כסף הוא נושא למבוגרים, נכון? כולנו מרגישים ככה, ולרוב ממדרים את הילדים שלנו מנושאים כלכליים. אנחנו לא עושים את זה מכוונה רעה, אלא פשוט כי הנושאים הפיננסיים נראים לנו "קשים" או "משעממים", ואנחנו מעדיפים לחסוך מילדינו את מה שלא נעים לנו.

אבל בסופו של דבר, הילדים יוצאים מהבית אל העולם ומגלים שהם לא מבינים כלום. אפשר למצוא את הדרך החינוכית והנכונה להנחיל חינוך פיננסי לילדים בלי להושיב אותם מול מצגות על מניות בבורסה. הנה כמה דברים שאתם חייבים ללמד אותם בעצמכם, וגם כמה הצעות איך לעשות את זה.

עוד ב-mako כסף:

הכסף נוכח בחיינו

אל תתנו למילה "כסף" להיות מילה גסה בבית ואל תימנעו מלשוחח על כסף, הוצאות והכנסות מול הילדים בכל גיל. מגיל מסוים נסו אפילו לשתף אותם בנושאי השיחה, ברמה המתאימה לגילם, כמובן. שתפו אותם בהתלבטות אישית לגבי רכישה לעצמכם, קחו אותם אתכם מדי פעם לסופר והראו להם כיצד אתם עורכים קניות ביעילות ובחסכנות תוך כדי מעקב אחרי רשימה והשוואת מחירים.

ילדה על עגלת סופרמרקט (אילוסטרציה: Shutterstock)
לא חייבים לקנות את כל מה שבחנות | אילוסטרציה: Shutterstock

אי אפשר לקבל הכל בחיים

כשהם יעזבו את הבית החמים של אמא ואבא, הם יאלצו להתמודד עם העולם ולגלות שאי אפשר לקבל הכל. כדאי מאוד שהם לא יהיו מופתעים מהרגע הזה. התפקיד שלכם כהורים הוא להכין אותם למפגש עם המציאות, ולכן – גם אם יש לכם ממון רב, אל תקנו לילדים כל דבר שהם מבקשים. בכל משפחה ניתן להגיד לילד שמבקש משהו ש"אנחנו לא נקנה את זה הפעם, כי אנחנו צריכים לשמור את הכסף למטרות אחרות". קבעו כללים והזכירו לילד, לדוגמא, שאם נכנסים לקניון זה לא תמיד אומר שחייבים לקנות משהו; שגם אם הולכים בכל יום לבריכה או לים, ארטיק קונים רק פעם אחת בשבוע.

ילד מחזיק בצנצנת כסף (אילוסטרציה: Shutterstock)
דמי כיס הם רעיון מיושן, שממשיך לעבוד | אילוסטרציה: Shutterstock

מהו ערך של כסף

במקום לדרוש מהם להגיע אליכם ולהתחנן בכל פעם שהם רוצים לצאת עם חברים, תנו להם שיעור בעצמאות, בדחיית סיפוקים ובסדרי עדיפויות – וקבעו סכום שבועי של דמי כיס. הטיפול בדמי הכיס חשוב מאוד לילדים (החל מגיל שש ומעלה, כמובן שבסכומים קטנים מאוד בהתחלה): הוא ילמד אותם מה ערכם של דברים בשוק וייאלץ אותם לחסוך כדי להשיג את מבוקשם.

ילדה מסתכלת על פרסומות בטלוויזיה (אילוסטרציה: Shutterstock)
לדעת איך לצפות בפרסומות | אילוסטרציה: Shutterstock

מהי תרבות הצריכה

הילדים שלנו עשויים לקבל פרסומות כפשוטן – צריך ללמד אותם את שפת הפרסום, את המניפולציה שהיא עושה בכוונה, את המטרות שלה ואת המשמעויות. הראו לילדים שלכם מהי צרכנות נבונה שאינה מונעת על ידי פרסום ומותגים אלא על ידי השוואת מחירים, מחשבה לפני קניה ושימוש באפשרויות של רכישה מיד שניה.

ילד מאוכזבת בכיתה (אילוסטרציה: Shutterstock)
ללמוד לא להשוות את עצמך לילדים אחרים | אילוסטרציה: Shutterstock

לא חייבים להיות כמו אחרים

הורים מתקשים במיוחד לעמוד מול טיעון ה"אבל לכולם יש ורק לי אין" של ילדיהם. למדו את הילדים שלכם שיעור חשוב בצניעות, בסדרי עדיפויות, בעמידה בלחץ חברתי – והסבירו להם שלא כל מה שיש או יהיה לחבריהם תמיד גם הם יוכלו לקבל. הראו להם שגם לכם כמבוגרים אין את כל מה שיש לחברים שלכם, וספרו להם על ההבדלים בין משפחות – לא רק בין היכולות הכלכליות, אלא גם בין השקפות העולם השונות המכתיבות פעמים רבות גם התנהלות פיננסית ("אצלנו במשפחה עורכים מסיבת יום הולדת צנועה כי אנחנו חושבים שככה זה יותר יפה ונעים"). למדו את הילדים שלכם להיות בטוחים בעצמם ושמחים בחלקם מבלי להיות תלויים בדעה של אחרים.

נערה ממלצרת בנמל תל אביב (צילום: משה שי לפלאש 90)
לעבוד, אבל לדעת עבור מה | צילום: משה שי לפלאש 90

עבודה קשה נותנת תמורה

אם הילדים שלכם מתחילים לעבוד, חסכון הכסף שהם מרוויחים והשימוש בו הם שיעור משמעותי. הציעו לילד לקבוע לעצמו מטרה נחשקת ולנסות לחסוך כדי להגשים אותה.

ילד מחופש לאיש עסקים (אילוסטרציה: Shutterstock)
שלא ייבהלו בפעם הראשונה בבנק | אילוסטרציה: Shutterstock

מושגים פיננסיים "של גדולים"

ולבסוף, מישהו צריך ללמד את הילדים מתישהו איך פותחים חשבון בנק, איך משתמשים בכרטיסי אשראי, מהם מיסים וכן – גם מהי הבורסה. אלה הם מושגים שאפשר לדבר עליהם עם ילדים גדולים מאוד, כמובן. נסו לעשות זאת בצורה קלילה ולא כשיעור חובה מעיק; בסופו של דבר, אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומכם.