סקר מקיף שביצע המרכז לביטוח פנסיה חובה בשיתוף מכון המחקר פאנלס, מציג נתונים מדאיגים לגבי אחוז הביטוח הפנסיוני לעובדי משק הבית בישראל. על פי הסקר, 43 אחוזים ממשקי הבית המעסיקים עובד בביתם (כמו עוזר/ת, מטפל/ת, מכבס/ת ועוד) אינם מבטחים אותם בביטוח פנסיה חובה.

יש לציין, כי על פי חוק עוזרות בית זכאיות להפרשות לביטוח פנסיוני (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים), בדומה לכל עובד שכיר.

על פי אתר "כל זכות", החל ממשכורת חודש ינואר 2017 שיעור ההפרשות עומד על 18.5% מהשכר, מתוכו 6% על חשבון העובד והיתר על חשבון המעסיק החובה לערוך ביטוח פנסיוני לעובדת היא בנוסף על החובה לשלם עבורה דמי ביטוח לאומי. אם המעסיק מפר את חובתו בעניין הפרשות לפנסיה, ניתן להגיש נגדו תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.

יש להדגיש - העובדת אינה רשאית לוותר על הביטוח הפנסיוני ואינה רשאית למנוע מהמעסיק לנכות את חלקה של העובדת בהפרשות מתוך השכר.

בפריפריה הרוב לא מבטחים

מממצאי הסקר עולה כי עיקר משקי הבית שנמצאים בסיכון מצויים דווקא בפריפריה ואילו באזור תל אביב והמרכז ישנה מודעות גבוהה יותר לנושא ואחוז המשפחות המבטחות גבוה משמעותית. כך למשל, באזור הצפון 67 אחוזים מהמעסיקים לא מבטחים את עובד/ת משק הבית, לעומת אזור המרכז בו רק 40 אחוזים אינם מבטחים את העובד. גם באזור ירושלים ישנה מודעות נמוכה לנושא וכ- 60 אחוזים מהמעסיקים באזור זה אינם מבטחים את עובדיהם.

יש לציין, כי בניגוד לסיכון הכלכלי הגבוה עלות הפנסיה לעובד היא נמוכה מאוד ומדובר בפער עצום בין הסיכון לעלות. נסביר בקצרה – בעוד החשיפה של המעסיק לתביעה בגין פציעה, מחלה, חבלה או מוות חלילה יכולה להגיע למאות אלפי שקלים, ההפרשה לפנסיה עבור אותו עובד לא עולה בדרך כלל על סכום של עשרות שקלים בחודש.

ככלל, ככל שהעוזרת צעירה יותר כך הסיכון במקרה של תביעה גבוה יותר. למשל, עוזרת בית בת 25 עשויה לתבוע 230 אלף שקלים, בעוד עובדת משק בית בת 50 תתבע כ-80 אלף שקלים (הנתונים המובאים כדוגמה משקללים ממוצע של משך העסקה וכמות מעסיקים סטנדרטי בענף).

>> כמה יעלה לכם להעסיק עוזרי בית חוקיים

"אמנם המצב כיום טוב מבעבר, אך כפי שכולנו עושים ביטוח חובה לרכב או למשכנתא, כך על כל המעסיקים של עובדי משק הבית להתייחס ברצינות לביטוח פנסיה לעובדים אלו", מסביר עופר קריב, מנכ"ל המרכז לביטוח פנסיה חובה. "מניסיוננו, אנשים מתקשים בחישוב עלויות הביטוח ועל כן אנו רואים חשיבות עליונה בהצפת המידע ובחידוד החשיבות שבהסדרת פנסיה לעובדי משק בית".

במחקר השתתפו 300 משיבים שמעסיקים עובד/ת משק בית מסוג כזה או אחר, אשר סוננו מתוך מדגם מייצג של 907 ישראלים בגילאי 35+ ורמת הכנסה ממוצעת או מעל הממוצע.

63 שקלים לשעה בתל אביב

הסקר אפשר ליצור תעודת זהות ממוצעת של עוזר/ת בית בישראל.

גיל הממוצע: 53.5

משכורת חודשית ממעסיק בודד: 800 שקלים

מספר הנשים: 15,500

מספר הגברים: 1,700

מהנתונים עולה עוד, כי הכי משתלם לעבוד כעוזרת בית/מטפלת בעיר תל אביב. עוזרת בית משתכרת 63 שקלים בממוצע בתל אביב, לעומת 50 שקלים בממוצע בכול הארץ.

מטפלת משתכרת 4,500 שקלים לחודש בממוצע בתל אביב, לעומת 3,500 אלף שקלים בממוצע בכול הארץ.