לפני כמה וכמה שנים, בימים שלפני הילדים והמשכנתא, קטעה את שגרת חיי נטולת הדאגות בשורת איוב כשנתבשרנו שאימי חלתה בסרטן. שנה וקצת לאחר מכן היא נפטרה והותירה אותי מאחור עם שק של חרדות והיפוכונדריה. במשך שנים, החששות הגדולים ביותר שלי היו חששות מתחום הרפואה - כל כאב ראש הקפיץ אותי לחפש תסמינים בגוגל ועל כל נמלול קטן בגפיים שכנע אותי שהנה לקיתי בניוון שרירים.

כך ניהלתי את חיי עד שנכנסתי להריון, עזבתי את חיי הרווקות והשכירות בתל אביב וחתמתי ביד רועדת על משכנתא לדירת ארבעה חדרים בהרצליה. או במילים אחרות: קלישאה של מי שהאמהות שינתה את חייה. אבל האמהות לא שינתה רק את סדרי העדיפויות שלי בחיים אלא גם את מערך החרדות שלי ומהיום שחזרתי לעבודה לאחר חופשת הלידה הראשונה החרדות הגדולות ביותר שלי הפכו למצוא את עצמי ללא הכנסה או שלא יהיה לי איך לשלם את הגנים של הילדים או את המשכנתה החודשית. וכך, פינתה ההיפוכונדריה את מקומה לדייר חדש - הפחד מפני קריסה כלכלית.

החשש מפני חוסר וודאות כלכלית מלווה את מרבית האנשים בשלב כזה או אחר בחייהם. כחלק מתרפיית החרדות יצאתי לחפש את אלו שהתעוררו בוקר אחד אל מציאות כלכלית של קריסה, לקחו נשימה עמוקה והצליחו לצלוח אותה ואפילו ללמוד דבר או שניים שסייע להם להצליח בהמשך.


 "פתאום ביטוח לאומי דרש 10,000 שקל"

בוקר אחד מצאה את עצמה שרון (29) ניצבת אל מול תהום כלכלית ואישית. "לפני כשנתיים נפרדתי ממי שהיה בעלי ואב בתי", היא מספרת. "הליך הגירושין התברר כסיפור מאוד מאוד יקר ובנוסף הפכתי בין לילה לאם חד הורית. לא משנה כמה קיצצתי בכל ההוצאות שאינן חיוניות המינוס רק הלך וגדל. הגרוש שלי השתתף בחלק קטן מאוד מהוצאות הילדה ואני נאלצתי לשאת בשיעור גבוה בהרבה מ-50 אחוז.

"בנוסף, קיבלתי יום אחד הודעה על חוב לביטוח לאומי שלא ידעתי על קיומו בגובה של 10,000 שקל. הרגשתי שנשמטת לי הקרקע מתחת לרגליים. מה גם שבגלל הסטטוס החדש של אם חד הורית לא יכולתי להרשות לעצמי לחפש עבודה אחרת שתכניס יותר אבל תהיה תובענית יותר ותבוא על חשבון הבת שלי".

הזדמנות אחרונה לבחור בית השקעות (צילום: jean schweitzer)
לא משנה כמה קיצצתי, המינוס רק הלך וגדל | צילום: jean schweitzer

נקודת האור הייתה רואה חשבון מוכשר במיוחד. "לתחושתי מדובר בלא פחות מקוסם. הוא לקח את החוב שלי בביטוח הלאומי ולא רק שהוא העלים אותו אלא שבנוסף התברר שביטוח לאומי חייבים לי כסף", אומרת שרון. "חלק מההחלטות האישיות והפיננסיות שלקחתי בתקופה האחרונה הן לצאת לדרך חדשה כעצמאית. ההתחלה אמנם לא הייתה קלה אבל לאט לאט ובעבודה קשה העסק תופס תאוצה, ואני מצליחה להתחיל ולחסוך עבורי ועבור הבת שלי".

איזה טיפ יש לך להציע למי שנקלע למצב דומה?
"דבר ראשון למצוא רואה חשבון טוב. זה בלתי אפשרי להתחיל להתמודד עם כל המספרים האלה ללא השכלה מתאימה וניסיון. דבר שני, לא לחכות למשבר כדי להבין שצריך לשים כסף בצד ליום גשום. להתחיל כבר היום ולקוות שלעולם לא נצטרך להשתמש בו".

"אף אחד לא רצה לקנות עסק עם כל כך הרבה חובות"

אריאלה ופרדי הם זוג נשוי שניהל והחזיק עסק משפחתי להשבחת יהלומים. במשך השנים פרדי ניהל את העסק ואילו אריאלה, בעלת תואר בכלכלה וחשבונאות, עבדה בעבודות שונות בתחום הנהלת החשבונות.

לאחר לידת ביתה השנייה החליטה אריאלה לפנות ללימודי פיסול ובמקביל סייעה מידי פעם בעסק. לפני כ-20 שנה העסק נכנס לקשיים כלכליים שבין היתר נבעו ממצב ענף היהלומים בעולם באותה תקופה.

"פרדי החליט שהוא רוצה לצאת מהתחום ופנה לדרך חדשה בענף המחשבים, יצא ללימודים והתחיל הכל מאפס כשחבריו לספסל הלימודים היו ילדים בגיל של הבן שלו" מספרת אריאלה. "החלטתי לשנס מותניים ולצלול אל תוך העסק בעצמי, כשעיקר דאגתי הייתה לעובדים המסורים של העסק שליוו אותנו שנים רבות.

"באותה תקופה בגלל מצב הענף ידעתי שלאותם עובדים לא יהיה לאן ללכת אם החברה תיסגר. בשלב ראשון הצעתי את העסק לעובדים אבל אף אחד לא רצה לקנות עסק עם כל כך הרבה חובות (לעובדים, לספקים ולצדדים שלישיים) ולכן החלטתי לצלול פנימה, להציל אותו ולהפוך אותו שוב לעסק רווחי. הכנסנו כסף פנימה מהבית והתחלתי לייעל את העסק. בזכות העובדה שפעלתי מתוך מטרה משותפת ביחד עם העובדים הם התגייסו בעצמם ועשו מה שנדרש כדי להצליח ביחד איתי: הסכימו להפחתה בשכר, עבדו קשה ובאיכות גבוהה.

יהלום במפעל יהלומים בלגי (צילום: Paul O''Driscoll, GettyImages IL)
שוק היהלומים כולו היה במשבר | צילום: Paul O''Driscoll, GettyImages IL

"בנוסף, בדקתי כל הזמן מה אפשר לעשות מול הספקים כדי להקטין את החוב כמו למשל להחזיר לספק מכונה אחת בתמורה להקטנת החוב. בסופו של דבר לאחר כשנה וחצי הצלחתי לסגור את החובות. בתקופה שלאחר הבראת העסק חלה התאוששות כללית בענף היהלומים ויום אחד פנו העובדים והודיעו כי הם רוצים לרכוש את העסק או להקים עסק מתחרה. החלטתי למכור להם את העסק ובזכות ההתאוששות היפה שלו המכירה הייתה ברווח נאה והכל נעשה ברוח חברית".

הדרך שעברה אריאלה, התושייה הבלתי מתפשרת שגילתה והניסיון שצברה הוביל אותה לנתיב חדש במתן ייעוץ במסגרת עמותת פעמונים - ארגון ללא כוונת רווח שמעניק ייעוץ פיננסי לכל דורש וכיום היא משמשת כראש צוות סדנאות וקורסים בנתניה, וזאת בנוסף להיותה פסלת מוכשרת שמוכרת את פסליה באינטרנט.

"העמותה מספקת שירות נהדר, חיוני וחשוב לכל דורש: למשקי בית פרטיים ובעלי עסקים", אומרת אריאלה. "הטיפ החשוב ביותר שאני יכולה לתת לכל בעל עסק קטן כגדול הוא להתמודד עם הניירת ולהבין את התוצאות העסקיות של העסק: הכנסות מול הוצאות. אחת הבעיות העיקריות שאני נתקלת בהן במסגרת העבודה בפעמונים היא שבעלי עסקים קטנים לא עוקבים אחרי ההוצאות של העסק ואותה חוסר ידיעה היא שמובילה בדרך כלל למשבר ולאו דווקא היעדר הכנסות".

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il