תארו לכם שיום אחד, כל חברי הפייסבוק שלכם היו מתאגדים ומחליטים לתת לכם דולר. אם אתם מאלה שמילאו את מכסת החברים האפשרית, אז ממש עשו לכם את היום, שלא לומר את החודש. אבל גם מי שתמחזק כמה מאות היה מעלה חיוך רחב על פניו.

זאת נשמעת כמו פנטזיה חביבה, אבל למעשה מדובר ברעיון שרץ כבר מ-2014 ברשת החברתית רדיט. עמוד ברדיט בשם Millionaire makers מציע הגרלה שמעודדת אנשים לתרום דולר אחד למשתמש רדיט אקראי שיעלה בגורל. כמה שיותר אנשים יתחייבו – כך הוא ירוויח יותר. מדי חודש נפתח בעמוד שרשור הגרלה, ובה יכול כל מי שרשום ברדיט מעל 30 יום ויש לו חשבון פעיל להשתתף.

מי שרוצה להשתתף בהגרלה צריך להגיב בשרשור ולרשום את שמו, בחינם כמובן. מי שהוסיף את שמו לשרשור, למעשה מתחייב לתרום דולר אחד למי שייבחר בסוף ההגרלה, שפתוחה במשך 24 שעות. אם למשתמש הנבחר יהיה מזל, רוב האנשים שהוסיפו את שמם לשרשור, ונכנסו להגרלה, יעמדו במילה שלהם ואכן יעבירו את הדולר. שלא במקרה, יוצרי העמוד וההגרלה משתמשים במילה "תרומה".

עמוד ה-FAQ בעמוד של מיליונר מייקרס ברדיט מסביר בפשטות את הרעיון מאחורי המשחק, ואיך בדיוק כל אחד יכול להצטרף. "מיליונר מייקרס היא קהילה של רדיטורס, שמארגנים דרך כיפית והוגנת לחלוק סכומים גבוהים של כסף, במטרה לעשות למישהו את היום", נכתב שם. הרעיון למשחק היה ממשתמש רדיט אחר,  Showerthoughts, שכתב או כתבה בפוסט שאם מיליון משתמשי רדיט יתנו דולר אחד למשתמש רדיט אחד, הוא יכול לעשות אותו או אותה מיליונרים. חמישה ימים לאחר מכן, מיליונר מייקרז נולד. הפוסט נמחק מאז, אבל הרעיון חי ומתגלגל. עד עכשיו היו למעלה מ-30 הגרלות בעמוד, אבל עוד לא עשו שם מיליונר. סכום הזכייה הגבוה ביותר עד היום הוא 11 אלף דולר. הנמוך ביותר הוא 1,000 דולר.

מערכת המיליונר מייקרז הוצעה על ידי משתמש או משתמשת בשם potatobadger , והיא עושה שימוש בטכנולוגיית בלוקצ'יין כדי לחולל את המנצח. בעמוד אפשר למצוא פירוט מלא של הטכנולוגיה והקוד מאחורי תהליך הזכייה, אבל רובו בלתי נהיר בעליל לגולש הממוצע. בשורה התחתונה – הטכנולוגיה הזאת מבטיחה שאין שום דרך לזייף או לשנות את התוצאות. במילונר מייקרז גם מבהירים שהמשחק שלהם הוא לא לוטו. בניגוד ללוטו, שם מתחרים המהמרים על פול של כסף בתקווה לגרוף אותו, אצלם אין מאגר של כסף, וכסף הוא גם לא תנאי להשתתפות. גם אחרי שנבחר המנצח, שנבחר באופן אקראי לחלוטין, העברת הכסף אליו מצד המשתתפים היא וולנטרית. בפייסבוק זה כנראה לא היה יכול לקרות, אבל ברדיט, ממלכה יותר פתוחה, רגועה ובעלות קהילות מגוונות, דווקא כן. הסיכוי לזכות, אגב, עומד על אחד ל-17 אלף (הסיכוי לזכות בלוטו בבריטניה, לשם השוואה, עומד על אחד ל-14 מיליון).

מבוסס על אמון

למה לא לתת מראש את הדולר? ההסבר של המיליונר מייקרז פשוט: אם יתנו לנו כסף מראש, נהפוך ללוטו. אבל הרעיון פה הוא של נדיבות, לא של מזל. וחוץ מזה, הם אומרים שם, אין לנו כוח להתעסק עם זה.

מפעילי הסאב רדיט הזה מתנהלים בשקיפות בנוגע למנגנון מאחורי המשחק. הם מסבירים בפרוטרוט את הקוד מאחורי ההגרלה, וההבטחה שהבחירה אקראית ומאובטחת לחלוטין. ללא ספק, מדובר ברעיון כמעט אוטופי. אבל אוטופיה זה טוב ויפה, ובסופו של דבר, מדובר באנשים שיושבים מסביב למקלדת וצריכים לתרום את הדולר הזה למישהו שאין להם מושג מיהו. ראשית, כמות הנרשמים להגרלה משתנה דרמטית. זה יכול להיות 60 אלף איש, או 6,000, מה שכמובן משפיע על הסכום שייתרם. מעבר לזה, הרבה גם לא תורמים. "הרבה אנשים נרשמים ומעט מאוד תורמים בסוף", נכתב בשרשור ברדיט, "בהגרלה האחרונה נרשמו 32 אלף איש, ורק 2,000 תרמו. זה מבוסס לחלוטין על אמון".

ב-2015 היו לרדיט 36 מיליון משתמשים. על פניו, היה אפשר לייצר פה איזה מיליונר או שניים. "אנשים מנסים לחפש סיבה לא לתרום", אומר אחד ממפעילי העמוד, "ויש גם ביקורת על הזוכים שנבחרים אקראית. אם מישהו לא מספיק פעיל ברדיט, למשל, מיד יאשימו אותו שהוא משתמש שהוקם רק עבור ההגרלה". מה שכן, הוא עדיין חושב שהחיוביות עולה על השליליות.

גם הזוכים ממש לא מתמרמרים. למעשה, כולם אסירי תודה. "זכיתי בערך ב-2,500 דולר", אמר המנצח בהגרלה ה-25, בחור בן 29 בשם סימוס אוהלורן לאתר newstatesman "זה ממש הרבה מזל לזכות בדבר כזה". הוא היה בדרך לארוחת ערב בבית של חבר כשהבין שזכה. "הגעתי לבית שלו, ופשוט הייתי מחובר לטלפון שלי במשך איזו שעה. אחרי זה ישבתי על הספה דבוק ללפטופ כמו איזה אידיוט, זה היה ממש לא מנומס מצדי".

מחאת מיליארדרים למען בוש בארצות הברית 2004 (צילום: Justin Sullivan - Getty Images)
התגובה של כולם הייתה: "הולי שיט" | צילום: Justin Sullivan - Getty Images

הכסף הגיע אליו בקצב איטי אך יציב – הודעת פייפאל אחרי הודעת פייפאל  קפצה לו על המסך. ג'ייקוב ניפנברג, סטודנט בן 19 והזוכה הרביעי של מיליונר מייקרז, קיבל תרומות בסך 8,000 דולר. "התחושה הראשונה שלי, ועד היום, היא שזה פשוט מחמם את הלב. אני פשוט מוצא שזה מדהים שקהילה כזאת מצליחה להתלכד ולעשות משהו כזה עבור מישהו". גם קארל, סטודנט בן 24 שזכה ב-1,600 דולר בלבד, מסביר כמה קל היה להיכנס להגרלה, ואומר שבאמת אין שום קאץ' בסיפור הזה.

אי אפשר שלא להתפעל מרוח הנדיבות והחזון החיובי העולה מהסיפור הזה. למעלה מ-100 אלף אנשים מנויים לעמוד. המפעילים שלו, עושים הכל בהתנדבות. בפועל, סכום הזכייה עשוי להיות גבוה יותר, מאחר שהתורמים לא חייבים לשלם בדולרים. אחד הזוכים קיבל תשלום בפייפאל ובפרנקים שווייצריים, וחלק מהם אף קיבלו תרומות במטבעות קריפטו, כולל ביטקוין, מה שכמובן ניפח את הסכום. אחד הזוכים למשל קיבל ערך של 53 אלף דולר הודות לתשלום במטבע הקריפטו. "זה שאנשים שיתפו פעולה בלתת אלפי דולרים לזרים מוחלטים באינטרנט, עדיין נתפס בתור אחד מהצדדים מעוררי המחשבה של הביטקוין לדעתי", אומר אחד ממנהלי העמוד, "ככה אנחנו הרבה יותר קרובים ללהפוך מישהו למיליונר באמת".

נכון שזה עוד לא קרה בפועל, אבל בסופו של יום מיליונר מייקרז היא תופעה די יוצאת דופן שאין עוד משהו דומה לה – היא מאפשרת את הפנטזיה האולטימטיבית של להרוויח כמה אלפי או עשרות אלפי דולרים מבלי לעשות שום דבר בשביל זה. היטיב לנסח קארל, אחד הזוכים בהגרלה: "כולם אמרו משהו כמו 'הולי שיט'. אני מתנצל על השפה שלי, אבל זאת בדיוק הייתה התגובה של כל מי ששמע על זה".