בחישוב הרווחיות של עסק, לרכיב המלאי חשיבות רבה, ככל שבעסק מלאי גדול יותר, הרווח החשבונאי בסוף השנה יהיה גדול יותר, כי ככל שהמלאי גדול כך קטנה העלות המחושבת בגין המלאי שנמכר באותה שנה. כך למשל אם עסק מכר מוצרים ב-1,000 שקלים ובאותה התקופה קנה מלאי ב-800 שקלים אך בסוף התקופה נותר לו מלאי בשווי 200 שקלים, הרווח שלו לאותה התקופה יהיה 400 שקלים.

אבל הרווח הוא רק תאורטי, כי כאשר לעסק יש מלאי על המדפים, למעשה הכסף שהעסק הרוויח אינו מתורגם למזומן, מצב המקשה על בעל העסק לשלם את החשבונות וההתחייבויות שלו. נניח שאותו בעל עסק השקיע 800 שקלים בקניית מלאי ומכר מוצרים ב- 1,000 שקלים, הוא עשוי לטעות ולחשוב שיש לו בכיס 200 שקלים, אבל כאשר הוא רכש מוצרים נוספים אותו הרווח למעשה חזר למדף. מצב זה מבלבל עוד יותר כאשר לעיתים קיים גם מלאי שמתיישן ולא ניתן למכור אותו עוד.

ריכזנו בפניכם שלושה טיפים כדי לעזור לבעל עסק המתמודד עם סוגיות אלו:

1. איך משפרים את תזרים המוזמנים

תזרים מוזמנים שלילי הוא אחד הקשיים הנפוצים ביותר בעסק, מה עושים? שתי פעולות "עזרה ראשונה" הם צמצום המלאי והקדמת תשלומים, כאשר אנחנו מוכרים ומממשים את המלאי אנחנו מגדילים את הכסף הפנוי ובכך משחררים את תזרים המזומנים, יש לבצע זאת בזהירות כי צמצום נרחב מידי של מוצרים עשוי לפגוע במכירות, הקדמת תשלומים היא פיתרון נוסף צמצום ה"פריסה לתשלומים" שדוחה את קבלת התשלום עבור הסחורה יכולה לסייע לעסק מהיקלעות למצוקה.

2. איך מודדים את הרווח

בעל עסק חייב להיות עם היד על הדופק ולדעת לכמת את הרווח שלו, אם הוא ימתין לסוף השנה כדי לדעת מה הרווח, הוא עשוי למצוא עצמו בחוסר שיהיה קשה מאוד לגשר עליו בהמשך. מאחר ולרכיב המלאי יש משמעות גדולה מאוד, ביכולת להעריך את הכדאיות הכלכלית חשוב לבצע הערכה שוטפת של המלאי ולכלכל את הצעדים בהתאם, כדי לא להגיע למצב לא רצוי של עודף או חוסר במלאי.

גיתית שלומי (צילום: אודי מוצני,  יחסי ציבור )
גיתית שלומי | צילום: אודי מוצני, יחסי ציבור

3. ספירת מלאי וחישוב המס

כפי שציינו לספירת המלאי בסוף השנה השפעה על הרווח החשבונאי ממנו נגזרים המיסים שבעל העסק ידרש לשלם למס ההכנסה ולביטוח הלאומי. בסוף השנה כאשר נספר המלאי חשוב להקפיד על הכללים החשבונאיים, מאחר והערכת המלאי תתבצע על פי הנמוך מבין העלות (מה ששילמנו עליו) לשווי המימוש (בכמה ניתן למכור אותו) יש לבצע הערכה מדוייקת, אם הערך של המוצר ירד מסיבות שונות, חשוב שהנתון יילקח בחשבון. כדי לבצע הערכה נכונה אין להתייחס לספירת המלאי כפעולה טכנית ולהתייעץ עם יועץ מס בכל סוגיה הנוגעת להערכת המלאי. למשל, מה לעשות אם חלק מהמלאי או כולו נהרס מסיבות שונות (גניבה, שריפה ועוד).

גם בעולם העסקים, לעיתים, רב הנסתר על הגלוי, לא אחת אנחנו נתקלים בעסקים שנמצאים בחוסר אונים למרות שיש להם מוצרים נהדרים ושיעורי רווח נאים, בעזרת היכרות עם המספרים ותכנון נכון לעסק, ניתן לחשוף את הרווח המסתתר בעסק ולסייע לעסקים לפרוח.

הכותבת היא יו"ר פורום מיסים ומ"מ נשיא לשכת יועצי המס