הגשתם קורות חיים, הצלחתם להרשים, עברתם את השיחה הטלפונית ועכשיו רוצים לזמן אתכם לראיון עבודה. איפה הבעיה: הריאיון יתקיים באנגלית.

קצת מלחיץ, בכל זאת, זו לא שפה שאתם משתמשים בה על בסיס יומי, אז אתם מתחילים בהכנות ועושים חיפוש בגוגל על שאלות ותשובות לראיון עבודה, כותבים לעצמכם אופציות, משננים ומבקשים מחבר שיבחן אתכם בעל פה, חורקים שיניים אבל גם מבינים שאין ברירה - זו הדרך לעשות את הקפיצה המשמעותית בקריירה.

הרבה חברות בינלאומיות נכנסו לארץ והמשכורות, יחד עם התנאים שהן מציעות, מושכים רבים לעשות את המעבר. לפעמים, על אותו תפקיד בדיוק, תוכלו לקבל 50 אחוזים יותר, אם רק תעמדו ברף האנגלית הנדרש. גם חברות ישראליות מובילות עברו למודל של שיתופי פעולה עם כוח אדם ממדינות זרות, והן ידרשו רמה מסוימת של אנגלית, כזו שתאפשר לכם לכתוב אי-מייל, לקחת חלק בישיבה או לתקשר בזום במידת הצורך. 

אם התחלתם כבר תהליך מיון ואין לכם זמן, ואתם חייבים פתרון זריז לקראת השלבים הבאים – הכתבה הזאת תצייד אתכם בכלים יעילים ופרקטיים.

לספר על עצמי באנגלית - איך עושים את זה?

הרבה אנשים חוששים מהשאלה הזאת. הם לא באמת יודעים איך למקד את התשובה, למה בדיוק מצפים מהם להתייחס או איך לענות בלי שהתשובה תציג אותם באופן שחצני ומתנשא. האמת היא, שלרוב המראיין בסך הכל רוצה קצת לשבור את הקרח וללמוד על יכולות התקשורת שלכם. עדיף שתמנעו מלענות בשאלה כמו – ״מה תרצה לדעת?״ ופשוט תכינו בריף קצר וענייני על עצמכם. ספרו על הרקע שלכם, על הניסיון שצברתם או על משהו שמלהיב אתכם לגבי המקצוע. זה הרושם הראשוני שתצרו וחשוב שהוא יהיה חיובי, אז ענו בנינוחות, שימו לב לשפת הגוף שלכם ושדרו בטחון. 

אימון, תרגול וסימולציה

ועכשיו קחו את כל זה – ותעשו את זה באנגלית. באופן ברור וטבעי, קל לנו יותר לחשוב בשפת האם שלנו. אבל אנחנו כאן כדי להבין איך לעבור ראיון באנגלית, ולכן גם אם עשיתם את שני השלבים הראשונים בעברית, זה המקום לקחת את העניינים שלב אחד קדימה ולהכין את עצמכם לקראת הראיון. תרגמו את השאלות ואת התשובות, ואם אתם לא בטוחים לגבי איכות התרגום, התייעצו עם דוברי אנגלית או אפילו עם מורה לאנגלית כדי שיבדקו ויתקנו את השפה במקומות הנדרשים.

הקפידו לתרגם את הרעיון הכללי, אבל בשום פנים ואופן לא מילה במילה. באנגלית מתנסחים ומבטאים דברים בצורה שונה מזו שאנחנו רגילים אליה בעברית. ברגע שיש לכם את הכל כתוב בצורה תקינה, בקשו מחבר שיבחן אתכם, או הריצו שאלות ותשובות עם עצמכם מול המראה. הכל תופס, העיקר שתתחילו לתרגל ולהרגיש שוב את השפה.

שננו היטב את התשובות שלכם, אבל הקפידו לענות בצורה זורמת וטבעית. שימו לב שאתם לא עונים בדקלום ובצורה רובוטית. בנוסף, אל תנסו לתרגם ביטויים ומונחים מקצועיים ישירות מעברית לאנגלית. תנו הצצה בלינקדאין ובדקו שם מושגים מעולם התוכן המקצועי ואיך מקובל לתאר את מה שאתם עושים.

רצוי לדבר כמה שיותר אנגלית בימים שלפני הראיון, עם כל מי שרק תוכלו. רצוי גם להקשיב לכמה שיותר אנגלית בימים שלפני הראיון, פודקאסטים זו דרך מעולה להרגיל את האוזן לשפה.

חשוב: אל תתנצלו על האנגלית שלכם – בואו עם בטחון ותעשו את הכי טוב שלכם, אבל אל תסתבכו עם תשובות ארוכות ומתפתלות – נסו לענות קצר וענייני ככל האפשר. זה בסדר אם לא הבנתם או לא שמעתם טוב את השאלה, אבל במקום להעמיד פנים שכן ולענות תשובה מנותקת, פשוט שאלו בנימוס   ?Can you please repeat the question

 12 שאלות ודוגמאות מראיון עבודה אמיתי

  1. Why do you want this job?
  2. What are your strengths/weaknesses?
  3. How do you deal with pressure or stressful situations?
  4. What are your goals?
  5. Why should I hire you?
  6. Do you prefer working independently or as part of a team?
  7. When you’re balancing multiple tasks, how do you manage to stay organized?
  8. What have you done in the last year to acquire new knowledge?
  9. What skills or experience do you bring to the table that will help you succeed in this role? 
  10. What didn't you like about your previous job?
  11. What type of work environment do you prefer?
  12. What are your salary expectations?

ואחרי כל אלה, לקראת סוף הראיון, בדרך כלל המראיין יפנה אליכם שאלה נוספת:

Do you have any questions you would like to ask me?

הנטייה הטבעית של רוב המרואיינים היא פשוט לסיים את הראיון ולחמוק החוצה, בטח כשהם עושים ראיון באנגלית, וחוששים לטעות עם ניסוחים שאליהם בכלל לא התכוננו. אבל האמת היא שמדובר בשאלה חשובה שמראיינים אוהבים לשאול, והם מסיקים ממנה על מידת העניין והרצינות של המועמד. זו לא שאלה לדלג עליה, ואם באמת אין לכם מה לשאול, מה שלא סביר שיקרה, כדאי שתכינו כמה שאלות מראש. זכרו שלא רק המראיין בודק את ההתאמה שלכם לתפקיד, אלא גם אתם בוחנים אותו, את התנאים, את מקום העבודה, ועד כמה הוא עונה או לא עונה על הציפיות והצרכים שלכם. אל תהססו לשאול.

הנה גם כמה דוגמאות לשאלות שתוכלו להפנות אל המראיין שלכם:

  • How would you describe a typical day on the job in this position?
  • Is working overtime expected?
  • What are the biggest challenges related to this job?
  • Do you provide professional development opportunities?
  • If I am extended a job offer, how soon would you like me to start?

  חנה טיימן לוי היא מורה לשפה האנגלית ברשת ברלינגטון אינגליש