בין אם אתם מחפשים אתגר חדש או סתם חייבים את הכסף, להתחיל עבודה חדשה זה בדרך כלל רגע מרגש. אבל לפעמים, מרוב שאנחנו רוצים לסיים כבר את תהליך הגיוס בהצלחה ולצאת לדרך, אנחנו מפספסים סימנים חשובים שמאותתים לנו שאולי זה לא מקום עבודה מוצלח כמו שחשבנו.

מחפש עבודה זהיר אחד החליט להקדים תרופה למכה, והחליט להתייעץ עם הגולשים ברשת: "מהם הדגלים האדומים במקום עבודה שפשוט צועקים 'אל תעבוד כאן'?". הוא קיבל בתגובה תשובות מאלפי גולשים - ואלה הסימנים שהם ממליצים לשים לב אליהם בראיון העבודה הבא שלכם:

  1. "כל מי שאתם פוגשים שם עובד במקום הזה פחות משנתיים - וזה לא סטארט אפ. או הפוך: פעם התחלתי לעבוד במקום שכל העובדים בו היו שם כבר יותר מ-15 שנה, חוץ מעובד אחד שהתחיל לעבוד שם 8 חודשים לפניי. מיותר לציין שלא היו שם יותר מדי אפשרויות לקידום, והאנשים פשוט ספרו שנים (או ימים) עד לפרישה, ולא היה להם אכפת משום דבר. הדגל האדום היה ללא ספק העובדה שהעובד הכי חדש עשה לי את החפיפה ולא העובדים הוותיקים יותר".
  2. "Work hard, play hard = 'לא יהיו לך חיים מחוץ למשרד, אבל אנחנו הולכים לפוצץ אותך באלכוהול". "פעם שאלתי בראיון על הדברים הכיפיים שהם עושים בתור צוות, הדוגמה שקיבלתי הייתה עוגיות 'מיוחדות' שמישהו הביא למשרד לא מזמן. כן, זה בטח שווה את ה-55 שעות עבודה בשבוע".
  3. "אם כל מי שראיין אתכם עוזב עוד לפני היום הראשון שלכם בעבודה".
  4. "אם חברה גדולה יותר קונה את החברה שלכם ואומרים לכם ש'שום דבר לא הולך להשתנות מלבד השם והכתובת שממנה אתם הולכים לקבל את המשכורת' - אבל אז הכל משתנה. או אפילו גרוע יותר: כל אחד מהצדדים במיזוג מבטיח דברים שונים".
    חיפוש עבודה (צילום: shutterstock By fizkes)
    איפה כל האנשים שמחייכים | צילום: shutterstock By fizkes
  5. "משפטים כמו: 'אנחנו כמו משפחה' או 'סביבת עבודה דינאמית' הם פשוט דרך אחרת להגיד 'אנחנו הולכים לגרום לך לעשות דברים שלא קשורים לתפקיד שלך דרך רגשות אשם, והניהול פה גרוע. אל תגישו מועמדות לשום מקום עבודה שבתיאור המשרה שלו מופיעות המילים 'סביבת עבודה דינאמית'' או 'מולטי טאסקינג'. יהיה לכם טייטל מעפן ומשכורת נמוכה, בזמן שתעשו עבודה של חמישה אנשים ולא יכבדו אתכם".
  6. "הילדים של הבעלים בהנהלה".
  7. "אם יש שם כמה עובדים ממש חדשים, וקבוצה של עובדים שהיו שם מההתחלה - תדעו שאתם הולכים לקבל יחס חרא מהוותיקים".
  8. "כל העובדים נראים מדוכאים וממורמרים. אם אתם נכנסים למשרד ומרגישים כאילו הגעתם להלוויה - אף אחד לא מחייך או צוחק, אף אחד לא נראה שמח או מרוצה - פשוט תסתובבו ותחזרו לאוטו שלכם".
    מחכה לראיון עבודה (צילום:  Africa Studio, shutterstock)
    הם מתלהבים ממך יותר מדי? זהירות | צילום: Africa Studio, shutterstock
  9. "אם אתם שומעים מישהו בדרגה גבוהה יותר אומר משהו כמו 'אני לא צריך לעשות את זה'". התפקיד של המנהלים, הבעלים וכו' הוא לתמוך בצוות שלהם. אם הבוס שמסרב לעזור כשיש עומס או מאציל סמכויות בצורה גרועה - תתפטרו".
  10. "המקום שאני עובד בו מלא בדגלים אדומים. לדוגמה, לפני בערך חודש פיטרו עובד בן 16 כי הוא השתכר בעבודה ולא הצליח לתפקד. היום אני מגיע לעבודה ומגלה פתאום שאותו עובד חזר לעבודה. זה עצוב שלבית עסק כל כך קשה למצוא עובדים, ברמה שלוקחים בחזרה מישהו שרק הרגע פיטרו".
  11. הייתי בראיון עבודה שהמראיינים בו ממש התלהבו מאירועי הצוות שלהם בימי חמישי בערב. אמרתי להם שיש לי שני ילדים קטנים, אז אני כנראה אאלץ לוותר על רובם. הם הגיבו כאילו הרגע חירבנתי להם על השולחן".
  12. "משכורת גבוה בצורה קיצונית, עבור עבודה מאוד פשוטה שלא דורשת מאמץ - ובמיוחד אם יש להם בחוץ שלט "מחפשים עובדים" כל הזמן. זה אומר שאפילו עם שכר גבוה הם לא מצליחים לשמור על העובדים שלהם".
    עבודה מהבית (אילוסטרציה: By Olesya Kuznetsova, shutterstock)
    צריך שיהיו לך גם חיים | אילוסטרציה: By Olesya Kuznetsova, shutterstock
  13. "יש עליהם מעט מאוד ביקורות ב-Glassdoor, וכולן מדהימות. עבדתי פעם בחברה נוראית, והיו לה המון ביקורות של כוכב אחד (עם הרבה פירוט). אבל לא מזמן כולן נעלמו פתאום והתחלפו בכמה ביקורות של 5 כוכבים. כמה נוח".
  14. "המנהל ו/או הקולגות שלכם מתנהגים כאילו אתם האנשים הכי מדהימים שעבדו שם אי פעם כבר בחודש הראשון. מניסיוני, יש כמה סיבות אפשריות להתנהגות כזאת: 1 - הם מניאקים צבועים שמלכלכים עליכם מאחורי הגב ומפיצים עליכם שמועות, או 2 - צורת החשיבה שלהם היא מאוד שחור ולבן, ויש לכם פצצת זמן בידיים - תעשו דבר אחד קטן שלא מוצא חן בעיניהם, למשל אם תעשו טעות קטנה או תבקשו מהם לתקן משהו, והם יתהפכו 180 מעלות ויחליטו שמעכשיו הם שונאים אתכם לנצח. עוד אפשרות זה שהסטנדרטים שלהם הם כל כך נמוכים שאתם באמת העובדים הכי טובים שיש להם, כי המקום הזה פשוט מלא בעובדים גרועים".
  15. "כששואלים אתכם בראיון העבודה איך אתם מסתדרים עם קונפליקטים או אנשים עם אישיות קשה במקום העבודה. אם שואלים אתכם לגבי לקוחות קשים, זה עניין אחד. אבל אם הם בעצם שואלים אתכם איך אתם מתמודדים עם סביבת עבודה רעילה - זאת הולכת להיות סביבת העבודה שלכם".
  16. "אם מקבלים אתכם לעבודה על המקום - ותחילת העבודה מידית. יש סיבה שהם כל כך נואשים לגייס למשרה הזאת, ותאמינו לי שאף אחד לא רוצה להיות שם".
  17. "אם בזמן תהליך הגיוס אנשים שעובדים בחברה מתקשרים או שולחים לכם אימיילים מחוץ לשעות העבודה שלהם. זה סימן שאין במקום הזה איזון טוב בין העבודה לחיים האישיים. במקום אחד שבסופו של דבר התחלתי לעבוד בו, הפעם הראשונה שהמגייס התקשר אליי הייתה בחג. לא עצרתי אפילו לרגע לחשוב למה הבן אדם הזה עובד באותו יום, אבל בדיעבד הייתי צריך לחשוב על זה".
  18. "מספרים לכם כמה הזדמנויות התפקיד הזה יכול לפתוח לכם. זה אומר שהתפקיד עצמו הוא פח ואתם הולכים לשנוא כל רגע, אבל עושים את זה בשביל מה שמגיע אחרי. לרוב, השלב הבא הזה מגיע רק אחרי שאתם כבר חייבים לצאת משם מרוב שחיקה"._OBJ
  19. האם המראיינים שלכם מגיעים בזמן? האם הם כל הזמן בודקים את הטלפון שלהם? האם הם מסיימים את הראיון בדיוק בזמן גם אם המרואיין הבא עוד לא מוכן? זה מצביע על כמה דברים, כמו עד כמה אנשים לחוצים ועסוקים. זה טוב להיות עסוקים, אבל לא עד כדי כך שאתם לא יכולים להשקיע חצי שעה כדי להיפגש עם מישהו. זה גם מראה מה סדר העדיפויות שלהם מבחינת גיוס של עובדים חדשים".
  20. "טיפ: תשאלו את העובדים או את המראיינים שלכם על פעילויות הפנאי שלהם ובאיזו תדירות הם עוסקים בהן. שימו לב לתשובות שמצביעות על חוסר אנרגיה או זמן בסופי השבוע. זה כמובן משתנה מאדם לאדם ותלוי בתחומי העניין האישיים שלהם, אבל אם תשאלו את כל המראיינים שלכם את אותה שאלה, תוכלו לראות דפוסים".
  21. "עוד שאלה שכדאי לשאול עובדים בחברה: איפה הם רואים את עצמם בעוד 3-5 שנים. זה יכול להיות אינדיקטור טוב כדי להבין כמה מהר הם מרגישים שהם יכולים להתקדם וכמה התפתחות יש בתפקיד. חשוב להבין גם עד כמה החברה עצמה מקדמת עובדים - שימו לב לתשובות שמראות שלעובדים יש את הזמן והיכולת לחשוב על הצמיחה שלהם בעתיד. בחברת הייטק שעבדתי בה הרבה עובדים ענו לי 'אני לא בטוח, לא חשבתי על זה' - בדיעבד הבנתי שזה מדד לזה שאין להם זמן או כלים לפתח את עצמם".