהן התשואה יחסית מתונה בגלל מרכיב גבוה של אגרות חוב דמי הניהול מהווים פקטור משמעותי בתשואה הכוללת שלכם. כך שלפעמים גם אם קרן עשתה תשואה של 3%-2% הרווח נטו שלכם יהיה 1%-2%. אין סיבה לדמי ניהול כאלו, תבחרו את המנהלים שיודעים לספק תשואה, אבל דואגים לכם ולא רק לדמי הניהול שלהם.

 

מדיניות הקרן היא מרכיב מרכזי ברמת הסיכון של הקרן, יש מנהלי קרנות שישקיעו באג"ח מדורגים גבוה, אג"ח ממשלתיות ופיקדונות שיניבו במקרה הטוב אחוזים בודדים. לעומת זאת יש מנהלי קרנות שייקחו את ההשקעה באפיק המנייתי לקרנות סל ממונפות, אופציות וכד'. כאן הסיכון גבוה באופן משמעותי והתשואה עשויה להיות בהתאם, ומנגד ההפסד. בנוסף מצוין שיעור החשיפה למט"ח שגם עשוי להשפיע על התשואה הכוללת. עם זאת, בפועל, רוב הקרנות בקטגוריית 80/20 די קרובות במדיניות ההשקעה שלהן.

 

מה עשו הקרנות בשנה החולפת?

בבורסה הישראלית יש 70 קרנות נאמנות של 80/20 עם סך נכסים של כ-11 מיליארד שקל בהשוואה לסך כספי של 180 מיליארד שקל בכלל קרנות הנאמנות המנוהלות

 

בשנה הנוכחית התשואות בקרנות ה-80/20 נעו בטווח של מינוס 6% ועד 5.5%. גם בקטגוריה הזו יש שורה של גופים שמנהלים מספר קרנות - למה? כי אפשר וככה יש סיכוי שאחת מהן תתברג בצמרת. הזהרנו בעבר מגופים שיש להם קרנות רבות ורשות ניירות ערך שמודעת לבעיה כבר שנים החליטה לצמצם את מספר הקרנות בכל קטגוריה  זה מהלך מבורך.

 

בכל מקרה, שימו לב עד כמה האבסורד גדול בגלל כמות הקרנות הגדולה של כל גוף בכל קטגוריה. הראל מובילה את התשואות בקטגוריה 80/20 אבל מנגד יש לה גם את אחת הקרנות הגרועות בקטגוריה. כלומר, משקיע שמגיע לבנק או רוכש בעצמו קרן נאמנות של הראל יכול היה להרוויח בשנה מעל 5% ובאותו אופן להפסיד 5%. זה לא תקין. המשקיע הסביר בקרנות לא יודע לזהות הבדלים בקרנות חוץ מאשר שם שונה. והשם דומה.

 

הראל זו רק דוגמה. גם למיטב דש שמדורגת גבוה יש מספר קרנות בקטגוריה וגם לרבות נוספות. אז הנה הדירוג, רק תזכורת: מה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה; תסתכלו על דמי הניהול ואתם יכולים להרכיב בעצמכם 80/20 דרך קרנות מחקות. 

 

 כתבות נוספות ב-Bizportal

הפיקוח על הבנקים למען הבנקים: דחיית פירעון הלוואות גוררת ירידה בהפרשות ומעלה את מחירי המניות; ותודה ליאיר

פרוטוקול ישיבת הפד משך לראלי בסיום המסחר בוול סטריט

כסף - כל מה שצריך לדעת