חנוכה הסתיים. אם אתם הורים לילדים, זה היה לכם מוזר. מוזר וחסכוני. זוכרים איך פעם היינו חוגגים את חנוכה? פעם , לא בימי המכבים אלא בשנה שעברה? איך היינו הולכים עם הילדים לכל הפסטיגלים, קונים כרטיס ב-70 שקלים (במבצע) ואז מפרקים עוד 200 שקלים על נשנושים לילדים (מי רוצה שקית ביסלי קטנה ובקבוק ענבים קטן ב-30 שקלים לילד?) ועל חניה . ואיך אפשר היה שלא לנצל את היום חופש לקניות בקניון הקרוב? ומי שהתארגן מבעוד מועד, הצליח אולי גם לטוס לחופשת חנוכה-כריסמס בחו"ל ולהנות מחוויית חג כפולה מעבר לים.

למה אחנו מזכירים את כל הנשכחות האלה? לא כדי להעכיר לנו את האווירה, אלא כדי להאיר את עינינו שהשנה החג שלנו השתנה. כן היו הרבה רגעים עצובים בחנוכה הזה. הדלקות נר מצומצמות ומוגבלות יותר, אין הצגות או פעילויות, ובכלל אווירת החג פחות הורגשה השנה.

אבל, וזה אבל גדול, תחשבו כמה כסף חסכתם בחג הזה: לא הוצאתם אלפי שקלים על חו"ל, לא הוצאתם מאות שקלים על פסטיגלים, אירוח המוני, קניות לחג לכל המשפחה המורחבת והחברים, לא יצאתם למסעדות וכנראה גם הרבה פחות בקניונים. גם לקחתם פחות ימי חופש מהעבודה.

את הכסף שלא הוצאתם על כל הדברים הרגילים של חנוכה, שימו בחיסכון ומנפו אותו לטובת העתיד שלכם ולטובת יעדים שונים לכם ולילדים. תנו את חלקו כדמי חנוכה לילדים, אבל לא לפני שזכרתם למנף את זה כשיעור כלכלי עבורם. לילד צעיר גם 20 שקלים של דמי חנוכה. למדו אותו מה הערך של דמי החנוכה שקיבל ומה הוא יכול לקנות בהם .

קחו לכם אתגר פיננסי פשוט: מי מכם שלא בחר להוסיף עוד 50 שקלים לחסכון לכל ילד, כך שיושקעו בו 100 שקלים כל חודש במקום חמישים- שיתפנה לעשות כן. מי שרוצה עוד אפיק חיסכון, יכול לפתוח בנוסף קופת גמל להשקעה. גם אם נראה לכם שמאה שקלים חיסכון בחודש זה מעט, ברגע שהכסף "שוכב" בתוכנית חיסכון לטווח ארוך, הוא עושה לא מעט ריבית.

בואו נחזור בזמן לחנוכה של חורף 2000. מי שהחליט כבר אז לוותר על צפיה ביעל בר זהר ואייל גולן , שכיכבו אז בפסטיגל ושם 100 שקלים בקופת גמל כללית החל מאותה שנה , ילדיו יצאו אל החיים עם לא פחות 45 אלף שקלים. הורה שהיה נועז מספיק כדי להבין שבהשקעה עבור ילד, ניתן כמעט להתעלם מסיכוני הנדנדה של שוק ההון והלך על קופה מנייתית - יצפו לילדיו לא פחות מ67 אלף שקלים .

לכן, רגע לפני שהחיסונים של אביב 2021 מחזירים אותנו אל הטרפת הפיננסית של צריכה בלי גבול, זה רגע טוב לעשות שינוי. שינוי קטן. 100שיעלה לכם רק שקלים.

ד"ר עדו קאליר ראש ההתמחות במימון ושוק הון הקריה האקדמית אונו, גליה אוריעד מלמדת תכנון פיננסי משפחתי בקריה האקדמית אונו