למעלה מ-20% מתלושי השכר של ציבור העובדים בישראל שגויים על פי ההערכות. הטעויות משאירות עוד מיליארדי שקלים בידי המעסיקים שלא נתבעים על ידי העובדים כי הם כלל לא מודעים להם. ברוב המקרים הכספים לא משולמים עקב טעויות חישוב, חוסר הבנה של חוקים חדשים וחוסר עדכונים בשכר. מבקר המדינה מצא כי רשות המסים גובה מיליארדי שקלים עודפים בשנה ולא מחזירה אותם.

יש כ-15 רכיבי שכר שונים בתלוש המשכורת כמו הפרש תגמולי מילואים, שכר יסוד, שעות נוספות, דמי מחלה, חופשה, הבראה, הפרשים בין נקודות זיכוי וכו'. הטעויות הנפוצות ביותר הן אצל עובדים יומיים/שעתיים ובנושא גמול מחלה. הדרך המקובלת לבדיקת תלושי השכר היא באמצעות פנייה למומחה. בדיקות כאלה כרוכות בעלות גבוהה, בחשיפת הפונה ובהמתנה לתשובה. התוכנות הקיימות באינטרנט נותנות מענה חלקי.

מי שזיהו את הבעיה והרימו את הכפפה הם יועץ המס אלימלך (שחר) בן ארי ויוני כהן, יועץ ארגוני ומאמן אישי. השניים מפתחים אפליקציה חינמית לעובדים וגמלאים בשם "Pay Checker" (בודק שכר) שתאתר את הכספים האבודים ותרכז במחשבון אחד את כל רכיבי השכר, ללא הזדהות שמית של הפונה. בתום חישוב מידי ופשוט, האפליקציה תפיק עבור המשתמשים דו"ח אתו יוכלו לבוא למעסיק או לרשויות (מס הכנסה, ביטוח לאומי וכד') ולתבוע החזרים.

השניים כבר מפעילים אתר בדיקה באינטרנט להחזרי תשלומים לעובדים היוצאים למילואים בשם miluimcheck.co.il. עוד שותפים בפרויקט החדש - ד"ר יעקב קאופמן, לשעבר מנהל בכיר בחברות למוצרים רפואיים, בעל 30 שנות ניסיון עסקי בינלאומי ויואב רוטלר, דוקטורנט למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב, המשמש כיועץ כלכלי עם התמחות בניתוחי כדאיות כלכלית.

טעויות לרעת העובד

"כיום אין מחשבון אחד שמרכז את כול מרכיבי השכר לפלט אחד", מסביר אלי בן ארי, "יש כ-3.5 מיליוני עובדים ועוד כחצי מיליון גמלאים שמקבלים תלושי שכר. אנחנו מניחים שב-20 אחוז מהם יש טעויות לרעת העובד. אצל גמלאים למשל, מי שיצא לפנסיה לפני 2012 יכול לקבל הטבת מס של 2-4 אחוזים והם לא תמיד מודעים לכך. מדובר בהפסד של אלפי שקלים לשנה. האפליקציה תגלה להם את הטעות באופן מידי".

זוג מבוגר יושב מול השקיעה בפארק צ'יטוואן, נפאל (אילוסטרציה: Shutterstock)
ידעת על הטבת המס שמגיעה לנו? | אילוסטרציה: Shutterstock

החל מינואר 2017 זכאים העובדים ליום חופשה נוסף לפי הוותק שלהם במקום העבודה. סקר מצא שכ-25% מהמעסיקים לא עדכנו את הנושא בתלושי השכר של עובדיהם. ב-30 בינואר פרסם שר האוצר משה כחלון, הטבה של רבע נקודת זיכוי רטרואקטיבית מה-1 בינואר. "עובדים ששינו מאז את מקום עבודתם, לא יודעים מאיפה לקבל את הזיכוי. הם יכולים לעשות תיאום מס ולהביא אותו למעסיק החדש, אבל האפליקציה חוסכת את כל הטרטור ומוציאה להם דו"ח שאפשר לשלוח לרשות המסים", אומר בן ארי.

"גם כשהשקנו את אתר מילואים צ'ק, ידענו שיש מחשבונים של רשות המסים ושל ביטוח לאומי, אבל מי שקיבלו את הכסף גלובלית מביטוח לאומי עבור העובדים שיצאו למילואים הם המעסיקים", אומר יוני כהן, "הם לא בדקו איך חושב ההחזר בביטוח הלאומי; למעלה מאלף איש שנכנסו לאתר קיבלו דו"ח מדויק, ועשרות, להם אנו מודעים כי קיבלנו מהם מכתבי תודה, אבל ייתכן ויש מאות, היו זכאים לתגמול נוסף".

אפליקציית "Pay Checker" עדיין רחוקה משלבי סיום הפיתוח. היא נמצאת היום בשלבי גיוס של משקיעים כדי להוציאה לפועל. לדברי בן ארי וכהן, התעניינו באפליקציה לשם השקעה בנק לאומי וחברת אפלייד מטיריאלס. ואולם, הם מנסים בשלב ראשון לעניין את המדינה (רשות המסים, משרד האוצר) וגופים ציבוריים כמו הסתדרויות העובדים לשיתוף פעולה לדבריהם, ניתן יהיה לשלב באפליקציה גם בדיקה של זכאויות להטבות מס לתושבי הפריפריה, הנחה בארנונה ועוד.

כרגע פועלת החברה במסגרת האקסלרטור של עמותת "PresenTense" בלוד. "כאשר מרחיקים מתל אביב ומרחיבים את גבולות הסטארטאפ-ניישן, מגלים אנשים מדהימים עם רעיונות מצוינים שאף אחד לא חשב עליהם קודם", אומר גיא שפיגלמן, מנכ״ל העמותה, "המיזם של אלימלך הוא דוגמה מדהימה לאדם שזיהה אתגר איתו מתמודדים חודש בחודשו מאות אלפי שכירים וגמלאים בישראל, ויש לו את הפתרון המדויק לנושא. ועצם זה שהגענו עם המנטורים, היועצים והכלים המתאימים, סייענו להוציא אותו לפועל".