(עדכון מהבוקר: כמות החולים אתמול - למרות השבת - 160; מדובר בעליית מדרגה נוספת)
שמתם לב שבסופ"ש מספר הנדבקים בקורונה נמוך מאשר בימי חול? בשישי-שבת יש פשוט פחות בדיקות. לא עובדים במרץ למרות הקורונה. זה אומר שאם בסופ"ש יתגלו חולים רבים אז המצב לא טוב. זה אומר שככלל צריך להתייחס בזהירות למספרים בסופ"ש – הם לא מספרים את הסיפור של הגל השני. הנתונים הרלבנטיים הם של אמצע השבוע ושם יש עלייה. במהלך השבוע האחרון חלה עלייה משמעותית במספר הבדיקות שנערכות לצורך גילוי קורונה - פי 2.5 מהקצב בשבועות שחלפו ובחמישי נרשם שיא של 13,588 בדיקות. כ-120 חולים חדשים התגלו בחמישי, בעיקר בגלל התפשטות המחלה במערכת החינוך בדרום ובירושלים.
 
בעקבות התפשטות הנגיף במוסדות החינוך, נסגרו שישה מוסדות נוספים. כ-13,700 אנשי הוראה ותלמידים נמצאים בבידוד, כ-304 אובחנו כחולים. משרד הבריאות הצהיר כי כל מוסד בו ימצא חולה קורונה, ייסגר. המעבדות מדווחות על קשיים לעמוד בביקוש הגובר לביצוע בדיקות, בעיקר בשל מחסור בכוח אדם. המעבדות זועקות כי לא יצליחו לעמוד בכמויות שנקבעו, וצופים את ״מחדל הבדיקות״ הבא.

עם תחילת ההקלות, קבע ראש הממשלה בנימין נתניהו רף של 100 חולים חדשים ביום. במידה ונעלה מעל הרף, יוחזרו ההגבלות. בימים האחרונים מספר הנדבקים ממשיך לטפס ונראה כי אין מנוס מביצוע הגבלות חדשות. האסטרטגיה של הממשלה היא ביצוע הגבלות וסגרים נקודתיים, אך עם המשך הגידול בקצב החולים החדשים, קיים צפי להגבלות רוחביות אשר ישפיעו על כלל המשק, כנראה ללא סגר מוחלט כפי שנעשה בגל הראשון. האמת שזה עלול להיות אסון לכלכלה. עוד לא הספקנו לחזור לשגרה, עובדים רבים עדיין לא הוחזרו מחל"ת ואופס... יש סיכוי לגל שני. זה יאט עוד יותר את החזרה לשגרה. העניין הוא שהחשש מהפגיעה יוצר בעצמו פגיעה. החשש מכך שיהיה גל שני גורם למעסיקים שלא לחזור לשגרה, לא להחזיר את החל"תניקים. ולכן - שר האוצר הנכנס, ישראל כ"ץ וראש הממשלה - בנימין נתניהו, צריכים להבהיר בצורה ברורה - הפעם זה לא יקרה. אם יהיה גל שני, אז המדיניות תהיה שונה - האזרחים שנמצאים ברמת סיכון יוגבלו, אבל לא כל העם. הגבלות מלאות על הציבור יגרמו להרבה יותר מתים מאשר הקורונה. מצב כלכלי רע הוא גורם תמותה משמעותי והוא מוריד את תוחלת החיים. 

האבטלה יורדת, אבל לאט

נתוני האבטלה משתנים מיום ליום אבל לא בקצב המיוחל. מספר המובטלים נכון למועד הפרסום האחרון עומד על כ-850 אלף מובטלים (כולל חל"תניקים). עם פרוץ המשבר עמד אחוז האבטלה על 3.8%, כיום אנחנו קרוב ל-20%. לאדם מעל גיל 25 יש כ-70 ימי אבטלה ולכן אותם אלו שהוצאו לחל״ת או פוטרו במהלך חודש מארס עתידים להגיע בימים הקרובים למכסת ההקצבה. השפעת מגפת הקורונה על התעסוקה במשק עדיין איננה ברורה, והתמונה תתבהר במהלך החודשים הקרובים.

החשש בקרב המועסקים מגל שני עולה בצורה משמעותית בימים האחרונים, ולמרות כל מאמצי עידוד התעסוקה, לא נראה כי המעסיקים ששים להחזיר את העובדים מחל״ת. גם סגירת הבתי ספר, שמשאירה את הילדים בבתים, מטילה קשיים על חזרת ההורים לשוק העבודה.

  בדיקות קורונה בדרום תל אביב
בדיקות קורונה בדרום תל אביב


 
הודעות על חידוש ההגבלות והחשש מפני גל שני כבר משפיעים על השווקים הפיננסים – אלטשולר שחם ב"מוד" של מימושים במניות הנדל"ן המניב, אבל האמת שבינתיים אלו השפעות נקודתיות. הבורסה תיקנה משמעותית בחודש האחרון והחשש שהגל השני יחזיר אותה למטה.

מרבית החברות הנסחרות כבר פרסמו את נתוני הרבעון הראשון, והפגיעה הכללית היתה נמוכה יחסית מהמצופה, עדיין יש לזכור שרק מאמצע חודש מארס החלו עיקר ההגבלות, ואת ההשפעה העיקרית נראה במהלך דוחות הרבעון השני. שוק המניות מאותת על חזרה מהירה לשגרה, אבל הנתונים בשטח מראים אחרת, והכי נורא – הנתונים על כמות הנדבקים עלולה להטיל מגבלות נוספות ולהאט את החזרה לשגרה. במצב כזה, קשה להאמין ששוק המניות יישאר אדיש.

גל שני בכל העולם

גם ברחבי העולם החשש הגדול הוא מגל שני, וזה כבר מתרחש במדינות מסוימות, כאשר יש מדינות שאצלן הקורונה עדיין בעיצומו של הגל הראשון. בזמן שלכאורה הסתמנה רגיעה עולמית בקורונה, האמת היא אחרת. אמנם מוקדי הקורונה הראשונים – סין, דרום קוריאה, איטליה, ספרד נרגעו ונראה שהמצב שם יחסית בשליטה. אבל יש עדיין מוקדי התפרצות ברחבי העולם – בריטניה ושבדיה שניהלה את המאבק בקורונה הפוך מיתר העולם – ללא סגר, נמצאות באזור השיא של המגפה, ובדרום אמריקה הקורונה משתוללת. למעשה, בעולם כולו הקורונה משתוללת – קצב הנדבקים בעולם שבר בשבוע האחרון שיאים. ב-3 ביוני נשבר שיא יומי - 130,400 חולים ביום ברחבי העולם.

העלייה במספר החולים מוסברת גם על ידי ריבוי הבדיקות, אולם במדינות רבות הבדיקות עדיין מעטות. המוקדים הגדולים עכשיו הם בברזיל והודו שכמות החולים שם מוכפלת מדי שבועיים.

בארה"ב הגדולה התגלו עד כה קרוב ל-2 מיליון חולים. זה מספר מפחיד – על כל כ-150 אנשים יש חולה אחד. כמות המתים – קרוב ל-110 אלף איש. ברזיל שנייה לארה"ב עם קרוב ל-650 אלף חולים ו-35 אלף מתים. ובעולם כולו - מעל ל-6.8 מיליון חולים וקרוב ל-400 אלף מתים.
 
במדינות שכבר עברו גל ראשון גדול לרבות סין דרום קוריאה וגרמניה, יש כעת גלי משנה שנוצרו בהמשך להקלות בהגבלות. גל שני בעולם ייאט את החזרה לשגרה ובעולם הגלובלי שבו אנו חיים לא מספיק שרק אצלנו יחזרו לעבודה אלא שגם ביתר העולם יחזרו לשגרה, אחרת הסחר העולמי ייפגע וגם אנחנו. אז זו תהיה שנה מורכבת ואפילו קשה. השווקים הפיננסים מונעים מהתקווה לחיסון, מהמחסור באלטרנטיבות השקעה ומהתמיכה חסרת התקדים של הבנקים המרכזיים. מנגד, העולם במשבר כלכלי ראלי – בינתיים מעריכים שמדובר ב"משבר נשלט" - כל עוד הוא תחום לתקופה מסוימת ובפגיעה מסוימת, אז למרות שבדרך יהיו קריסות של חברות והאבטלה תעלה, ניתן יהיה להתמודד איתו. השאלה אם הגל השני לא מרחיב את המשבר והופך אותו לבלתי נשלט.

ומה יקרה בבורסה שלנו?

בחודש האחרון נמשך התיקון, ומדדי המניות המובילים אצלנו נמצאים 5%-10% מתחת למצב טרום הקורונה. המדדים בארה"ב חזרו לשבור שיאים. כן, המציאות עולה על כל דמיון - שוק ההון הוא המקום שהכל יכול לקרות בו - גם שיאים בפברואר, מפולת אדירה במארס, ותיקון פנומנלי באפריל ומאי שמחזיר את השווקים לשיא. וברקע - משבר כלכלי, וירוס לא ידוע, ובנקים מרכזיים שמלמדים אותנו שאפשר לייצר - יש מאין. 

אז האם הבורסה מבטאת את המצב בשטח - המומחים טוענים שלא. האם היא מבטאת את העתיד - בתאוריה כן. לכן יש גם פער בין השטח למחירי המניות - השוק מבטא חזרה לשגרה בהמשך. האם הוא אופטימי מדי? את זה יהיה ניתן לנתח רק בדיעבד, אבל לפחות בינתיים נראה שהשוק לא לוקח בחשבון גל שני שישפיע משמעותית על הבורסה. אולי בצדק. אולי הנחת הבסיס היא שהממשלות לא יקפיאו את כל המשקים בגלל גל שני, אלא יזהירו את המבוגרים ואת האנשים עם מחלות רקע להישמר (ואולי אף יגבילו אותם). במצב כזה - יתר הציבור וזה הרוב הגדול, ימשיך לתפקד כמעט כרגיל, במצב כזה, הפעילות הכלכלית תפגע, אבל לא באופן אנוש. זו ההערכה הבולטת בשווקים אצלנו ובעולם ולכן כנראה האופטימיות הגדולה. אם זה יתערער, השווקים עלולים לחטוף.

מה דוחף את המניות למעלה והאם מניות הן מוצר במחסור?

"יש בעיה עם עם מספרי דורשי העבודה בארה"ב – וזה מאוד מסוכן"

כסף - כל מה שצריך לדעת