א', רופאת שיניים וותיקה, החלה לחסוך לפני 31 שנה את כספי הפרישה שלה לפנסיה בחברת כלל ביטוח, כשעבדה בקופת החולים מכבי. אבל אז, לפני כשנתיים, כשהחלה לחשוב על פרישה, היא נכנסה לאתר חברת הביטוח וגילתה שם שלל טעויות – חוסרים בהפקדות, טעויות בהגדרות האישיות שלה ועוד.

"הפוליסה שלי נפתחה ב-1989, כשהייתי בת 31. שנה לאחר מכן, ב-1990, גיליתי שאני משלמת תוספת ריסק של 50% נוספים בפרמיה על אובדן כושר עבודה", היא מספרת, "מכיוון שהייתי בריאה לגמרי, פניתי לסוכן, עשיתי לבקשתו בדיקות דם שיצאו תקינות לגמרי. בנוסף, גיליתי שבפוליסה נכתב בכתב יד 'מעשן'. למרות שמעולם לא עישנתי. אחרי הערעור, קיבלתי בסוף 1990 מכתב שתוספת הריסק בוטלה. ב-2005 גיליתי שאיש לא תיקן את הטעות., אבל אף אחד לא החזיר לי את הכסף שנלקח ממני. אחר כך, מאמצע 2016 ההפקדה החודשית הייתה בין 1-3 שקלים בחודש, בלי הסבר. נלחצתי נורא, פניתי לסוכן שניסה לברר את העניין מול החברה, אבל לא קיבל תשובות".

בסוף 2017 הודיעה לה חברת הביטוח שהפוליסה הסתיימה כיוון שהגיעה לגיל הפרישה., ושהיא זכאית לסכום של 983 אלף שקלים. כשקיבלה מהסוכן את מסמכי הפוליסה, היא גילתה לתדהמתה שהוגדרה כמעשנת עד 2005 והמשיכה לשלם את תוספת הפרמיה, על אף מה שהובטח לה.

א' פנתה לחברה, אך לא הצליחה לקבל תשובות. היא פנתה חברה העוסקת בבדיקות ביטוחים פנסיוניים ", שמתמחה באיתור טעויות בפוליסות, אך בחברת כלל מסרו להם רק חלק מהמסכים שביקשו, ולכן הנושא לא התקדם כי בפוליסי צ'ק לא יכלו לעשות חישוב מדויק.

לבסוף, לאחר שהגישה תלונה פנתה למפקח על הביטוח, הודיעה לה כלל ביטוח שערך הפדיון עלה, ושבחשבונה יופקד סכום של 1.361 מיליון שקל. "שמחתי, כי חשבתי שבעקבות התלונה הם תיקנו את כל הטעויות ולכן סכום הפדיון עלה", מספרת א', שביקשה לקבל בדואר את כל הדו"חות השנתיים שלא קיבלה במשך כמה שנים בטענה שכתובתה הייתה שגויה. בנוסף, בדיקה נוספת גילתה טעויות בשתי פוליסות נוספות של א' בחברה.

לאחר שנודע לה סכום הפדיון המכובד העומד לרשותה, פנתה רופאת השיניים ליועץ פרישה, שגילה אי סדרים כמו היעדר רצף זכויות בין המעסיקים, שא' לא ידעה שהיה עליה להסדיר בעצמה. היועץ אף הסביר לה, לדבריה, שהכסף העומד לרשותה בפוליסה הוא בחלקו הוני – כלומר למשיכה ללא תשלום מס, וזה הסכום של ה-1.36 מיליון שקל, ושאר הכסף בפוליסה ישמש לקצבת פנסיה חודשית לכול חייה, בסך כ-5,000 שקלים עליה ישולם מס. "היה חשוב לי לקבל גמלה, גם אם אשלם עליה מס, כי הקטנתי את היקף העבודה, עקב בעיות בידיים, שזה קריטי לרופא שיניים, והלכתי ליועץ מס".

חישוב שגוי

אך לאחר הבירור התברר ל-א' שהטעות יחידה שבה חברת כלל הסכימה להודות היא הסכום ששולם לה, בטענה שהריבית שחושבה על הצבירה הייתה גבוהה מדי בשל טעות אנוש. יחד עם כספי הגמלה שמגיעים לה הצטבר הסכום ל-1.721 מיליון שקלים, ובינואר 2019 כלל ביטוח תבעה אותה בדרישה שתחזיר שני שליש מכספי הפדיון, והטילה עיקול על הכספים בחשבונה של א'.

מכלל נמסר לרופאה כי על פי החישובים היא גם לא תקבל פנסיה חודשית. "במהלך בקרה פנימית שערכה התובעת התגלה כי סכום הפדיון שהופקד לחשבון הנתבעת היה גבוה מערכי הפדיון הכולל שהיה נכון למועד בקשת הפדיון (כספי תגמולים ופיצויים) כאמור, וכתוצאה מכך לא נותרו בפוליסה כספים מהם זכאית הנתבעת לקבלת קצבה", נטען בכתב התביעה.

לטענת חברת כלל, סכום של 424 אלף שקלים לא היה אמור להיכלל בערכי הפדיון של הפוליסה, והיא לא הייתה זכאית לתגמולים (חייבים במס) בסך של כ-235 אלף שקל, כמו גם פיצויים ממעסיקים קודמים ונוכחי. כלל תובעת מד"ר א' להחזיר לה כ-900 אלף שקלים "עקב מעשה תרמית אשר מקורו בטעות אנוש שנעשתה בתום לב ונוצלה על ידי הנתבעת לצורך התעשרות על חשבון התובעת", טוענת כלל בכתב התביעה. כלל אף ביקשה צו עיקול זמני במעמד צד אחד ובית המשפט נענה לבקשתה.

כלל ביטוח ציינה בתביעתה כי לאחר שהתגלתה הטעות, פנתה לרופאת השיניים ודרשה ממנה להשיב את "הסכום ששולם בשוגג בתוספת הפרשי ריבית והצמדה באופן מיידי ותוך 14 יום ממועד המכתב, תוך ציון העובדה כי לא נותרו בפוליסה כספים על שם הנתבעת מהם זכאית המשיבה לקבלת קצבה, וכי לא שולם בעבור הרכיבים שנפדו בטעות מס כנדרש". בתחילת 2020 שלחה כלל מכתב דרישה נוסף להשבת הסכום בצירוף ריבית והצמדה בתוך 7 ימים ובהמשך מכתב אחר שדורש את הכסף בתוך 48 שעות.

כשקיבלה את דרישת כלל להחזיר את הכספים ואת הודעת כלל כי אינה זכאית לקצבת פנסיה, שכרה א' את שירותיו של עו"ד ויועץ פנסיוני אורי בוים, המתמחה בתביעות משפטיות מול חברות ביטוח ופנסיה. בינואר 2020 שלח עו"ד בוים מכתב לכלל ביטוח ובו דרש מסמכים מהחברה.

"כמי שמצוי בתחום הביטוח שנים רבות, אציין כי ברור שמבוטח לא אמור להחזיק בכספים שהוא לא זכאי להם", אמר עורך הדין בוים ל-mako. "מאידך, מקומם מאוד שחברת ביטוח מובילה מסרבת להעביר מסמכים ונתונים מקצועיים לבדיקת הזכאות של רופאת השיניים. לכן הופתענו מהעיקול שנעשה במעמד צד אחד ומהתביעה הבלתי צודקת".

כיום, ד"ר א' צמצמה את משמרות העבודה שלה כי חשבה שהיא תקבל קצבת פנסיה בסך למעלה מ-5,000 שקלים, והיא מתפרנסת בחסר. "את כספי הפדיון רוצים לצמצם לי בשני שליש וקצבת פנסיה לא תהיה לי למרות שחסכתי 30 שנה. איפה פה הצדק?" קובלת רופאת השיניים.

מכלל ביטוח נמסר בתגובה: "כמפורט בכתב התביעה, הלקוחה קבלה כספים שלא כדין בהיקפים משמעותיים ביותר, ולא בכדי בית המשפט נעתר לבקשת כלל להטלת עיקול זמני. צר לנו כי נעשה שימוש באמצעי התקשורת לצורך ניסיון להפעיל לחץ פסול על כלל. אין זה המקום להשיב לטענות וכלל תמשיך ותנהל את ההליך המשפטי בדרכים המקובלות".