אומרים שאין מתנות חינם, אבל לעיתים, כך מסתבר - זה לא מדויק. המדינה מעניקה שורה של הטבות בתחומים רבים ושונים, במטרה לעודד פעולות מסוימות בעלות ערך חברתי או להיטיב עם אוכלוסיות מסוימות. אולם בפועל, אזרחים רבים אינם מודעים למענקים ולהטבות שהם זכאים לקבל - אילו רק היו בודקים. הנה חמישה דברים שאולי לא ידעתם שאתם יכולים לקבל מהמדינה:

1. הנחה באגרת הרישוי למתקיני מערכת בטיחות ברכב

במטרה לקדם נהיגה בטוחה בכבישים, החל מחודש ספטמבר 2017, כל נהג שיתקין ברכבו מערכת בטיחות המסייעות במניעת תאונות דרכים, כדוגמת מובילאיי - זכאי להנחה מצטברת בגובה 1,500 שקלים באגרת הרישוי לרכב. כדי שתהיו זכאים להנחה, על מערכת הבטיחות לכלול שני מאפיינים חשובים: האחד, התרעה מפני סטייה מנתיב, והשני, התרעה מפני התנגשות מלפנים. כמו כן, כדי לוודא שהתקנת המערכת אכן משתלמת עבור הנהגים, משרד התחבורה קבע כי העלות המרבית למערכת מבוססת מצלמה תעמוד על 2,100 שקלים.

כיצד מקבלים את ההטבה? עם התקנת מערכת הבטיחות ברכב מועבר דיווח על כך למשרד התחבורה, וההטבה מתקבלת בדמות הפחתה בסכום האגרה השנתית על חידוש רישיון הרכב. משרד התחבורה פורס את ההפחתה על פני שלוש השנים העוקבות להתקנת המערכת, כשבשנה הראשונה ובשנה השנייה ניתנת הנחה של 700 שקלים באגרה, ואילו בשנה השלישית ניתנת הנחה של מאה שקלים.

2.  פטור ממס הכנסה לחיילים משוחררים

במהלך שלוש השנים הראשונות לאחר השחרור מצה"ל וכן לאחר סיום השירות הלאומי, חיילים משוחררים או מסיימי שירות לאומי זכאים לנקודות זיכוי במס הכנסה, או במילים פשוטות - לפטור משמעותי מתשלום מס הכנסה. הפטור הנ"ל ניתן עד הכנסה חודשית מסוימת, כשאצל חיילים משוחררים הסכום הוא 8,300 שקל בחודש, ואילו אצל חיילות משוחררות - 9,000 שקל בחודש. ככל שהחייל או החיילת המשוחררים עוברים את הסכומים הנ"ל, הם משלמים מס הכנסה על ההפרש בלבד, ולא כל ההכנסה כולה.

כיצד מקבלים את ההטבה? יש להציג למעביד תעודת שחרור או סיום שירות, וכן הצהרה על גבי טופס 101/130. כדי לוודא שאתם נהנים מההטבה, יש לחפש בתלוש המשכורת את המילים "נקודות זיכוי" ולוודא כי מדובר בכמות הנקודות המתאימה למשך השירות שלכם.

טופס ארנונה (צילום: חדשות 2)
אפשר לקבל הנחה | צילום: חדשות 2

3. הנחות ופטור מארנונה

תקנות הסדרים (הנחה מארנונה) שהתקין שר הפנים מסמיכות את הרשויות המקומיות לתת הטבות ופטורים בתשלומי הארנונה של התושבים, אולם רבים מהזכאים אינם מודעים לדבר. בין קבוצות הזכאים תוכלו למצוא חיילים שאינם גרים בבית הוריהם (פטור מלא במהלך השירות ועד ארבעה חודשים מיום השחרור), אזרחים ותיקים (הנחה של 25%-30% כתלות בגודל הדירה ובהכנסותיהם), עולים חדשים (הנחה של 90% במשך 12 חודשים), מי שדירתו עומדת ריקה (פטור "נכס ריק" חד פעמי לתקופה של עד שישה חודשים) ועוד רבים אחרים.

כיצד מקבלים את ההטבה? על פי רוב, הנחות אלה אינן מתקבלות באופן אוטומטי. לכן, יש להגיש בקשה מסודרת לרשות המקומית, מלווה במסמכים הנדרשים.

4. הנחה במס רכישה לנכים

תשלום מס רכישה נדרש בעת שאתם רוכשים זכות במקרקעין, למשל בקניית דירה או קרקע, וגובה המס נקבע על פי שווי הנכס, כך שככל שהנכס שווה יותר - שיעור המס שתשלמו גבוה יותר. אולם, מי שהוכרו על ידי הביטוח הלאומי כנכים בעלי דרגת אי כושר השתכרות לצמיתות, בשיעור של 75% ומעלה, או נכות רפואית לצמיתות בשיעור של 100% - זכאים להטבות משמעותיות: בדירה יחידה ששוויה עד 2.5 מיליון שקל, יינתן פטור ממס רכישה על החלק ששוויו עד 1,664,520 ואילו על היתרה ישולמו 0.5%. ככל שמדובר בדירה שאינה דירה יחידה או ששוויה עולה על 2.5 מיליון שקל, ישולם מס רכישה בגובה 0.5% משווי הדירה בלבד. חשוב לציין כי קיימות קבוצות זכאות נוספות בקרב נכים, וניתן לפנות לרשות המיסים כדי לבדוק האם גם אתם זכאים להטבה.

כיצד מקבלים את ההטבה? יש להגיש בקשה למשרד מיסוי המקרקעין במחוז שבו נמצא הנכס ולצרף טופס הצהרה על פעולה באיגוד מקרקעין לגבי רכישת הנכס, טופס בקשה לפטור חלקי ממס רכישה, אישור מהמוסד לביטוח לאומי (עבור מי שנקבעה לו דרגת אי כושר השתכרות בשיעור של 75% ומעלה) ומסמכים רפואיים. לעיתים יהיה צורך לעבור ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי.

זוג צעיר בודק ניירת (אילוסטרציה: Shutterstock)
כדאי שתדעו מה מגיע לכם | אילוסטרציה: Shutterstock

5. הנחה בדמי הביטוח הלאומי לסטודנטים

כל אזרח במדינת ישראל חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, ובעוד שעובדים שכירים ועצמאים משלמים אחוז מסוים מהכנסתם, מי שאינם עובדים, כמו סטודנטים רבים, משלמים סכום קבוע. אולם, קיימת הטבה מיוחדת לסטודנטים שרבים אינם מודעים אליה: לשנת 2018, שיעור דמי הביטוח הלאומי לסטודנטים הוא 23 שקל, והתשלום המינימלי לביטוח הבריאות הוא בסך 103 שקל. כלומר, סה"כ 126 שקל בחודש בלבד.

כיצד מקבלים את ההטבה? מוסדות ההשכלה הגבוהה אמורים להעביר את המידע באופן אוטומטי, אולם חשוב לפנות לביטוח הלאומי כדי לוודא שהמידע עבר וההטבה התקבלה.