פעם, הרבה לפני עידן הסמארטפונים והרשתות החברתיות וקצת אחרי גילוי האש, היינו מעבירים בעל פה הודעות על אירועים משותפים. ואז זה מתחיל: ההוא לא עונה, ההיא שוכחת, החבר הטוב מתעלם ותמיד יש את זה שהיה הראשון לפתוח את הארנק, ועכשיו יושב ממורמר בצד כי לא כולם התגייסו ואף אחד לא מודה בזה.

למזלנו, הקידמה יכולה לעזור. לפחות בזה. כן, גם עבור מי שחושש מדיונים אינסופיים ומקבוצות וואטסאפ מתישות – יש פתרון.

תנו גם לעצמכם מתנה

אתם בטוח מכירים את הבקשה האלמותית בסיום שנת הלימודים מההורים - חמישה שקלים עבור מתנה למורה. האימא המסכנה (יושבת ראש ועד ההורים) שהייתה אחראית על האיסוף הסתמכה על הילדים השכחנים שיזכירו להוריהם, ולאחרוני המשלמים הייתה צריכה לחייג בטלפון (הנייח, כמובן) ולנדנד שיעבירו כבר את הכסף.

מאז הספקנו להשתכלל, וכדי לאסוף כסף למתנה של הקולגה בעבודה אנחנו שולחים מייל קולקטיבי – אבל פעולת האיסוף עצמה עדיין מסורבלת להחריד ומותירה את האספן התורן עם שקית מזומן מונחת בתיק, בעיות פריטה ושוב – נדנוד והצקה למי שעדיין לא שילם.

>> הורידו את אפליקציית PayBox והתחילו לאסוף כסף מהחברים

טוב, אתם ודאי אומרים לעצמכם, מתנות הן תמיד עניין מסובך, בטח בקבוצות גדולות. ומי בכלל רוצה לתת מתנה למורה שעליה ריכלתם עם המנהל הקודם רגע לפני כן? ניחא, בסדר. אבל מה עושים עם אירועים חברתיים, שבהם לכאורה לכולם יש אינטרס שהכל יתקתק?

גבר מזוקן מחזיק כרטיס אשראי מבקש כסף (אילוסטרציה: Shutterstock)
אין לך תירוץ יותר | אילוסטרציה: Shutterstock

מי "שכח" לשלם?

קחו למשל מסיבת רווקים או רווקות, שבדרך כלל מיועדת להיות תמצית הכיף, אבל איך שהוא תמיד סובבת סביבה תחושה של טלנובלה, עם תככים ומזימות, כשהחשוד העיקרי הוא עניין הכסף: צריך לשריין את הווילה אבל עדיין לא העבירו תשלום, אף אחד לא מכיר את הבחור ההוא אז לא נעים לבקש ממנו שישלם או החברות הטובות שנאלצות לשלם יותר מכולן ומרגישות ש"נדפקו".

לא צריך לחכות עד למאורע משמח שכזה בשביל להיתקל בבעיות כספיות בין חברים, אפילו ברביקיו קז'ואלי של שבת בצהריים יכול להפוך ל"סרט" של ממש, מלא באינטריגות ואי נעימויות. לא פעם נתקלים בסיטואציה שאחרי איסוף הכסף וקניית המצרכים, חברים מרגישים מרומים – שאולי שילמו יותר מדי, או שיש עודף והאחראי לא באמת העביר את היתרה לחברי הקבוצה.

את הבעיות האלה אפשר לפתור, בלי כפייה כמובן, מראש. פשוט מחליטים שכולם משלמים ויוצרים את הדרך הנוחה והזמינה לעשות זאת בלי בעיות. אפליקציית Paybox למשל מציעה אלטרנטיבה נוחה להפליא, באמצעותה ניתן לאסוף כסף בין קבוצות עמיתים לעבודה, ועדים למיניהם, משפחה או חברים דרך הסמארטפון. העסק פשוט מאד: מורידים את האפליקציה, פותחים קבוצת תשלום (ממש כמו קבוצת וואטסאפ, רק בלי החפירות) ומזמינים את האנשים הרלוונטיים מרשימת אנשי הקשר או מהרשתות החברתיות. החברים מצטרפים לקבוצה ומשלמים את חלקם באמצעות כרטיס האשראי שלהם.

אבל זה לא השוס הגדול – את הנדנוד וההצקות הטרחניות למי שלא שילם עדיין מחליפים סטטוסים ועדכונים בקבוצה, המגלים לכלל החברים מי לא שילם. בקיצור, מבצעים שיימינג לכל דבר לאותם מאחרים סוררים, וגם הם, אגב, מקבלים באופן פרטני תזכורות אוטומטיות לביצוע התשלום. באפליקציה ניתן לעקוב אחרי תנועת המזומן, ואפשר גם לזכות את חברי הקבוצה אם נשאר עודף אחרי ביצוע הרכישות.