1. לקנות מטבעות וירטואליים

אמנם לא תוכלו להחזיק אותם ביד ובטח שלא לשלם איתם במכולת, לפחות לא בארץ, אבל השנה יכולתם להרוויח הרבה כסף אם הייתם משקיעים אותו במטבעות הוירטואליים, הביטקויין והאתריום. השנה הצליחו המטבעות הדיגיטליים הללו, המתקיימים רק בתוך רשת מוצפנת כשהם עוברים מאחד לשני, לשבור שיאים של רווחים. נכון לעכשיו הדעות חלוקות האם החגיגה רק מתחילה או שהבועה עומדת להתפוצץ.

"החל מינואר 2017 מחיר הביטקויין זינק בכ-800% ואילו מחיר האתריום בכ-5,000%", מסביר מתן פסטרנק, מומחה לכלכלה ומשפט במכללת ספיר, "כלומר, אם הייתם רוכשים בתחילת השנה ביטקויין אחד, שערכו היה אז כ-958 דולרים, הייתם משלשלים לארנקכם הדיגיטלי במהלך השנה יותר מ-8,300 דולרים. בגזרת האתריום העלייה הייתה אפילו יותר יפה, אם הייתם משקיעים באתריום אחד את ה-8.24 דולרים שהוא היה שווה בתחילת השנה, הייתם מתעשרים השנה בכ- 472 דולרים", הוא מסביר.

"בדיעבד היינו יכולים לדעת שגם השנה ערך המטבעות הווירטואליים יעלה, רק שלא ניתן היה לצפות בכמה. בתשע השנים מאז שהביטקויין הומצא, מחירו עולה כל שנה במאות אחוזים" הוא מסביר. מצד שני, הוא מזהיר שהשקעה במטבעות הוירטואליים מסוכנת מאוד. "ערך המטבעות הללו הוא משהו מאוד תנודתי, כרגע המגמה למעלה אבל זה יכול להשתנות ביום אחד. אפשר לראות שכבר עכשיו מדינות החלו לפעול נגד זה, אם זה במיסוי או כמו שבסין אסרו לסחור במטבעות הוירטואליים".

2. להמר נגד המניות של חברות התרופות הגדולות

שנת 2017 לא הייתה השנה המוצלחת של חברות התרופות הגדולות, ובראשן טבע. מנייתה של טבע, שעד אז כונתה מניית העם והניבה רווחים יפים עבור משקיעיה הרבים, התרסקה וערכה ירד בכ-,65%, עד שהכריזה על תכנית פיטורים חסרת תקדים, במסגרתה יפוטרו 1,750 עובדים בישראל ועוד אלפים ברחבי העולם. דומה לכך היה גם מצבן של חברות נוספות בענף התרופות, כאשר ערכי המניות של החברות אופקו הלת' קייר וקומפיוז'ן ירדו בכ-62% ו-53% בהתאמה.

"מה שקרה למניית טבע היה סוג של סיפור עם סוף ידוע מראש, אף על פי שלאורך שנים רבות המשקיעים הרוויחו תשואות יפות ממנה", אומר סיון ליימן, יועץ השקעות פרטי בחברת כנען יעוץ השקעות. "מה שגרם לנפילת המנייה היא התנהלות עסקית בעייתית מאוד לאורך מספר שנים ומכמה בחינות - כמו למשל העובדה שעיקר רווחיה של טבע נשענו על תרופת המקור שלה, הקופקסון. כאשר מועד הפטנט של הקופקסון הסתיים וצצו לה השנה תחליפים, טבע איבדה נתח גדול מרווחיה. גם הביקורת כלפי החברה על מחיריה הגבוהים בארצות הברית אשר הובילו לתחרותיות רבה בשוק ולאובדן של רווחים לא הועילו לה. בנוסף, רכישת חברת אקטיבס במחיר גבוה מאוד – כל אלה הובילו להפסדים כלכליים משמעותיים של החברה וכמובן גם לירידת ערך המנייה שלה".

מובילאיי ישראל, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מובילאיי. עדיין ללא מתחרים | צילום: חדשות 2

3. לקנות מניות של חברות סטארט אפ ישראליות

אם הייתם מספיק זריזים, והשקעתם כסף במניות של חברות סטארט אפ ישראליות, אולי הספקתם לנגוס בחלק מהרווחים העצומים שהן עשו השנה. בחודש מרץ  התרגש עלינו חל "האקזיט הגדול ביותר בתולדות המשק": חברת מובילאיי הישראלית נרכשה על-ידי חברת "אינטל" האמריקאית בכ-15 מיליארד דולרים. אקזיט מכובד נוסף עשתה גם ארגוס, חברת הסייבר הישראלית בתחום הרכב, אשר נמכרה ב-450 מיליון דולרים.

"מי שהשקיע בחברות הללו בתחילת דרכן ללא ספק הכפיל את כספו אבל גם מי שהשקיע בהן השנה עשה רווח יפה" טוען פסטרנק. "בזכות האקזיט של מובילאיי ערכה של מניית החברה עלה בכ- 67%. זה שישראל היא מעצמת סטארט אפ זה עניין ידוע, מה שהפתיע אנשים זה הסכומים האדירים שהחברות הללו נמכרו בהם השנה והצפי הוא כמובן שהמגמה הזו תמשיך גם בשנה הבאה".

עומדים בתור לאייפון החדש (אילוסטרציה: shutterstock)
עומדים בתור לאייפון החדש. הענקיות ממשיכות לצמוח | אילוסטרציה: shutterstock

4. להשקיע במניות של חברות הטכנולוגיה ובמדד נאסד"ק 100

לא לחינם נחשבות ענקיות הטכנולוגיה אפל, גוגל ומיקרוסופט למובילות בשוק ומי שהשקיע בהן גם השנה ממש לא טעה. כפי שניתן היה לצפות ערכן של מניותיהן המשיך לעלות גם השנה, וכתוצאה מכך גם מדד נאסד"ק 100, המשקף את מצבן של חברות הטכנולוגיה בארצות הברית. מינואר 2017 ועד היום, עלה מדד הנאסד"ק בכ-31%, ערכה של מניית אפל עלתה בכ- 50.31% וערכן של מניות גוגל ומיקרוסופט עלה בכ-36% ו-35% בהתאמה.

"כמו בכל שנה, גם הפעם עלו מניות חברות הטכנולוגיה באחוזים יפים ויש לצפות שמגמה זו גם תימשך" אומר פסטרנק. "לחברות הללו יש עוד המון מה להציע, למשל פיתוחים טכנולוגיים חדשים שהשקיעו בהם ועדיין לא הניבו את מלוא הרווח".

בניין שעובר שיפוץ במסגרת תמ"א 38 בראשון לציון (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
בניין שעובר שיפוץ במסגרת תמ א 38 בראשון לציון | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

5. לקנות דירה בפריפריה הרחוקה או בפריפריה של תל אביב

מחירי הדירות בפריפריה זינקו בשנת ינואר באחוזים גבוהים יותר מאשר באיזור המרכז, אך האם באמת משתלם לנו יותר לרכוש דירה בפריפריה הרחוקה? ישראל בוכוולד, יועץ השקעות בנדל"ן טוען שלא. "אמנם המחירים בפריפריה עלו ביותר אחוזים בממוצע מאשר מחירי הדירות במרכז אך אם אני רוצה ליהנות מתשואה יציבה אעדיף לרכוש דירה במרכז, כיוון שיהיה קל לי יותר למנף אותה ולקבל עליה שכר דירה חודשי גבוה וקבוע. בפריפריה הרחוקה התשואה גבוהה יותר אבל קשה יותר להשכיר את הדירה".

מי שהצליח ליהנות מכל העולמות השנה הוא דווקא מי שהשקיע בערי הלווין של תל אביב. "בערים שנמצאות במעגל השלישי מתל אביב, כדוגמת ראשון, באר יעקב, פתח תקווה ונתניה, הייתה עליית מחירים יפה וגם ההכנסות שאפשר לקבל משכר הדירה שם לא רעות", טוען בוכוולד. "לכן, מי שרכש דירה להשקעה בערים אלו גם הרוויח שכר דירה חודשי יחסית גבוה וגם קיבל תשואה גבוהה מעליית מחירי הנכס. אני צופה שהמגמה הזו תמשיך גם בשנה הבאה".

אמנם האפיקים שהצגנו הניבו רווחים יפים עבור מי שהשקיע בהם בשנה החולפת אך אנו לא מעודדים אף אחד לסכן את כספו בהשקעות לא בטוחות. הפנטזיה להתעשר בקלות יכולה להיות מפתה אך יש לזכור תמיד שהדרכים הללו יכולות להביא גם להפסדים כלכליים עצומים. תמיד חשוב לצאת לדרך של השקעות בליווי של ייעוץ מקצועי וחסר פניות.