ידיים פותחות דלת של מעלית תקוע (אילוסטרציה: Shutterstock)
מי ישלם על זה שעכשיו אתם עולים במדרגות? | אילוסטרציה: Shutterstock
בילוי של חצי שעה או שעה במעלית הוא חוויה כל כך קשה, שהיא יכולה לזכות אתכם בפיצוי של עשרות אלפי שקלים. רק מעטים מאלה שנתקעים במעלית טורחים לבדוק אם מגיע להם פיצוי כספי עבור החוויה.

א', בת 59 מנצרת עילית, נתקעה לפני שנתיים בין הקומה הראשונה לשנייה במעלית בבניין בו התגוררה. פעמון החירום לא הועיל לה, וא' הצליחה להזעיק את אחד השכנים בצעקות. זה ניסה לפתוח את דלתות המעלית, אבל ללא הצלחה, ובסופו של דבר הזעיק את מכבי האש. כעבור 40 דקות חולצה מהמעלית כשהיא סובלת מחבלות.

א', החליטה להגישה תביעה אזרחית לבית משפט השלום בנצרת נגד חברה שהתקינה את המעלית חברת הביטוח שלה וחברת המהנדסים שעובדיה ביצעו ביקורת תקופתית. כל הנתבעים טענו בתגובה שביצעו בדיקות תקופתיות כנדרש, וגלגלו את האשמה מאחד לשני.


השופטת עינת גולומב קבעה בפסק הדין שחברת המעליות היא האחראית לתקלה, כיוון שלא הציגה שום ראיות המעידות על רשלנות מצד החברה המהנדסים שערכה בדיקות תקופתיות למעליות ולא טרחה להביא את הטכנאי שבדק את המעלית מטעמה לעדות בבית המשפט. השופטת גולומב קיבלה את קביעת חברת ההנדסה לפיה התקלה אירעה בזמן עבודות התחזוקה על המעלית.

השופטת קבעה, כי ל-א'  נגרמה עוגמת נפש, סבל וכאב ועל חברת המעליות לפצות אותה בסכום של 16,500 שקל.

פחד ממעליות

אם חשבתם שאין צורך לתבוע פיצויים, כדאי שתקעו ששירותי הכבאות וההצלה העלות את עריפי האגרה עבור חילוץ. אדם שנתקע במעלית שלא באשמתו ישלם על חילוצו 400 שקל במקום 145 שקל. מי שנתקע במעלית ויתקשר ל-102 ישלם 651 שקל במקום 200 שקל.

א' אינה היחידה שזכתה בפיצוי על עלילותיה במעלית. תושב ראשון לציון שנתקע במעלית כשעה וחצי לאחר שזו צנחה מקומה שלישית לשנייה קיבל באחרונה פיצוי של 48 אלף שקל מחברת המעליות. האיש, בשנות החמישים לחייו, טען כי בדרכו לעבודה המעלית נתקעה וכתוצאה מכך נגרם לו נזק נפשי - מאז המקרה הוא חושש לעלות במעליות ומתקשה לישון בלילות.

הוא הגיש לבית המשפט חוות דעת של פסיכיאטר מומחה שקבע לו עשרה אחוזי נכות. בסופו של דבר חברת המעליות חתמה איתו על הסכם פשרה לפיו הוא יקבל פיצוי של 48 אלף שקל מבלי שהיא תודה באחריותה למקרה.

כמות התביעות שאזרחים מגישים מידי שנה על כך שהם נתקעים במעלית כמעט אפסית, רובם לא מעלים בדעתם שמגיע להם פיצוי. עם זאת, חשוב לציין שמדובר בפיצויים כאשר יש חוות דעת מקצועית המגבה טענות על טראומה בעקבות המקרה.

עורך הדין משה בן ארצי מומחה בתביעות נזיקין מסביר שמי שנתקע במעלית זכאי לקבל פיצוי נדיב למדי.

"אם התובע יוכיח שנגרמה לו טראומה, פגיעה נפשית, סיוטים ופחדים ועוגמת נפש שנגרמו לו כתוצאה מכך שנלכד במעלית שנתקעה, או למשל שהוא פוחד לעלות לבד במעליות, סביר להניח שהוא יקבל פיצוי של אלפי שקלים ויותר הכול תלוי בחומרת האירוע", טוען בן ארצי, "אין הרבה תביעות כאלה בתחום הזה, אולי בגלל חוסר מודעות או מתוך אי הבנה שאין את מי לתבוע וזו טעות ביסודה. ניתן לתבוע את ועד הבניין שאחראי על תחזוקת המעליות, את חברת המעליות ואת החברה שעורכת הבדיקות התקופתיות".