הקורונה פגע בכולם, בכל אחד קצת אחרת, אבל מגזר אחד מרגיש את הפגיעה באופן מיידי, מבוקר עד ערב: אמהות עובדות, בעיקר באיזורים בהם השגרה לא חזרה וגם לא מערכת החינוך, נאלצות לצמצם את שעות העבודה שלהן על מנת לטפל בילדיהן. כל תקווה שהמגיפה דווקא תצמצם את הפערים המגדריים, ותיצור שיוויון בין גברים ונשים נגוזו במחקר חדש.

המחקר החדש, שמגיע מהקולג׳ לאמנות ומדע בקנטאקי, בחן את תנאי העבודה והגדרות העסקתן של אמהות בתקופת הקורונה, עד כה, ועל פי מוביליו לשינויים שנוצרים עכשיו עשויות להיות השלכות לטווח הארוך. ״הממצאים שלנו מצביעים על כך שהאמהות סובלות מההשלכות הכי חמורות, ושעתידן התעסוקתי יסבול מכך,״ מכריזה הסוציולוגית קייטלין קולינס, מכותבי המחקר.

אמא עובדת מהבית צילום (צילום: Thinkstock Images, Thinkstock)
"הניתוח שלנו חושף שחוסר השוויון המגדרי בין ההורים רק מחמיר בקורונה" | צילום: Thinkstock Images, Thinkstock

הפער המגדרי בשעות העבודה הופך בתקופה זו לגדול יותר, והעדות לכך הגיע מניתוח מידע מ-60 אלף בתים אמריקניים שהשתתפו בסקר בין פברואר לאפריל 2020, כולם זוגות הטרוסקסואליים נשואים המנהלים משק בית בו שני הצדדים עובדים. על פי הנתונים, האבות המשיכו לעבוד בערך באותה הכמות בין פברואר לאפריל, אבל האמהות ירדו בכמות שעות העבודה בממוצע של שעתיים בשבוע. האמהות שסבלו את ההפחתה הכי קיצונית בכמות שעות העבודה היו אלה עם ילדים קטנים, שזקוקים לטיפול תמידי, ואלה עם ילדים בגן ועד בית הספר היסודי, שזקוקים לעזרה בלימודים מרחוק.

אגב, המחקר מראה שהפער בין ההורים נשאר זהה גם אם שניהם עבדו מרחוק באופן קבוע. האבות המשיכו לעבוד כרגיל, האמהות הפחיתו שעות. ״האמהות מורידות שעות כדי לעמוד במטלות הבית ובטיפול בילדים, הרבה יותר מהאבות. הניתוח שלנו חושף שחוסר השוויון המגדרי בין ההורים רק מחמיר בקורונה,״ מסכמת קולינס.

״יש כמה סיבות לעניין הזה,״ מפרשת לורי סוקול, מפורבס. ״נשים נתפסות כמטפלות העיקריות בילדים, והן גם העובדות העיקריות במקצועות שירותיים, שנפגעו במיוחד בתקופת המגיפה. המשמעות הכלכלית של העניין מרחיקת לכת. הנשים ספגו גם הרבה מחלות בתקופה הזו, מאחר שהן מהוות רוב בצוותי העובדים החיוניים, ונחשפו משום כך לקורונה באחוזים הגבוהים ביותר.

״זה מכבר נצפה כי אפילו ירידה זמנית במעורבותה של אישה בעבודה יכולה להשפיע על כל מהלך הקריירה שלה,״ מזכירה סוקול. ״גם ירידה של חמישה אחוזים בשעות העבודה יכולה להשפיע על הקריירה שלה הרבה אחרי תום המגיפה העולמית. מדובר בכדור שלג, בעיקר במקרים של מעסיקים שאינם גמישים בדרישותיהם.״

החוקרים מודאגים גם שמעסיקים המעוניינים לחסוך בימים אלה בהוצאות יעשו זאת על גבן של האמהות, שהסטטוס שלהן במקום העבודה כבר הוחלש. גם במקרים של קידום במקום העבודה, הגברים מן הסתם יובילו ברשימות המועמדים, לאחר שהנשים צימצמו את מקומן בחברה. אמהות עובדות מכירות את המנגנון הזה. עוד מוזכר כי ברגעים של חוסר ביטחון כלכלי, בני זוג שמים את הביצים בסל של המשתכר העיקרי, שהוא לרוב האב.

״ללא רשת בטחון יציבה מהממשל, שתומכת במשפחות בזמנים קשים כאלה, הפערים רק יחמירו,״ מעריכה קולינס. ״המשפחות האמריקניות נותרו למצוא פתרונות יצירתיים משל עצמן למצב. לצערנו, הפתרונות האלה לרוב נופלים על הנשים. עתות משבר משנות את התרבות שלנו, ונוטות לחזק דפוסים מסורתיים. גמישות היא שם המשחק כרגע. מי שיתגמש כלפי העובדות בחודשים הקרובים יוכל למנוע הפסדים עתידיים בני שנים רבות לכח העבודה הנשי. גם על האבות מוטל לעודד את נשותיהם לעבוד את מלוא השעות, ולחלוק בטיפול בילדים באופן שוויוני, אפילו במחיר פגיעה מיידית בשכר.״