מי שצועק – מקבל. השיח הציבורי התמקד בחודשיים האחרונים בקושי הגדול של העצמאים בעקבות הקורונה, למרות שיש שכירים שנמצאים במצב הרבה יותר קשה. למה העצמאים גנבו את ההצגה? כי יש להם ארגון חזק, כי הם מיליטנטים, כי כשעצמאי צועק על פרופסור מכובד באולפן זה מביא רייטינג. זה לא שהעצמאים לא צודקים בחלק מהטענות, אבל הלחץ שהם הפעילו על המדינה וההתבטלות של האוצר מולם, הביאו להם תמיכה ומענקים שמפצים אותם על המשבר, וחלקם גם נמצאים במצב טוב יותר ממה שהיה לפני הקורונה. זה בדוק.

 

ההיגיון העקום של האוצר סיפק להם פיצוי על ההכנסות, לא על הרווח. וכך יצא שגופים שמפסידים בשגרה או מרוויחים מעט, פתאום קיבלו כסף גדול והרוויחו בגדול דווקא בתקופת הקורונה. אז אולי ככה צריך להתנהג במדינה שלנו – לצעוק, אחרת אתה נשאר מאחור.

 

ניסינו להביא כאן בתקופה הזאת את התמונה המאוזנת – להסביר שיש המוני שכירים שנמצאים בבעיה קיומית, אז נכון – זו ככל הנראה בעיה של חודשים ספורים, אבל איך אפשר להגיד לאימהות חד הוריות, לאנשים מבוגרים, "יהיה בסדר, סבלנות ונעבור את זה ביחד", בשעה שהם חוסכים באוכל למשפחה? למה לא לספק סוג של כרית ביטחון לאנשים שבאמת חלשים כלכלית. ואגב, למרות הטענה, שלא נתבלבל – ישראל היא מדינת רווחה. יש תקלות, יש עיוותים, יש חוסר צדק, אבל כשמסתכלים מלמעלה על התמיכה שניתנת לשכבות החלשות, צריך להפנים – קל יותר להיות עני וחלש בארץ ממדינות מערביות אחרות בעולם.

 

ועדיין - בחודשיים האלו שכחו אותם, אם כי נראה שהסנטימנט ברחוב משתנה. בשבוע האחרון צצים על האקרנים סיפורים קורעי לב על שכירים שהוצאו לחל"ת, פוטרו, לא מקבלים קצבה בגלל בעיות בירוקרטיות. זה יעשה את העבודה – האוצר יתעורר. אחרי הכל, פוליטיקאים פועלים בהתאם לברומטר של חדשות 12 – מה שקובע זה דעת הקהל.

 

 

שני הכובעים של הראל ויזל

 

הראל ויזל, הבעלים והמנכ"ל של פוקס, הוא המנהל המצליח ביותר בתחום האופנה. אין שני לו. הוא פשוט כמה ליגות מעל כולם. פוקס בניהולו הפכה למעצמת אופנה שהשאירה הרחק מאחור רשתות ישנוניות כמו קסטרו, גולף ואחרות. הוא שווה פי כמה וכמה מהם, הוא מוכר פי כמה מהם, הוא מרוויח פי כמה מהם, והוא יודע את העבודה פי כמה מהם.

 

ויזל יודע לנהל מספר חזיתות באותו הזמן. הקורונה כמובן פגעה בפוקס, אבל הוא הצליח בזכות גודלה של החברה, להעביר ייצור מסין, להפעיל כוח על הספקים הסיניים כך שעוד לפני שהקורונה הגיעה אלינו (כשהיתה בעיקר בסין), החברה לא מאוד נפגעה.

 

כאשר הקורונה כבר חלחלה לכאן, ויזל נעמד בראש המחנה ואמר – "אני לא משלם שכר דירה בתקופה הזו". ויזל הוא השוכר הגדול ביותר של הקניונים. אז מי יתנגד לו, במיוחד כשהוא צודק. במקביל, פוקס שלחה את כמעט כולם לחל"ת. בצדק. מה שנשאר זה רק הדברים המאוד חיוניים, לרבות אתר האינטרנט של החברה.

 

ויזל יודע שמול שוק ההון הוא צריך להציג כמה שפחות פגיעה בחברה – כדי לשמור על ערך המניה, כדי לשמור על חיות, כדי לשמור על קו ישיר למימון זול. הוא עשה הכל כדי שזה אכן יהיה המצב, והוא הצליח. באמצע מארס הוא אמר בשיחת ועידה לאנליסטים ולמשקיעים שהחברה חתכה את ההוצאות הקבועות מ-90 מיליון שקל בחודש ל-5 מיליון שקל בחודש. במקביל צומצמו יתר ההוצאות, כך שהעסק פשוט הוקפא.

 

חודשיים של משבר על פי גישת פוקס יסבו הפסד תפעולי של 10 מיליון שקל. בואו נגזים ונעריך שיש גם הוצאות משתנות שלא מכוסות על ידי ההכנסות. לא הגיוני, שכן ההוצאות המשתנות תלויות בהיקף הפעילות וסביר שהן לא עולות על ההכנסות – אבל בשביל להחמיר נניח שהן עולות על המכירות שכן היו בתקופה הזו. נגזים לגמרי ונניח שפוקס תפסיד 20 מיליון שקל בחודשיים האלו.

 

לא סכום קטן, וחייבים לומר – לא סופי. יש הוצאות מימון, יהיו מחיקות של מלאים (כנראה), אתם יודעים מה? נגדיל את הסכום ל-30 מיליון בחודשיים. לא נעים, אבל צריך להכניס את המספרים לפרופורציה – 30 מיליון שקל של הפסדים הם לא כסף מאוד גדול לפוקס שקצב הרווחים שלה הוא 200 מיליון שקל בשנה. זה לא סוף העולם.

 

פוקס מרוויחה מהקורונה

 

ובכל זאת – הראל ויזל לא שתק. הוא נלחם על הפיצוי. הוא צעק בשביל החברה שלו והוביל את ההתקפה מול האוצר למען העצמאים. זה הכובע השני שלו – הכובע של הסובל, הנפגע מהקורונה. בכובע מול שוק ההון הוא שידר – "הכל בסדר", בכובע השני הוא שידר – "המדינה צריכה לתמוך בנו ומהר".

 

זה עבד, העצמאים קיבלו שלוש פעימות של מענקים. פוקס כעסק גדול עוד תקבל תמיכה לעסקים גדולים – באוצר עדיין לא הגדירו קריטריונים ברורים. אבל לא פחות חשוב זה המתווה של החזרת העובדים מחל"ת. שימו לב – המתווה המתגבש הוא תמיכה של 7,000 שקל לעובד שמוחזר מחל"ת. פוקס שמעסיקה כ-8,500 עובדים, הוציאה על פי ההערכות לחל"ת מעל 7,000 עובדים. תעשו חשבון  ותקבלו שפוקס תקבל לפחות 50 מיליון שקל פיצוי על החודשיים האלו.

 

אז מצד אחד – פוקס הפסידה 30 מיליון שקל (הערכה כנראה מוגזמת) ומצד שני היא תרוויח 50 מיליון שקל (הערכה כנראה צנועה) – בנטו רווח של 20 מיליון שקל. החודשיים הכי איומים במשק, קיפאון כמעט מוחלט ופוקס מרוויחה. כן, ויזל הוא גאון. הוא ניצח בשתי החזיתות שלו.

 

אז נכון שזה עלול להכעיס. נכון שזה אפילו מקומם – אנשים לא קונים אוכל, ופוקס מרוויחה בתקופה הזו, אבל קוראים יקרים - ויזל פשוט עשה את התפקיד המוטל עליו – למקסם את רווחי החברה. הוא לא אשם שבממשלה ובאוצר יושבים אנשים לחיצים או טיפשים. הם האשמים האמיתיים.

 

כתבות נוספות ב-Bizportal

אלבר צופה הרעה בהמשך השנה; רווח חד פעמי הציל את הרבעון

מי צודק - המשקיעים או הכלכלנים?

כסף - כל מה שצריך לדעת